Лікуємо грип народними засобами

До захворювань, що носять сезонний характер і проявляються в холодну пору року, можна віднести грип. Це — гостре інфекційне захворювання, яке передається крапельним шляхом через повітря. Воно характерне численними проявами інтоксикації, можливістю швидкого й широкого поширення аж до епідемій та ускладненнями.

Вірус грипу, проникнувши в організм, закріплюється в епітеліальних клітинах слизової оболонки верхніх дихальних шляхів, де інтенсивно розмножується. Ушкоджений епітелій втрачає захисну дію і являє собою благотворне середовище для нападу з подальшим розмноженням вторинної бактеріальної флори. Остання є причиною різноманітних ускладнень грипу.

Медицина профілактики грипу і всіляких його ускладнень рекомендує постійне загартовування організму, систематичні заняття спортом, дотримання гігієни тіла, санпросвітницьку роботу серед населення. В цей час радять регулярно споживати часник, цибулю, хрін, багаті на фітонциди і здатні зміцнювати наші імунні захисні сили. Вони діють і як чудові методи загальної дезінфекції (фітоароматерапія). Крім того, організм у цей період потребує постійного вживання вітаміну С, відмови від паління цигарок. Адже відомо, що кожна цигарка «переводить в дим» близько 2,5 мг вітаміну С, що еквівалентне його кількості в апельсині. Доведено, що у крові курців надто низький вміст вітаміну С, що є однією з причин виникнення ускладнень грипу.

Щоб запобігти епідемії грипу, хворий підлягає обов’язковій ізоляції. Приміщення, де перебував хворий, добре провітрюють, підлогу миють гарячою водою з 2%-им розчином хлорного вапна. Нерідко, аби запобігти епідемії грипу роблять щеплення антигрипозною вакциною, дають інтерферон тощо.

У разі захворювання на грип обов’язково лікування проводити в ліжку і ні в якому разі не переносити хворобу на ногах, що небезпечно для життя.

Щоб запобігти грипу, вдаються до точкотерапії, тобто на певні точки ставлять перцевий пластир, чи вдаються до акуметалотерапії. Можна також використати арсенал фітоінформотерапевтичних засобів.

Коли люди частіше хворіють на грип, є дуже багато засобів, щоб уникнути цієї неприємності. Добре зранку пожувати листочок евкаліпта чи лавра благородного, а на ніч з профілактичною метою добре всією родиною прополоскати ковтяниці свіжим соком сирого червоного буряка (на склянку соку можна додати одну чайну ложку столового оцту).

На початку зими від грипу диводійним лікувальним народним засобом вважається медово-часникова кашка: очищений часник вичавлюють крізь часничницю чи натирають на тертушці, змішують з медом (ліпше липовим) у співвідношенні 1:1. Вживають перед сном усередину по 1 столовій ложці, запиваючи водою.

До речі, запах часнику зникне, якщо пожувати трохи петрушки чи кавове зернятко або шматочок аїру, запити півсклянкою молока чи розлузати жменю трохи підсмаженого насіння.

Сок алое по 1 чайній ложці перед їдою (протипоказання — виразкова хвороба шлунка й дванадцятипалої кишки) також рекомендується, крім усього, за відсутності апетиту, при колітах, ентероколітах, гастритах протягом двох тижнів з тижневою перервою, після чого курс лікування можна повторити.

Верба біла є також могутнім засобом як профілактика грипу, так і лікування його ускладнень. У ній виявлено саліцилову кислоту, завдяки чому це диводійний засіб і при головному болю, невралгіях, неврозах, простудних хворобах, малярії, подагрі, жовтянки і хворобах селезінки, за токсичних станів, у разі запалення сечовивідних шляхів тощо.

Відвар кори верби (15 г на 200 мл окропу кип’ятити 10 хв, настоювати до охолодження) п’ють по столовій ложці тричі на добу.

Також чудово себе зарекомендувала вільха, шишки якої збирають у січні. Настій шишок використовують при ослабленні організму, шлунково-кишкових хворобах, дизентерії, виразці шлунка, ревматичному ураженні суглобів, фіброміомах, а також при простудних захворюваннях, коли застосовується й листя.

У пригоді в цей час можуть стати: калина, каштан, королиця, волошка синя, горіх волоський, лавр благородний (листя), оман високий, омела біла, первоцвіт, повитиця, розмарин, ряска мала, щавель кислий.

Від грипу, що супроводжується головними болями, можна вдатися до лікування за допомогою такого методу: необхідно взяти в рівних дозах трави буквиці, ромашки аптечної, шавлії, одну столову ложку суміші настояти півгодини в 0,5 л окропу, процідженим пити на ніч гарячим по 2-3 чашки з медом.

Відомо, що в перші дні хвороби не рекомендується боротися з високою температурою, адже в таких умовах кожен організм здатний продукувати свій, власний, інтерферон. Одначе, в пізніші строки перебігу захворювання за наявності головного болю високої температури, до щойно згаданої суміші можна додавати ще й по рівній дозі м’яти та квіток бузини чорної.

Від сильного кашлю також допоможе чай з листків підбілу (мати-й-мачухи). Відвар не потребує ніякої пропорції, головне, щоб він був насиченим та приємним на смак. Його п’ють, коли забажається, замість чаю, кави, компоту…

З дивовижних методів профілактики грипу й лікування нежиттю нерідко можна натрапити й на такий. В польових умовах під руками може бути мило. Вмиваючись, ретельно змащують милом носову порожнину й прополіскують. Робиться це кількаразово на день — і хвороба зникне або ж переноситимете її без ускладнень.

Для лікування нежитю, навіть хронічного, застосовують промивання носової порожнини забродженим соком червоного буряка.

За гострого сухого бронхіту, трахеобронхіту та хронічного бронхіту, як ускладненнях грипу, рекомендуються: підбіл, подорожник великий, хвощ польовий і первоцвіт у співвідношеннях 1:2:3:4; одну столову ложку такої суміші настоюють 40 хв. в 1 склянці окропу, випивають теплим протягом дня.

А багно, підбіл, фіалка триколірна, ромашка аптечна, нагідки, солодка гола, оман високий, аніс звичайний і подорожник великий, взяті порівну (приготування й застосування, як і попереднього засобу), використовуються при ускладненнях таких, як астмоїдний бронхіт і бронхіальна астма (ядуха).

Сосна звичайна (бруньки), подорожник великий, підбіл, ягоди калини, кора каштана (для чоловіків), а корінь малини (для жінок) — вживають при явищах коклюшу, бронхіальної астми з інфекційним ураженням бронхів.

Д.Шупта, хірург, фітотерапевт

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply