Які сорти картоплі вибрати для вирощування

Картопля — цінний і незамінний продукт харчування. Недарма ж її з повагою називають «другим хлібом». Завдяки своїм смаковим якостям вона належить до рідкісних продуктів харчування, які, на відміну від багатьох круп’яних страв, навіть за умов щоденного споживання не набридають, не приїдаються. Тому нині майже немає жодної родини на селі, а останнім часом і в містах, де б не вирощували картоплю бодай на невеличких ділянках. Особливо в останні роки, коли картоплю у колективних господарствах практично перестали вирощувати.

Я займаюся вирощуванням картоплі багато років, і переконаний: щоб отримати високі врожаї цієї культури, потрібно вирішити принаймні чотири основних завдання:

  • використання сучасних перспективних сортів;
  • поліпшення структури ґрунту;
  • запровадження сучасних технологій вирощування;
  • боротьба з шкідниками й хворобами.

На перше місце я поставив би добір сортів картоплі. Адже відомо, що у світі вирощують понад 3500 різноманітних сортів, на Україні до 200 сортів вітчизняної та зарубіжної селекції. І в цьому розмаїтті часто складно розібратися, що ж саме висадити у себе на городі чи дачній ділянці. А тому здебільшого на селянських городах десятиліттями ростуть одні й ті ж сорти. Вони давно виродилися, дають погані врожаї, з низькими смаковими якостями.

І все ж інформації про сорти обмаль. Тому хочу поділитися своїм багаторічним досвідом вирощування цієї культури і допомогти багатьом картоплярам зробити правильний вибір. Тут необхідно враховувати, насамперед, урожайність того чи іншого сорту, смакові якості, строки достигання, умови зберігання тощо.

На своїх 20 сотках городу ми з дружиною щороку вирощуємо по 30-35 сортів, а за десять років випробували понад 80 сучасних сортів вітчизняної й зарубіжної селекції. Ті, що нам підходять, залишаємо для подальшого вирощування, інші замінюємо на нові сорти. Їх отримуємо з Інституту картоплярства та спеціалізованих господарств, а також обмінюємося з картоплярами, зокрема з фермером Майєю Сизовою з с. Гопчиця Погребищенського району, Юрієм Надворним з Вахнівки Липо-вецького району, Віктором Головатенком з Малих Крушлинець Вінницького району. А не так давно до мене приїздила за насінням сортів картоплі Надія Михайлівна Кравчук з Чуднова Житомирської області і привезла мені в обмін па мої сорти німецький ранній сорт Моллі.

Здебільшого городники віддають перевагу раннім сортам. Насамперед тому, що вже у червні можна поласувати молодою картоплею. Проте і врожайність у цих сортів нижча, вони більше уражуються різними хворобами, та й смакові якості гірші. А їхнє зберігання ускладнюється тим, що ці сорти раніше пробуджуються, і тому необхідно дотримуватися низької температури (+2°С — +3°С) у сховищах.

З-поміж ранніх сортів ми вирощуємо вітчизняні: Бородянська рожева, Зов, Повінь, Серпанок, Дніпрянка, німецькі сорти — Розара, Беніта, голландський ранній сорт Джаерла. І вже у першій декаді червня підриваємо кущі й споживаємо молоду картоплю. А викопуємо ранні сорти тоді, як і інші — у другій половині серпня.

Детальніше розповім про деякі ранні сорти. Мені до вподоби Повінь. Її створили в Інституті картоплярства України нещодавно, занесли до Державного Реєстру сортів рослин України у 2002 р. У Повені округлі, рожеві, гарної форми бульби з привабливою сітчастою шкіркою та неглибокими вічками. М’якуш кремовий, не розсипчастий, з добрими смаковими якостями (4,6 бала за п’ятибальною системою). Урожайність висока (у нас — понад 400 кг з сотки). Бульби великі, вміст крохмалю – 15-16%. Сорт стійкий до раку та картопляної нематоди, відносно стійкий до фітофторозу, але стійкість до парші звичайної середня. Недолік — схильність до загнивання бульб, тому збирати урожай необхідно в суху погоду і зберігати також у сухому місці.

Сорт Серпанок, теж нещодавно створений в Інституті картоплярства ААН України, відноситься до ранньостиглої групи. Торік на початку червня ми отримали маленькі рослинки у пробірках, висадили в ґрунт, підживили, а вже в серпні отримали бульби масою 20—50 г. Тепер маємо на насіння суперсупереліту цього сорту. Урожайність його висока, бульби великі, вміст крохмалю — 13—14%, смакові якості середні й добрі. Проте, як і інші ранні сорти, Серпанок потребує ретельного захисту від фітофторозу. Однак, з огляду па невисокі врожаї, ми ранніми сортами не захоплюємося.

Хотів би привернути увагу читачів до сортів середньоранньої та середньостиглої груп. Вони урожайніші. За теплої і сухої погоди середньоранні достигають за 65-70 діб, тобто на 10-12 діб пізніше від ранньостиглих. Ці сорти краще зберігаються, мають високі смакові якості, дають високі врожаї. У себе на городі ми багато років висаджуємо середньоранні сорти Світанок київський, німецький сорт Адретта, а також сорт Синьовічка.

Світанку київському вже понад 15 років, але й нині він користується великим попитом серед картоплярів. Передовсім за високі смакові якості (за п’ятибальною системою він має 4,9-5 балів). З ним за цим показником зрівнюється хіба що давній німецький сорт Адретта. Проте Світанок київський урожайніший і краще зберігається. Чим ще приваблює цей сорт — то це доброю розварюваністю, бо багато українців не завжди сприймають (на противагу Заходу) сорти картоплі, які погано або зовсім не розварюються. А от старий російський сорт Синьовічка має середню врожайність, уражується фітофторозом та паршею, однак його цінують за те, що він невибагливий до ґрунтових умов, добре розварюється і має гарні смако’ві якості, білий м’якуш (це також традиційно приваблює господинь). Щоб обновити насіння цього сорту, ми отримали в пробірках рослини з Інституту картоплі Петра Теслюка.

Та найбільш привабливі, на мій погляд, середньостиглі сорти. Вони дають у наших умовах найвищі врожаї — до 500 кг з сотки, менш вибагливі до ґрунтових умов і стійкі до різноманітних хвороб та шкідників. З цієї групи ми вирощуємо вітчизняний сорт Слов’янка, голландські сорти Сайте і Пікассо. Найурожайнішим в Україні є сорт Слов’янка.

Тож не випадково селяни постійно у його пошуках. Хоча у цього сорту посередні смакові якості (3,6 бала) і це декого не влаштовує, але ж він може дати урожай до 600 кг бульб з сотки. Сорт високотоварний, бульби великі (до 1 кг), вирівняні, красиві, видовжені, гладенькі. Подивишся на викопану грядку — зачаруєшся, наче рожевий килим на землі. Недолік: бульби чутливі до ураження сухою і мокрою гниллю, особливо у роки з надто вологим літом. Коли селяни тримають у господарстві домашніх тварин та птицю, Слов’янка виручить кормами. А господині зможуть приготувати з неї смачні деруни.

Приваблює також голландський сорт Санте. Він високоврожайний, має гарні смакові якості, бульби овальні, блідо-рожеві. Що дуже важливо — у нього мілкі поверхневі вічка, тому відходів під час обробки набагато менше. Вміст крохмалю в бульбах підвищений, вони добре зберігаються. Сорт стійкий до різних захворювань. Занесений до Реєстру сортів рослин України у 2000 р. і вирощується в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України.

А ще нам дуже подобається голландський сорт Пікассо. Я придбав його насіння у господарстві «Росія» Макарівського району на Київщині. Пікассо дає напрочуд високі врожаї. Торік «видав» у нас понад 500 кг з сотки. Бульби великі, овальні, шкірка жовта, досить груба, вічка мілкі, м’якуш світло-жовтий, смакові якості хороші. Стійкий до раку та парші звичайної, але чутливий до ураження картоплиння фітофторозом.

Я вирощую у себе на городі під Вінницею багато сортів, бо це — моє захоплення. На практиці ж достатньо мати 3-4 сорти різних строків достигання залежно від уподобань господаря, адже у кожного свій смак. На зиму ми заготовляємо сорти Повінь, Санте, Світанок київський та Слов’янку. Інші ж використовуємо для «дегустації» смакових якостей.

Усім городникам хочу нагадати одну просту істину: одне й теж ж насіння слід вирощувати лише 4-5 років підряд, а потім його треба замінювати. Тоді завжди будете з гарним урожаєм.

В.Г. Кавка, картопляр-любитель, член асоціації «Картопля України», м. Вінниця

Бабушкин сад has written 1695 articles

2 thoughts on “Які сорти картоплі вибрати для вирощування

  1. Василий Росолик says:

    В. Г. Кавка напишіть будь-ласка свій адрес або номер мобільного. Васілій с. Селище Тиврівського району.

  2. Натка says:

    Назву сорти картоплі смакові якості яких я б оцінила на «5» балів: Мелоді, гранада, Адретта, Санте — у них великий відсоток вмісту крохмалю, а значить вони більше для варіння. Для жарки краще брати сорти у яких відсоток крохмалю менше — наприклад, Біла Роса.

Leave a Reply