Чи може отруїтися порося звичайними буряками?

За типом харчування свині належать до всеїдних тварин. Тому годувати їх одним видом корму неприпустимо. А для різномаїття та здешевлення раціону їм часто згодовують кормові буряки. Одні тварини готові їсти їх у сирому вигляді, інші ж сирих не їдять. Ці коренеплоди є непоганим доповненням до раціону тварин, оскільки містять цукри, вітаміни й мінеральні речовини, необхідні для правильного обміну речовин.

Спостереження та опитування власників свиней показують, що після відварювання буряків та й інших овочів, їх залишають у посудині, в якій вони до цього готувалися. Далі відбувається повільне охолодження овочів просто у відварі. І саме в процесі повільного охолодження (5-6 годин) утворюються отруйні сполуки — нітрити. Практично безпечні до цього буряки стають отруйними, особливо для молодих тварин.

Чому і як утворюються нітрати в рослинах?

Усі рослини для живлення і росту використовують різні хімічні речовини, одними з яких є солі азотної кислоти — нітрати. Їх у вигляді добрив вносять у грунт для підвищення врожайності — це сечовина, натрієва, калійна та аміачна селітри. А за надмірного підживлення ґрунту цими добривами рослини нагромаджують їх у своїх тканинах у підвищених кількостях. Нітрати, яких у рослинах небагато, не становлять серйозної небезпеки. Але за тривалого проварювання їх та повільного охолодження нітрати перетворюються в нітрити — солі азотистої кислоти, що удесятеро отруйніші за нітрати. Найчастіше вони і стають винуватцями отруєнь свиней та інших тварин.

У гнилих і морожених овочах кількість нітритів також більша. Під час гниття і проморожування сирих буряків у них утворюються нітрити, як і у варених буряках.

Ознаки отруєння у свиней

Отруйна дія нітритів полягає в основному у викликаних ними порушеннях дихальної функції крові й унаслідок чого настає кисневе голодування організму. За тяжких отруєнь це призводить до загибелі тварин від ядухи.

У свиней перші ознаки отруєння виявляються невдовзі після поїдання отруйного корму від 15 хвилин і до 1 години, тварини відмовляються від корму, стоять як би в заціпенінні або зариваються у підстилку, іноді, навпаки, непокояться, у них спостерігається м’язове тремтіння, нерідко блювота або позиви на неї, слинотеча, шкіра бліда, холодна на дотик, п’ятачок, рило та кінчики вух посинілі. У багатьох тварин спочатку з’являється блювота або позиви до неї та слинотеча.

Тварини часто лежать, за спроб піднятися перевалюються, нерідко просто не можуть піднятися. Перед загибеллю у них з’являється сильна задишка, нерідко судоми. Температура нормальна або нижча норми (37-37,5°С). Гострі отруєння часто закінчуються швидкою (через 15-30 хвилин після годування, або навіть під час годування) загибеллю.

Найчутливіші до отруєння тварини, що мали до цього порушення травлення (наприклад, запалення шлунка або кишківника) і недостатню кислотність шлункового соку.

За хронічних отруєнь у свиноматок спостерігаються аборти, народження мертвих поросят і загибель новонароджених протягом першої доби або першого тижня їхнього життя. У хворих поросят спостерігається загальне пригнічення, жовтяниця, проноси, що змінюються закрепами.

Іноді зауважують блискавичний плин: тварини гинуть через 15-20 хв.

Як запобігти отруєнню нітратами?

1. Після варіння будь-яких овочів для тварин, а особливо буряків необхідно злити гарячу воду, в якій вони готувалися і знову залити холодною водою. Ідеальні умови охолодження овочів — це проточна холодна вода.
2. Воду, в якій варилися овочі, не можна додавати до корму тваринам, тому що до неї з овочів переходить до 85% нітратів.
3. Нітрати й нітрити добре розчиняються у воді. Тому навіть 1-2-годинне вимочування сирих овочів у холодній воді знижує кількість нітратів у них на 10-25%, особливо це корисно для листяних овочів, наприклад, капусти.
4. Не слід згодовувати тваринам підгнилі або підморожені овочі.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply