Вирощування розсади помідорів для початківців


Вирощування розсади помідорів для початківців

Коли я перший раз вирішила виростити помідори на своїй ділянці, наробила багато помилок. Урожай отримала так собі. Тільки з досвідом знайшла підхід до цієї овочевої культури. Тепер процес вирощування помідорів не представляється таким трудомістким. Зазвичай на сторінках друкованих та електронних видань порадами діляться досвідчені дачники і часто втрачають такі моменти, які починаючому городникові могли бути дуже корисні. Тому, згадавши початок своєї «дачної кар’єри», вирішила написати цю статтю саме для тих, хто тільки знайомиться з городньої наукою. А головним героєм вибрала помідор, так як цей овоч любимо усі. Щоб вирощування розсади помідорів пройшло якомога легше, розповім про те, без чого можна обійтися, а що потрібно зробити обов’язково.

Наприклад, дійсно необхідно для початку визначитися з термінами посадки насіння. Ця рослина дуже швидко росте і часто витягується. Небажано перетримувати розсаду вдома більш 45-50 днів. До цього віку вона повинна бути висаджена на дачній ділянці. У нас в центральних регіонах України погода дозволяє пересадити помідори в необігріваєму теплицю в середині травня, а в грунт – в кінці травня. Для кожного регіону свої терміни і це треба неодмінно враховувати.

До того ж важливий температурний режим в приміщенні, де будуть рости томати. У нас в квартирі, наприклад, центральне опалення, і контролювати його відключення я ніяк не можу. Спека в кімнаті стоїть навесні жахлива, і скільки б я її не провітрювала, моя розсада незмінно жирує. Тому я скоротила період вирощування сіянців, почавши висівати їх на тиждень пізніше визначеного терміну.

Початківцям які планують самостійно виростити розсаду помідорів, раджу спочатку посадити низькорослі гібриди ранніх строків дозрівання. Висаджувати краще штамбові рослини, які не потребують пасинкування. Такі помідори відрізняються дружною віддачею врожаю, скоростиглістю, слабо гілкуються і самі припиняють зростання після закладки певної кількості суцвіть. Вони не вимагатимуть від вас значних зусиль по догляду, в порівнянні з високорослими сортами, яким потрібне формування куща протягом усього періоду вегетації. А коли навчитеся управлятися з такими томатами, обов’язково почнете експериментувати з іншими сортами. На смак гібриди поступаються сортам. Але в порівнянні з покупними вирощені на своїй землі гібриди будуть просто смакотою. До того ж вони більш хворобостійкі, ніж сортові.


Грунт цілком підійде покупний, а ось насіння краще відразу посіяти в окремі стаканчики. Пам’ятаю, коли перший раз займалася пікіровкою помідорів, висаджених в ящик, з мене зійшло сім потів! Щоб цей процес проходив швидше, потрібна певна вправність. Та й помідорчики, незважаючи на те, що пікіровку переносять краще за інші овочі, все ж ростуть краще, якщо їх зайвий раз не турбувати.

А ось всілякі методи обробки насіння перед посадкою в перший раз можна відкласти. Помідори досить дружно сходять, якщо насіння залишити на день-два в змоченій водою х / б тканини, а потім висадити. Тільки не можна допускати пересихання вже намоченого насіння.

Коли будете сіяти насіння, грунт треба пролити спочатку, а не після. Якщо пролити сухий грунт з висадженими насінням, вода затягне їх набагато глибше. З цієї причини сходити томати будуть набагато довше, а можна і зовсім сходів не дочекатися.

Досвідчені городники, можливо, посміхнутися, мовляв, і так зрозуміло. Ось і ні! Пам’ятаю через недосвідченість я саме так і робила, а потім довго ходила і заглядала, чи не видно паростків.

Глибина загортання насіння в грунт повинна становити близько 1 см. Тут потрібен або хороший окомір, або олівець, на якому відзначено той самий сантиметр. Якщо з окоміром все в порядку, то кладете насіннячко на вологий субстрат, а потім досипати рівним шаром сухий грунт. Він потім намокне сам, ввібравши воду з нижнього шару, зволожувати його додатково не варто. Якщо ж виникають труднощі, олівцем можна зробити поглиблення до мітки, в ці отвори покласти по насінні і досипати землею.

Щоб до моменту появи сходів ні земля, ні насіння не пересохли, стаканчики треба прикрити. Я для цього використовую харчову плівку, яка продається в рулончиках. Вона прикриває стакан без зазорів і не провисає.

Коли з’являться сходи, у вас неодмінно повинна бути напоготові лампа для досвічування сіянців. Ще жодного разу мені не вдалося виростити хорошу розсаду без додаткового підсвічування. Я витратилася один раз на придбання креслярської лампи, яку дуже зручно використовувати для цієї мети. У неї довга ніжка, яка повертається в будь-яку сторону. А за допомогою кріплення біля її основи можна закріпити лампу і на столі, і на підвіконні. Досвічувати сходи помідорів треба вранці і ввечері, а в похмуру погоду — цілий день.

Рекомендації в книгах з городництва іноді розпливчасті. Наприклад, що таке «помірний полив» я зрозуміла, коли одного разу помідорні пагони згубила чорна ніжка. Тоді для мене було помірно — це потроху кожен день. А це для томатів багато! Поливати варто тільки, коли земля помітно підсохла, а листя трохи починають втрачати тургор. Повірте, це їм йде лише на користь. У вас при такому підході зросте не розпещена розсада, а готова стійко пережити всі негаразди відкритого грунту. Для поливу я використовую тільки відстояну воду і поливаю так, щоб земля в стаканчику повністю намокла.

Підгодівлею мінеральними і органічними добривами теж захоплюватися не раджу. Якщо часто годувати помідори, розсаду отримаєте не кремезну, а перерослу. Удобрювати варто тільки, коли є в цьому необхідність. Я часто обходжуся взагалі без них.

Застосовую комплексні препарати тільки, коли бачу, що розсада має хворобливий вигляд. Грунт проливаю робочим розчином тільки після того, як злегка змочити його звичайною водою.

При встановленні за вікном стабільної плюсової температури, відразу ж переносіть розсаду на балкон, навіть якщо в стаканчиках у вас ще малюки. Чим раніше почнете загартовувати томати, тим краще. Чим мучити своїх вихованців кімнатною спекою, краще тримати їх в прохолоді. Мої помідори переїжджають на лоджію вже при 10-12 ° С. На ній температура вдень все одно вище вуличної, а на ніч я вікна закриваю. Коли стане тепліше, вікна залишаю відкритими.

Думаю, якщо врахувати вищеописані рекомендації, виростити хорошу розсаду помідорів зможе будь-який початківець городник.

Кудріна Ірина




Один коментар до статті “Вирощування розсади помідорів для початківців

  1. Паша висловив (-ла) думку:

    Дуже важливо розсаду загартовувати. Тобто знижувати трохи температуру. Деякі мої друзі запитують мене навіщо я загартовую розсаду. Так просто при загартовуванні рослина краще приживається при посадці на постійне місце, її листя більш товсте, і сама рослина не витягнута. Є ще один секрет у мене, я перед посадкою за пару днів підгодовую розсаду азотними, калійними і фосфорними добривами, так її корінці будуть підготовленими до пересадки. Ще треба пам’ятати, що загартовування треба робити поступово, якщо помилитися, то можна втратити розсаду, або погіршити її стан. Але я загартовувати починаю вдень, не вночі і треба звертати увагу на те, яка температура на вулиці, якщо вона нижче 12 градусів, то краще відкласти загартовування. А потім вже я починаю загартовувати і вночі. Якщо є можливість то можна і сонцем загартовувати. Тобто рослини підставляти під прямі сонячні промені. У мене, на жаль немає такої можливості, але якщо є, то це просто чудово. І врахуйте той факт, що загартована розсада витримує більш сильні заморозки, ніж незагартована.

Поділитись своєю думкою