Пижмо – цінна лікарська та пряно-ароматична рослина

Через різьблене листя, схоже на листя горобини, та круглі жовтогарячі квітки, зібрані в суцвіття, як грона, народна назва цієї рослини — дика горобинка, польова горобинка, рябінка. Цілющі властивості її відображені в народних назвах: дев’ятисил, остуда, ранник, глистняк, горлянка, а ароматичні властивості — в назвах душечник, алтарник. Декоративність квіток відображають назви: кудрявчик, райцвіт, жовтоголовник, рум’янок.

В Україні ростуть 12 видів цієї рослини. Найпоширеніший вид — пижмо звичайне. Найчастіше його можна побачити на луках, сухих берегах річок, галявинах, вирубках, біля доріг, будівель. Цей багаторічник має висоту 30-100 см. Цвіте і плодоносить з червня і аж до приморозків.

Для лікарських потреб використовують суцвіття, які мають у своєму складі органічні кислоти, гіркі та дубильні речовини, смоли, алкалоїди, ефірні олії, каротин, вітамін С. У науковій медицині пижмо застосовують при захворюваннях травного тракту: шлунка, печінки, жовчних шляхів, як глистогінний засіб. У народній медицині — ще ширше: як антисептичний, ранозагоювальний, спазмолітичний засіб, для лікування ревматизму, подагри, інтоксикацій. Але вживати препарати потрібно досить обережно — передозування може призвести до отруєння. Траву використовують як інсектицид для боротьби з тарганами, клопами, мухами, міллю.

У харчуванні застосовують суцвіття для пивоваріння (замість хмелю) або як пряність у кондитерській та виноробній промисловості, як консервант м’ясних продуктів його додають до напоїв (квасу, лікеру). Молоді листки — для приготування салатів, квашених яблук та капусти, маринадів. Рослина має аромат кориці, мускатного горіха, імбиру. Тому її використовують у рецептах, де передбачені ці прянощі, і в незначних кількостях. Головне — не передозувати.

Рецепти приготування напоїв та сухих сумішей пропонують науковці Пермського медичного інституту.

Ароматична суміш для перших страв, м’яса, соусів, підлив. Висушені суцвіття подрібнюють, просіюють через дрібне сито. Зберігають у закритих посудинах. До порошку з пижма можна додати червоний мелений перець у пропорції: 1 чайна ложка перцю на 1 склянку порошку.

Наливка. 10 г сухих суцвіть відварюють в 0,5 л води протягом 10-15 хвилин, проціджують, додають 50 г цукру, розмішують до розчинення (якщо необхідно, можна підігріти). Охолоджують, додають 1 л горілки. Настоюють 2-3 години.

Н.М. Смілянець

Бабушкин сад has written 1694 articles

One thought on “Пижмо – цінна лікарська та пряно-ароматична рослина

  1. Маркиза says:

    А можна давати пижму курчатам проти глистів? Якщо давати то в який спосіб: заварювати як чай чи просто подрібнити ножем і згодовувати курчатам?

Leave a Reply