Як вибрати теплицю для дачі

Чекати відкриття дачного сезону залишилося недовго, і багатьом городникам та садівникам вже не терпиться приступити до посадкових робіт, щоб якомога швидше порадувати себе і своїх близьких першою зеленню і овочами. Купівля теплиці буде оптимальним рішенням. З’ясуємо, за якими критеріями її краще вибирати.

У каркасі головне — міцність

Довговічність теплиці багато в чому залежить від міцності каркаса, адже крихка конструкція зламається при першому ж урагані (якщо, звичайно ж, доживе до зими і не обрушиться під вагою снігу).

В принципі, тепличний «корсет» може бути виготовлений з різних матеріалів: дерева, пластика, легких сплавів і сталі. На дерев’яному каркасі можна зупинити вибір у тому випадку, якщо головна вимога до теплиці — низька ціна. Але слід знати, що такий «скелет», швидше за все, розчарує вас швидким гниттям, просіданням і постійними поломками. Тому фахівці радять обробляти дерев’яні каркаси спеціальними складами.

Перевага пластика і алюмінієвих сплавів — у витонченості, легкості і простому догляді. Але подібна «повітряна» конструкція зажадає грунтовної прив’язки до більш міцного фундаменту — а це додаткові витрати, до того ж великий ризик, що такий каркас не витримає снігопадів.

На відміну від попередніх варіантів, переваги сталевого каркаса очевидні: він стійкий до всіх атмосферних впливів, просто збирається, довго служить. «Сьогодні кращі теплиці створюють на основі оцинкованих сталевих труб і куточків, — розповідає фахівець «тепличних справ» Агван Саакян. — Вони не піддаються корозії, і тому практично всі сумлінні виробники перейшли на випуск теплиць саме зі сталевим каркасом».

Вирішальний фактор при виборі теплиці

При покупці теплиці слід звертати увагу і на додаткове посилення в верхній частині каркаса. Як пояснює Олександр Макєєв, відсутність такого посилення призведе до неминучого провалу полікарбонату і його пошкодження. Величезне значення має і фарбування каркаса. Причому головне тут — не тільки естетичний фактор: фарба оберігає метал від іржі і корозії. Тому покриття повинно бути надійним, а також стійким до атмосферних явищ.

Втім, існує багато думок з приводу покриття металу. Воно може бути як оцинкованим, так і полімерно-порошковим. Головне, щоб воно було виконано в заводських умовах. Тільки в цьому випадку стійкість до корозії гарантована.

Як пояснює індивідуальний підприємець, що займається продажем теплиць, Олександр Тесленко, вирішальним фактором для вибору теплиці служить співвідношення ціни і якості, тобто надійності конструкції, здатної витримувати снігове навантаження нашого регіону. «Основний параметр, що забезпечує надійність, — товщина труби, — вважає експерт, — вона повинна бути не менше 1,5 мм. В той час як каркас з профілю набагато зменшує надійність конструкції. Монолітність також важлива: дуга без зварних швів, зварний фасад каркаса забезпечать стійкість і жорсткість конструкції. Відстань між дугами має бути не більше 1 метра».

Вибираємо покриття

Основне снігове навантаження бере на себе покриття теплиці. Протягом 200 років для цього використовувалося скло, так як це був єдиний матеріал, що пропускає сонячне світло. Але цей спосіб освітлення має очевидні недоліки: скло крихке, важке, погано обробляється, має високу теплопровідність.

Сьогодні досить часто для тепличного покриття використовують поліетиленову плівку. На жаль, на зиму її доводиться знімати, до того ж вона швидко руйнується під впливом ультрафіолетових променів і високої температури. В результаті таке покриття для теплиць служить не більше чотирьох місяців. Правда, крім звичної поліетиленової плівки, зараз проводяться її аналоги, термін експлуатації яких значно більше. Наприклад, стабілізована плівка — в її склад входить концентрат стабілізатора, завдяки чому термін експлуатації може збільшитися до 5 років. Так само, як і стільниковий полікарбонат, таку плівку можна фарбувати в будь-який колір і залишати на зиму.

Оптимальний варіант для покриття теплиць — полікарбанат. «Цей матеріал відрізняється міцністю на вигин, він стійкий до температурних перепадів, ультрафіолетових променів, — пояснює Агван Саакян. — Теплиці з полікарбонату для дачі витримують велику кількість снігу, при цьому мають невелику вагу».

За словами експерта, теплиці із стільникового полікарбонату пропускають до 90% ультрафіолетових променів, які завдяки цьому матеріалу переломлюються і розподіляються по парники. У теплицю також потрапляє світло, що сприяє природному фотосинтезу у рослин. З плюсів експерти називають високу ударостійкість теплиць з полікарбонату, стійкість до багатьох хімічних речовин та інших навантажень, вони характеризуються низькою теплопровідністю. Це означає, що тепло всередині теплиці не йтиме за її межі. У таких умовах рослини розвиваються набагато краще.

Багато споживачів впевнені, що, купуючи полікарбонат імпортного виробництва, отримують продукт вищої якості. На ділі вітчизняний полікарбонат надійних виробників за багатьма параметрами перевершує імпортний.

Правила установки

Для того щоб теплиця служила вам довго і не втратила своїх властивостей, її потрібно правильно встановити, і краще за все почати з фундаменту. За словами Олександра Макєєва, найпростіший варіант — це фундамент з дерев’яного бруса. Він легко витримає навантаження, яке створюється теплицею невеликого розміру, і при цьому створить необхідну опору і жорсткість для основи теплиці. Єдиний негативний момент в цьому випадку — недовговічність такого фундаменту, яка не перевищує зазвичай 7 років. Так що при виході цього терміну вам доведеться встановлювати новий фундамент для вашої теплиці.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply