Трава для курей: корисні і шкідливі трави

У розведенні і годуванні курей немає нічого складного — це підтвердить будь-який птахівник, навіть з невеликим стажем господарювання. Але для продуктивного вирощування птиці слід знати деякі, якщо і не секрети, то тонкощі.
Наприклад, для отримання смачного, багатого поживними речовинами і вітамінами, яскраво-оранжевого жовтка яйця птиці слід вдосталь згодовувати соковиті корми.

Причому не тільки кормові моркву, буряк, топінамбур, картоплю, а й трави. У теплий період року це повинна бути свіжа зелена трава. Можна так само в необмеженій кількості згодовувати баштанні, так би мовити — «від пуза», охоче поїдають пернаті і кабачки, огірки, капусту, але їх треба згодовувати в помірних кількостях. З городньої зелені підійдуть для згодовування листя столового салату, багата йодом і дрібно покришена петрушка, зелень фенхеля, «пір’я» лука, які люблять не тільки несучки, але і всі інші види сільськогосподарських птахів, особливо індики.

Якщо в місці покосу не виявлені отруйні рослини — можна косити або рвати всі трави поспіль — птах сам вибере ті, які йому необхідні. Щоб кури не стоптували і не переводили трави, їх зазвичай зав’язують в пучок або віник підвішують на відстані п’ятдесяти-ста сантиметрів від підлоги. В останньому випадку видобуток трави стає і непоганою профілактикою ожиріння.

Які трави для курей можна згодовувати

Але повернемося до трав. Не у кожного господаря знайдеться стільки городніх соковитих і зелених рослин, щоб згодовувати їх досхочу птиці, і тут на допомогу приходить матінка — Земля, зі своїм величезною кількістю найрізноманітніших трав. Але не всі трави для курки підходять, деякими вона може отруїтися, і не завжди таку птицю можна врятувати від загибелі.

Дивіться також: Чим годувати курей — дешево і щоб неслись

Наприклад, якщо пернаті щодня випускаються на волю погуляти, черв’ячків і травички поклювати, власнику варто уважно оглянути ті місця, де любить пастися його стадо. Чи не ростуть там трави шкідливі для курей, такі як: паслін (паслін чорний хоч і лікарський, але отруйний), крапчастий болиголов, чемериця, кукіль, пізньоцвіт, цикута. Якщо такі трави знайдуться — найкраще було б пройтися і вирвати їх з коренем, хоча завжди є ймовірність щось не помітити. Але тут вже єдиний вихід убезпечити від отруєння травами своїх вихованців — не випускати, утримувати у вольєрі і годувати з рук.

Краща трава для курей — не різнотрав’я, хоча воно теж дуже корисно, а трави бобових і зернових культур: конюшини, люцерни, гороху, пшениці, вівса. До речі, дуже рекомендується згодовувати пророщену пшеницю в холодну пору року. Молода зелень кропиви, дрібно нарізана і перемішана з зерносумішшю або висівками — чудова вітамінна підгодівля в весняний і літній періоди. З лугового різнотрав’я особливо корисні кульбаби, портулак, Свинорой, конюшина.

Трави — як лікарські засоби для курей

Трави не тільки використовуються як корм, але і як лікарські засоби. Наприклад, досвідчені курівники для профілактики зараження глистами дають своєї птиці настій деревію, таким же чином можна використовувати квіти і зелені частини пижми, живокосту та інших.

Можна також облаштувати курник спеціальними годівницями — яслами, з яких птах зможе діставати зелень через решітку або сітку. Годувати несучок травою можна і потрібно не тільки влітку і навесні, але і взимку, коли живої зелені вже немає. Для цього відповідальні господарі запасають теж лугове різнотрав’я в травні-червні, спеціально посіяні трави бобових і зернових, позитивно кури відносяться і до медоносу — фацелії. Їх можна давати в сухому вигляді, хоча тоді хитрі пернаті будуть вибирати в основному зернятка, можна подрібнювати в борошно і давати в певному процентному співвідношенні з іншими кормами. А найпростіший і найдоступніший спосіб: подрібнити ножицями або секатором, запарити і змішати в зерносуміш — кури виберуть з годівниці все до останньої травинки.

Як видно, природа все давно продумала і передбачила: сучасним птахівникам треба тільки трошки розбиратися в тому, що можна птиці і чого не можна. І найголовніше: стежити, щоб соковиті зелені корми ні в якому разі не оброблялися отрутохімікатами.

Бабушкин сад has written 1694 articles

One thought on “Трава для курей: корисні і шкідливі трави

  1. Асоль says:

    Крім опису трав, які можна згодовувати курам, було б добре все це проілюструвати фотографіями, мені особисто багато назв нічого не говорить

Leave a Reply