Кури несуть маленькі яйця — що робити?


Яйця — один з найбільш часто вживаних продуктів в раціоні людини, так як вони дуже корисні — містять ряд вітамінів, амінокислот і мінералів. Птахівників часто турбує питання, чому знижується продуктивність курок або якість їх яєць. Якщо яйця зменшуються в розмірі – це часто перший дзвіночок важких захворювань курок-несучок. У цій статті ми детально розповімо, чому кури несуть дрібні яйця і як з цим боротися.

Чому яйця стають дрібними?

Причин, чому кури несуть дрібні яєчка, кілька, але не всіх з них слід побоюватися. Ось ряд тих причин, які найчастіше зустрічаються у курей, обумовлюючи утворення маленького яйця:

Вік. Основним фактором, який «регулює» розмір яєчок, є вік курок. На початку яйцекладки ще зовсім молоді несучки несуть дрібні яйця. Йдеться про курей-несучок, яким в середньому 22-24 тижні. Зустрічаються випадки, коли курку спеціально передчасно стимулюють до яйцекладки, наслідком цього стають також маленькі за розміром яєчка.

Порода. Якщо для вас стало несподіванкою, що та чи інша несучка чомусь несе дрібні яйця, в першу чергу визначте її породу. Наприклад, яєчка, які несуть кури-несучки, що представляють породу Біла Султанка маленькі і важать в середньому 45 г. Також, кури породи Кохінхін несуть досить дрібні яйця з вагою 55 г.


Чужорідне тіло. Частою причиною, чому курячі продукти маленькі, є потрапляння якогось стороннього предмету (наприклад, гельмінта, пір’я, глистів) в яйцепровід несучки. Процес утворення дрібного яйця, обумовлений тим, що організм несучки реагує на чужорідне включення, як на жовток, формуючи маленьке яйце, в якому немає жовтка.

Гормональний збій. Досить рідкою причиною, чому курки несуть дрібні яєчка, є гормональний збій в організмі несучки. В таких умовах утворюється мале по вазі яєчко і найчастіше в ньому немає жовтка.

Запалення яйцепроводу або сальпінгіт. Коли мова йде про дорослу несучку, яка несе маленькі яєчка, то варто задуматися про стан її здоров’я. Можливо, у вашої курочки запалення яйцепроводу, наслідком чого і стає неповноцінне утворення продукту. При запаленні білкового відділу яйцепроводу утворюються дрібні курячі продукти без білка або з білком. Причин такого захворювання безліч, зокрема, це:

  • надмірний вміст в організми несучки білка на тлі дефіциту вітамінів D і E;
  • неправильне освітлення. Ветеринари давно довели той факт, що спектри світла, зокрема, білий, по-різному впливають на стан птиці і на її продуктивність;
  • сильно калорійна їжа;
  • недостатньо чистий курник;
  • протяги або неправильна температура в курнику.

Шляхи вирішення проблеми

Відносно недостатніх за розміром яєць, обумовлених віком курки, то це — буденність на пташиному дворі. Але в разі якщо несучка ще слабка і молода, а ви з певних причин хочете стимулювати її до першої яйцекладки, то слід її до цього підготувати. Радимо протягом трьох тижнів в корм курки підмішувати розчин йодистого калію в пропорції 20 мг на одну особину щодня. Цей розчин можна замінити холін-хлоридом. Також скоротіть світловий день в курнику до 9 годин.

Описана нами причина, пов’язана з породою, як ви самі розумієте, ніякого втручання не вимагає, а ось з попаданням чужорідного тіла в яйцепровід несучки вже складніше. Зазвичай це одноразові випадки, і чужорідне тіло виводиться з організму коли птах линяє, але якщо ця ситуація повторюється багаторазово — зверніться до ветеринара, можливо, буде потрібно хірургічне втручання.

Гормональний збій не можна лікувати самостійно, так як нормалізація вироблення того чи іншого гормону полягає в зовсім різних підходах у лікуванні. Слід звернутися до ветеринара, адже тільки він зможе призначити лікування гормонального дисбалансу в індивідуальному порядку.

При сальпінгіті в залежності від причини запалення ветеринар призначає індивідуально певні антибіотики. Зволікати в такому випадку не можна, адже запалення яйцепроводу незабаром може стати причиною його випадання з черевної порожнини. Профілактика захворювання складається з включення в раціон курей мінеральних добавок, зелених кормів і вітамінів А, В і Е. Також рекомендуємо стежити за чистотою в курнику, необхідною тривалістю світлового дня і кольором ламп, контролювати температуру повітря, щоб вона була прийнятною для птахів і щоб у вас не виникало питання: «Чому кури несуть маленькі яйця?».




Поділитись своєю думкою