Від чого у тварин бувають закрепи

Люди добрі, з моєю коровою щось сталося. Вона перестала їсти, якась стала в’яла, пригнічена, не реагує на мій голос, не має жуйки та відрижки, ніби це вже не моя корова. Різко зменшився надій молока. Голодна ямка (ліва) зовсім піддута. Коли натискую рукою зліва, не відчувається руху рубця, немов би він стоїть (не скорочується). А це ж дуже погано. Не відчувається робота кишок. Чомусь у корови з’явилися закрепи, калові маси тверді, покриті якимось напівпрозорим слизом у вигляді білувато-сірих тяжів.

Отже, те, що бачила господарка корови, надзвичайно характерне для атонії передшлунків. Найчастіше вона буває у дійних корів, рідше — у кіз та овець.

Зустрічається атонія частіше в період стійлового утримання, коли господарі перегодовують своїх годувальниць концентрованими кормами, залишками зернових відходів і технічними продуктами (барда, дробина, жом, макуха). Також це захворювання можна зустріти за надмірного згодовування продуктів та овочів, непридатних для споживання їх людьми, згодовування корові чи іншим тваринам навесні картоплі з лушпинням та паростками, яка має надмірну кількість соланіну (отруйна речовина).

Якщо господарка дає корові недоброякісний (зіпсований) корм, то він не перетравлюється в шлунку, застоюється, а потім і загниває у рубці, внаслідок чого утворюється велика кількість гнильної мікрофлори, яка зумовлює загибель корисних інфузорій. Відтак змінюється кислотно-лужне середовище, порушуються ферментативні процеси. Потім на цьому тлі погіршується обмін речовин.

Підводячи підсумки, можна сказати, що атонія — це результат незадовільного утримання та годування тварин.

Крім описаної мною атонії, у корів може бути вторинна атонія від травматичного ретикуліну, зміщення рубця або його запалення, лейкозу (вірусна хвороба), захворювання печінки, легень, серця та інші.

У цих складних питаннях, постановці діагнозу, організації лікування може розібратися лише ветлікар, до якого необхідно звернутися негайно.

Отже, не втрачайте час…

Перебіг атонії може бути за гострої форми — 3-5 днів, а за хронічної — значно довшим, з хвилеподібним перебігом. За такого стану тварини можна бачити, як вона худне, втрачає масу і стає економічно невигідною через втрату продуктивності (молока, м’яса).
Якщо це вже сталося з коровою, то у перші два дні не давайте їй їсти. На 3-й день можна дати їй м’яке та якісне сіно, не уражене грибами. Коли ж сіна немає, потрібно дати їй пійло із висівок або концкормів. Дуже добре, якщо корові згодувати моркву чи білі кормові буряки або картоплю (без лушпиння та паростків). Воду давайте корові досхочу. Для поліпшення апетиту до питної води додайте столову ложку оцтової або соляної кислоти на одне відро води. Можна дати всередину 150 мл горілки на 0,5 л води.

Дуже корисно робити рукою масаж рубця через ліву голодну ямку, 2-3 рази на день по 10-15 хвилин. За накопичення газів у шлунку добре діє молочна кислота — 5-8 мл або іхтіол -8-10 г чи нафталін — 8-10 г.

Для поліпшення роботи передшлунків добре діє біла чемериця -5-10 г, блювотний камінь — 1-2 г, хлористий барій — 1-3 грамів.

Щоб пришвидшити дію, ветлікар може застосувати внутрішньовенно 100 мл 20%-ної глюкози, додавши до неї 1 мл настоянки чемериці.

Аби видалити вміст (кормових мас) з рубця, ветлікар промиває його товстим зондом або ж може призначити пілокарпин (0,2-0,4 г), або карбохолін (0,002 г) підшкірно.

Коли ж тварина певний час не хоче їсти, необхідно задати їй корінь тирличу жовтого (20-25 г) або ж полин (30-50 г).

Добре діє хлористий кобальт (20-450 мг). Від закрепів необхідно робити тварині теплі клізми двічі на день.

Профілактика:
1. Не згодовувати корові (вівці, козі) зіпсовані корми.
2. Рано навесні не давати корові картоплю з паростками та лушпинням з метою запобігання отруєння.
3. Незважаючи на кліматичні умови, увесь рік корову виводити на прогулянку.

Атонія — відсутність тонусу (зупинка роботи шлунка). Шлунок у корів багатокамерний (4-4: рубець, книжка, сітка та сичуг). Теж чотирикамерний шлунок у кіз, овець.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply