Розторопша – чудодійна рослина, цілюща сила якої робить дива


Слава про неї пройшла через століття, і не тихеньким відголоском, а переможним горном пролунала в наші дні.

Я розпочав вирощувати її років 15 тому. Інформації про розторопшу в той час було обмаль. Тому, щоб «приручити» її у себе на городі, довелося багато робити навздогад, користуючись інтуїцією.

І тільки років через десять, коли всі газети сільськогосподарської тематики наввипередки почали писати про неї, зрозумів, що інтуїція мене не підвела, все робив правильно!

Агротехніка вирощування

Агротехніка вирощування дуже проста. Виростити розторопшу може кожен, хто має хоча б невелику ділянку землі. Ця однорічна рослина розмножується насінням. Вона може витримувати морози до -7°С, легко переносить посуху. Мої багаторічні дослідження на шести ділянках городів, які розміщені у різних куточках села і мають грунт неоднакової структури, переконливо свідчать, що розторопша — невибаглива до грунтових умов. Може рости на не дуже засолених землях, але негативно реагує на кислотність.


Насіння у неї сіро-коричневого кольору, яйцеподібної форми. Висіваю його на глибину 1,5 см напровесні. Відстань між рослинами – 60-70 см. Щоб збільшити посівну площу, багато років вирощую розторопшу на ділянках, де посаджені гарбузи, головне — щоб було багато сонячного світла.

Можна вирощувати розторопшу і розсадним способом. Хоч я вважаю це марною тратою часу. Слід зазначити, що розторопша дуже схожа на звичайний будяк. Це потрібно знати, щоб під час першого прополювання не сплутати її з бур’яном. Ця рослина стійка до захворювань, за увесь час, що вона росте у мене на городі, шкідників також не було. Квітки пурпурового кольору, зібрані в кошики, стоять та пишаються собою на ніжках висотою 150-160 см. Насіння достигає наприкінці серпня — на початку вересня.

Лікувальні властивості розторопші

Більше двох тисяч років у практиці народної медицини використовували лікувальні властивості непривабливої на зовнішній вигляд, з колючими квітками рослини. Овіяна легендами, вона отримала назву «Подарунок Діви Марії». Розторопша (Silybum) належить до родини складноцвітих. Батьківщина її — узбережжя Атлантики.

Усі частини цієї дивовижної рослини: листя, коріння і, особливо, насіння мають лікувальні властивості. У розторопші плямистій природа зосередила багатий комплекс із 400 цінних, корисних речовин. Завдяки цьому її використовують для лікування багатьох захворювань. А головне — вона не дає побічних наслідків, тому її можна споживати у будь-якому віці, без шкоди для здоров’я.

У народній медицині сік із листків «остро-пестро» (так ще називають розторопшу) використовують при захворюваннях щитовидної залози, жовчних протоків, запаленні товстої кишки та слизової оболонки шлунка. Сік можна консервувати. Сухе листя, заварене як чай, добре прочищає жовчні протоки, лікує жовтяницю. Відвар із коренів чудово діє при радикулітах, затриманні сечовиділення, коли болять зуби (для полоскання рота). Завдяки лікувальним властивостям її насіння вдалося уникнути операції, яку пропонували моїй мамі, хворій на жовчнокам’яну хворобу. Розторопша — найкращий і найсильніший засіб для лікування усіх хвороб печінки, у тому числі й гепатиту і навіть цирозу. Нею можна повністю вилікувати печінку, затруєну медикаментами, радіацією та алкоголем.

Її використовують у лікуванні холециститу, коліту, хвороб селезінки. Для лікування варикозного розширення вен кращих ліків, ніж насіння розторопші, не знайти. Для цього достатньо 3-4 рази на день, до їди, приймати по 0,5 чайної ложечки змелених на кавовому млинку зерен.

Усі згадані захворювання в народній медицині лікуються перевіреним роками рецептом, яким може користуватись і здорова людина з метою профілактики. Ліки готують так. З0 г насіння розтерти в порошок (можна змолоти), залити 0,5 л води і кип’ятити на слабкому вогні, доки не випарується половина об’єму рідини. Пити по одній столовій ложці через кожну годину з ранку до вечора.

Використовують розторопшу і в медичній промисловості. Вона є основою для приготування пігулок: силібор, легалон, карсил, які використовують при захворюваннях печінки. Хоч, на мою думку, в натуральному вигляді розторопша ефективніша, ніж виготовлені з неї препарати.

Для лікування цирозу печінки достатньо виростити 50-60 кущів і спожити не менш як 1 кг насіння. Щоб позбутися варикозного розширення вен, достатньо 800 г насіння.

Цілюща сила рослини

Цілюща сила цієї рослини допомогла багатьом хворим людям. Був у мене випадок, який залишиться в пам’яті на все життя. Рано навесні в суєті міста (куди я поїхав у справах) зустрівся мені старий знайомий. По восковому кольору обличчя я здогадався, що він дуже хворий.

— Де ти встиг такий загар отримати, друже? — пожартував я. Але йому було не до сміху. Цироз печінки — такий діагноз поставили йому, лікарі.

Мабуть, саме цей страшний діагноз не дав мені сконцентруватися в ту мить, тож ніякої поради я хворому не дав. А міг би. Можливо, розторопша врятувала б йому життя…
Через два тижні я повернувся до рідного села і довідався, що знайомого не стало…
Почуття провини назавжди поселилося в моєму серці. І тоді я поставив за мету: буду вирощувати і поширювати цю цілющу рослину. Дам сусідові чарівне насіння і всім, хто його потребує. Нехай у кожного городника росте ця казкова рослина, допоможе одужати хворим.

Олександр Кріпак




Поділитись своєю думкою