Огірки в травні. Правила отримання раннього врожаю


У минулому десятилітті для раннього врожаю в основному вирощували партенокарпичні (здатні формувати плоди без запилення) гібридні огірки Квітневий, Зозуля, Травневий і Флагман. Сьогодні їм на зміну прийшло нове покоління гібридів з невеликими або середніми Зеленцями, схожими на традиційні бджолозапильні огірки. Вони йдуть не тільки в салати, але також придатні для маринування або приготування малосольних огірочків. З ранніх, що вступають в плодоношення на 38-45-ту добу і здатних давати урожай при довжині дня 8-9 годин, добре себе зарекомендували партенокарпичні гібриди: Амур, Артист, Буян, Лакомка, холодостійкий Буржуй, ультраранні Балалайка і Горбок (високоврожайний), а також Гепард (букетного типу). Звичайно, при наявності ручного запилення в теплицях можна вирощувати ранні бджолозапильні огірки, придатні для салату, консервування та навіть засолювання. Городникам вже відомі гібриди Бодрячок, Карамболь, Атлет.

Новинки огірків — 2016

Партенокарпічні

Авоська, Аль-Лайт, Амулет, Бастіон, Батончики, Батюшка, Букет для мами, Весняні води, Смак дитинства, Добриня, Зелений крокодил, Кайман, Капітошка, Китайський змій, Селянка, Курносики, Рання пташка, Тещин десерт, Троя, Форсаж, Чубчик кучерявий, Лускунчик, Екіпаж

Бджолозапильні

Бодрік, Бочковий, Дитячий хоровод, Панове офіцери, Джміль

Розсада обов’язкова

Щоб наблизити збір врожаю, потрібно обов’язково вирощувати огірки через розсаду. Її готують за 2-3 тижні до висадки в тепличку, тобто в середній смузі сіяти потрібно приблизно 15 квітня. Огірки погано переносять пересадку, тому краще використовувати індивідуальні стаканчики об’ємом 0,4 л. Грунт може бути будь-яким, але, якщо в ньому немає поживних речовин, розсаду доведеться підгодовувати раз в тиждень. Насіння часто рекомендують прогрівати на батареї або біля печі, витримувати в розчинах стимуляторів, проте ці дії потрібні лише для старого матеріалу. Насіння гібридів, якщо вони не покриті спеціальною оболонкою, досить потримати в перекису водню з аптеки, а грунт пролити біопрепаратами (Алірін-Б, Гамаір, Екстрасол, Фітоспорін), які захищають паростки від хвороб. Поливають розсаду огірка раз в тиждень до повного зволоження грунту.


Загартовування

Огірки погано реагують на низьку освітленість і холод (температура нижче 14 ˚C для них критична). Тому горщики з розсадою раджу тримати на світлому підвіконні (бажано південно-східному), але не ближче 20-30 см від скла, або у віконному отворі на підвісний етажерці, щоб горщики не контактували з підвіконням. У похмуру погоду використовують підсвічування. Поліпшить освітленість рослин і розміщення навколо них дзеркал і фольги. В таких умовах розсаду можна тримати в горщику до тих пір, поки у неї не відріс 4-й лист.

Щоб огіркам було добре в теплиці в травні, до пересадки приготуйте наступне:

  • Засоби для обігріву теплиці: гній, або відповідні електроприлади.
  • Пляшки з-під води ємністю 2 л — по числу рослин огірка (для поливу).
  • Дуги або інші конструкції для установки всередині теплиці.
  • Товстий нетканий матеріал для укриття огірків в два шари.

Юлія Белопухова, агроном і городник




Поділитись своєю думкою