Чому вишня не плодоносить


Погане плодоношення вишні — постійна проблема садівників. Начебто під час цвітіння стоїть вишенька, як наречена в білому платті, суцільно покрита запашними квітками. А після цвітіння весь цвіт і зав’язь виявляються на землі, а нам залишаються лише жалюгідні крихти від очікуваного врожаю. А буває, що після цвітіння дерево і зовсім гине. У чому ж причина цих невдач? Давайте спробуємо розібратись.

Вишневі дерева не переносять високий рівень ґрунтових вод. На ділянках, де рівень грунтових вод 2 м і ближче, вишні ростуть, але незабаром після початку плодоношення починають сохнути і гинуть.

Якщо у вас така ділянка, то краще посадити більше ягідників, ніж садити вишневі дерева. Для вишень ж відбирають родючі окультурені грунти, реакція яких повинна бути близька до нейтральної.

Зовсім не вдаються вишні в нижніх ділянках схилів і в западинах. В таких умовах квітки вишні страждають від заморозків і врожаю зазвичай не буває. Не любить вишня і затінення. Ділянка, де ви припускаєте посадити вишню, повинна бути захищеною від холодного повітря, а дерево має добре освітлюватися протягом усього дня.


Вибираючи сорти вишні для свого саду, віддавайте перевагу самоплідним. Таким, як Молодіжна, Любська, Русинка, Булатніковська і ін.

Часта причина поганого плодоношення вишні — неправильно підібрані сорти. Особливо погано, якщо на ділянці садять один самобезплідний сорт (наприклад, Володимирська).

З історії вишні

Раніше садівники разом садили сорти Володимирська і Шубинка. Потім недосвідчені садівники Шубінку вирубували, аж надто дрібні і кислі у неї плоди. В результаті переставав плодоносити і сорт Володимирська. Господарі залишалися без врожаю. Зрозумівши свою помилку, їм знову доводилося садити сорт запилювач. А це втрата врожаю на 3-4 роки!

Бджоли допоможуть

Дуже благотворно позначається на запиленні вишень, якщо у когось на ділянці стоять вулики. В цьому випадку дерева в радіусі 500 м запилюються набагато краще.

Хвороби вишні

І, нарешті, найголовніша причина вишневих неврожаїв — це поширення грибних хвороб, кокомікоза і моніліоза. Моніліоз найнебезпечніший. Від нього дерева можуть загинути протягом 3-5 днів. Але у садівників є і надійний засіб захисту проти цієї недуги — препарат Хорус. Їм обприскують рослини до цвітіння, після і навіть під час цвітіння. Зазвичай двох-трьох обприскувань вистачає, щоб урожай був врятований. А щоб і шкідники на нього не зазіхали, в розчин додають Конфідор, Алатар або Актара.




Поділитись своєю думкою