Як доглядати за полуницею навесні

Навесні перш ніж починати будь-які роботи, дочекайтеся часу коли грунт достигне. Не топчіть вологий грунт і як тільки стане можливим проведіть розпушування землі.

Якщо з розпушуванням затягнути — це може коштувати вам втратою більшої частини врожаю, полуниця дуже чуйна до догляду та обробки грунту. Під час розпушування злегка підсапуйте полуницю, щоб додаткові корені, які відростають виявилися під шаром землі. Видаляйте всі коріння багаторічних бур’янів, особливо це стосується коренів кульбаби і пирію, а також прибирайте залишки старої мульчі.

Не проводьте розпушування дуже глибоко, щоб не пошкодити коріння, у полуниці вони знаходяться поверхнево.

Якщо у вас на грядках утворюється велика кількість бур’янів — скористайтеся гербіцидом, безпечним для кущів полуниці. Обприскуйте їм кущі до утворення бутонів і відразу після того, як урожай зібраний. А найкраще використовуйте для вирощування полуниці темну плівку або агроволокно.

З грядок полуниці весною необхідно видалити все засохле листя, залишки вусів і підсохлі ягоди. Проводити такі роботи рекомендується в сонячну погоду. Завдяки цьому земля буде швидше прогріватися, і розвиток кореневої системи прискоряться.

У центральних регіонах України, найчастіше всі городні роботи починаються в квітні, звичайно, це залежить і від сезону, і якщо весна затяжна, то і роботи можна відкласти на пару тижнів. Також, це залежить і від місця розташування ділянки на якій росте полуниця: на схилі, в низині, в тіні або на сонці і т.д.

Уважно огляньте плантації з полуницею, виявите загиблі кущі, так як, не всі вони переживуть зимовий період. Якщо ви хочете ранньою весною провести посадку молодих розеток, то робити це необхідно відразу ж, як будуть сприятливі погодні умови, кращим строком будуть перші тижні квітня.

Робіть висадку разом з грудкою землі в якій рослина росла. Якщо затягнути висадку — це може негативно позначитися на майбутньому врожаї, так як вода з землі буде швидко випаровуватися. Поступове збільшення температури повітря навесні збільшить зростання надземної частини полуниці, а коренева система молодих насаджень може не впоратися з постачанням їх вологою і рослини почнуть в’янути.

Для того, щоб визначити готовність землі до садових робіт, прокопайте її лопатою. Земля повинна бути злегка просохлою і зісковзувати з лопати, якщо вона прилипає — роботи проводити рано.

Якщо проводилась підготовка грунту з осені, то за зиму земля під вагою снігу осіла, тому щоб уникнути втрати вологи її розпушують граблями.

Мульчування полуниці і догляд навесні

Після проведення необхідних робіт по догляду, розкладіть мульчу в міжряддях полуниці. Це робити настійно рекомендується. Повторювати мульчування необхідно два рази на рік, навесні та восени. Додатковий шар захистить ягоди від контакту з грунтом, що знизить ймовірність загнивання, додатково буде утримувати вологу.

До того ж, мульча знизить ймовірність попадання води з землею на ягоди під час поливу. Який матеріал використовувати для мульчі кожен садівник вирішує сам, благо таких способів багато і всі вони практично ефективні. Це можуть бути тирса, нетканий матеріал — агротекстиль, солома, суха трава, соснова хвоя і т.д.

Мульчу укладають на поверхню землі шаром не менше 5-7 см. Рання весна кращий час для цієї процедури. Головне встигнути це зробити, до появи перших квітконосів. Збирають мульчу з грядок після збору врожаю.

Полив і догляд

Полуниця або садова суниця, потребує постійного поливу. При правильному балансі вологи в грунті, збільшується якість і кількість врожаю. Правильний полив потрібен для розвитку рослини, ні в якому разі не допускайте тривалого застою води біля коріння рослини і розміщення розсади в занижених ділянках.

Якщо літо видалося посушливе і тривалий період відсутні дощі, поливати грядки необхідно не рідше 1 разу на тиждень, починаючи з моменту посадки і до кінця вересня, початку жовтня. В іншому випадку полив проводять за потребою, оцінюючи посушливість грунту. До того моменту, поки полуниця не зацвіла поливати її можна методом дощування, коли з’являться перші первоцвіти, полив проводять тільки біля коріння. Бажано це робити в ранковий час, щоб до настання прохолодних весняних ночей полуниця встигла підсохнути. Частий полив в малих обсягах не рекомендується — це може привести до різних захворювань рослини.

Не проводьте полив холодною водою, температура води повинна бути не менше 15ᵒС.

При розсіяному поливі — якість ягід може постраждати. Після кожного поливу рекомендується проводити легке розпушування, видаляючи нові бур’яни.

Рекомендується позбавлятися від нових вусів, так як, кущ полуниці буде витрачати сили на їх розвиток, замість того щоб всі сили віддавати квітковим брунькам і плодоношення на майбутній рік буде скудним. Позбавлення від вусів допоможе закласти свіжі квіткові бруньки.

Підживлення навесні

У весняний період кущі полуниці розвиваються і посилено ростуть для майбутнього плодоношення, тому їм вкрай необхідно додаткове підживлення і догляд. В цей час в грунт додають мінеральні добрива з мікроелементами. З розрахунку 25-30 гр., на 1 м².

Для цього набувають спеціальні засоби для полуниці, які містять в собі всі необхідні елементи в збалансованому вигляді.

Також відмінно підійде перегній. Якщо його немає, використовують азотні добрива — до моменту початку цвітіння (сірчанокислий амоній, аміачна або натронна селітра). Не використовуйте велику кількість азоту, інакше все піде в листя.

У літній період для повноцінного формування ягід використовують калійно-фосфорні добрива.

Крім основних, кореневих підгодівель, проводять і поза кореневу — розчином борної кислоти з розрахунку 1 чайна ложка на 10 літрів води. Цей розчин дуже корисний для росту зав’язей, якщо робити їм обприскування полуниці.

При виборі добрива уважно стежте за тим, щоб в ньому не містився хлор, полуниця його не переносить.

Також можна скористатися перегноєм, він крім того, що удобрить землю, ще й поліпшить її структуру і полегшить догляд. Для того, щоб після поливу на поверхні землі не утворилася кірка, замульчуйте її торфом.

Ще садівники радять використовувати коров’ячий або кінський гній. Але важливо знати, як правильно приготувати добриво: відро свіжого гною слід розмішати в 200 літрах води і дати час перебродити. Такої кількості підгодівлі вистачить на весь сезон. Для того, щоб удобрити полуницю, потрібно буде розмішати 1 літр отриманої маси в одному відрі води і такою сумішшю підгодовувати землю біля полуничних кущів. В кінці літа грядки з полуницею потрібно засипати перепрівши гноєм.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply