Їстівні бур’яни — найкращі помічники в боротьбі з весняним авітамінозом

Не хочу купувати на ринку ранню петрушку і кріп — мало того, що вони непристойно дорогі, так ще й вирощуються в теплицях за допомогою стимуляторів росту, далеко не натуральних.

Чому я намагаюся вживати в їжу навесні дикі трави? Так це ж джерело вітамінів і життєвої сили! Щоб виростити цибулю і кріп, треба дуже постаратися, а ці молодці ростуть собі, і все їм дарма, бо за час своєї еволюції вони так хитро пристосувалися до виживання, що їм навіть дачник з сапкою не указ.

До справжньої зелені ще далеко, а от наші нелюбимі бур’яни вже рушили в ріст. Виявляється, серед них є дуже багато їстівних і корисних примірників. Давайте з ними познайомимося ближче.

Кропива

Їстівні ранні і ніжні листочки. Щоб вони не пекли язик, їх має сенс злегка обшпарити окропом. Хоча я пропускаю її через м’ясорубку, і вона втрачає більше половини своєї пекучості.

З молодого листя кропиви можна приготувати суп (за типом щавлевого), котлетки, зелене масло або салат.

Кропива

Подорожник

Їстівні листя використовуються в салатах, супах, запіканках, з них роблять голубці і котлети. Висушені і подрібнені листя використовують як приправу до перших страв.

Подорожник

Кульбаба

Їстівні коріння, квітки і листя. Висушені в духовці коріння можна змолоти — вийде напій по типу кави. Також коріння можна тушити або відварювати. З квіток готують смачне варення. Листя вимочують в підсоленій воді, щоб пішла гіркота, і використовують в салаті.

Кульбаба

Грицики

Використовують всю рослину. Її можна класти в салат і варити з нею супи. Насіння за смаком нагадують гірчицю.

Грицики

Лобода

Їстівні листя і насіння. Листя дуже ситні, тому що в них є протеїн. З листя роблять борщі, запіканки, салати. Її навіть квасять як капусту. Насіння розтирають в порошок і додають в тісто при випічці хліба.

Лобода

Корінь пирію

Навесні ці коріння соковиті, білі, так і просяться в салат. Їх треба замочити, промити і нарізати в салат. Висушені корені використовують для чаю, дуже корисного.

Пирій

Черемша (ведмежа цибуля)

Черемшу знають всі, на ринку вона з’являється раніше всієї іншої зелені. Ми її любимо за особливий пікантний часниковий смак. Вона хороша в салатах, супах, вінегретах, як начинка для пиріжків і пельменів, та й просто вприкуску.

Черемша

Снить

От уже набридла травичка, спасу від неї немає на городі! Зате ранньою весною дуже до речі на столі. У їжу йдуть листя, найперші, які тільки-тільки пробиваються з-під землі. Їх також використовують в салатах і супах.

Снить

Мати й мачуха

Так-так, це лікарська рослина цілком їстівна. Листя, квіти і корені йдуть в їжу. Молоді листочки нагадують за смаком шпинат.

Мати й мачуха

Кислиця

Вона не випадково так названа, її листочки мають кислий лимонний смак, а значить, в них багато вітаміну С, так необхідного навесні. Свіжі листочки додають в салат, а чай з них буде мати приємну кислинку.

Кислиця

Реп’ях (лопух)

Лопух хороший не тільки в боротьбі за пишне волосся, його коріння і стебла надзвичайно смачні в тушкованому вигляді. Його навіть культивують в Японії в якості городньої культури. З коренів можна готувати повидло або додавати сирим в салати.

лопух

Мокриця

Соковита зелена мокриця використовується в салатах, супах або як сушена приправа до страв.

Мокриця

Хвощ

Молоді спороносні пагони кладуть в киселі і компоти, запіканки. Зелені соковиті стебла їдять сирими або тушать.

Хвощ

Можливо, ви не знаєте, але будь-яка рослина, навіть бур’ян, має лікувальні властивості. Але не всі вони їстівні, а деякі перед вживанням в їжу вимагають спеціальної обробки. Зверніть увагу, що такі лікувальні рослини, як деревій, іван-чай, манжетка, горець пташиний, медунка, перстач, первоцвіт (примула), козлятник, волошка синя також їстівні. Збирайте зовсім молоді пагони і сміливо їх використовуйте в весняних салатах.

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Їстівні бур’яни — найкращі помічники в боротьбі з весняним авітамінозом

  1. Валентина Іванівна says:

    Англійці мокрицю, або як називають у нас – мокрець називають бур’яном для курчат. Дійсно, кури та інша птиця люблять її зелень і особливо дрібне насіння. Не даремно люблять, в мокриці є досить рідкісний вітамін Е. Він сприяє збереженню молодості, покращує обмін речовин, його брак викликає сухість шкіри, втрату її еластичності, появі зморшок, а в тяжких випадках — безпліддя. У народній медицині застосовують для лікування нирок і печінки, при діатезі.

    Згідно з дослідженнями вчених, її екстракт розширює судини серця, уповільнює і підсилює його скорочення, дає слабке зниження кров’яні тиску.

    Мокрицю їдять сирою в салатах (для сироїдів), а так само вареною. Англійці кладуть гілочки мокриці на бутерброди — і красиво, і корисно. Правда вираженим смаком мокриця не відрізняється, мокро і зелено, краще її для салату з чим-небудь змішати, наприклад з суріпицею. Можна додавати її в зеленню коктейлі, робити сирі пасти і т.д.

Leave a Reply