Сон — джерело всіх сил

«Сон — джерело всіх сил для хворої душі, дуже смачне зі страв у земному бенкеті», — так писав про сон Шекспір. Дійсно, здавна вважалося, що сон — це перш за все відпочинок, який необхідний, щоб зберегти здоров’я, тонус і сили для життя. Медики кажуть, що поганий сон може привести до проблем з пам’яттю, до ожиріння і навіть передчасного старіння.

Якщо порушення сну стало майже постійним явищем, це сигнал про те, що щось негаразд з вашим здоров’ям і пора звернутися до фахівців. Так, безсоння може бути викликане захворюваннями внутрішніх органів. Більш того, якщо вас ще і переслідують нічні кошмари, це вже серйозний привід звернутися до психолога. Таку рекомендацію дають фахівці Центру медицини сну.

Правда, кошмари періодично сняться майже всім. Само по собі це не небезпечно. Адже ніч — час «ревізії» думок і уявлень, тому несподівані речі які іноді нам сняться, є химерною комбінацією нічної роботи мозку. До речі, вважається, що для жінок нічні кошмари більш знайоме явище в силу їх більшої природної емоційності.

Однак повторювані кошмари з однаковими сюжетами — сигнал реального стресового розладу. Так, наприклад, дає про себе знати пережита емоційна травма, і, щоб позбутися від кошмарів, знадобиться допомога фахівця.

З цим зрозуміло, а як бути, якщо людина просто перестала спокійно спати, мучиться безсонням або прокидається багато разів за ніч, довго не може заснути?

Дослідники з Центру медицини сну дають наступні рекомендації.

Потрібно постаратися лягати спати в один і той же час. Пробудження від сну також має бути закріплено за певним часом. При цьому не треба робити винятків навіть у вихідні.

Час перед сном має бути спокійним. Варто відкласти всю важку роботу після сьомої години вечора, перед сном намагатися уникати суперечок, а тим більше скандалів, стресових ситуацій, інакше спокійного сну вам не бачити.

У ліжку спробуйте розслабитися. Сконцентруйтеся на відчуттях власного тіла. Можна стежити за серцебиттям, подихом. Забудьте на час про всі денні турботи.
Лягати спати краще до півночі. Це правило дуже важливо, особливо якщо вас не влаштовує якість вашого сну.

Не навантажуйте шлунок їжею у вечірній час. Це не кращий спосіб заснути, та й навряд чи ви хочете набрати зайву вагу.

Одяг, в якому ви спите, повинен бути зручним. Якщо ви прекрасно засинаєте без одягу, то і це підійде.

Не спіть на великій подушці. Це негативно сприйме ваш хребет. Постіль повинна бути зручною саме для вас.

Спати треба в темній кімнаті. Не дозволяйте світлу безперешкодно проникати вночі в вашу спальню. Воно не дасть мозку якісно відпочити, буде турбувати.

І головне: не намагайтеся змусити себе заснути. Подібні зусилля можуть привести до постійного безсоння. Якщо відчуваєте, що не можете заснути, то не мучте себе. Встаньте з ліжка і займіться чимось спокійним до того, поки не відчуєте втому.

Фізичні вправи сприяють хорошому сну, знімають стрес і зміцнюють здоров’я. Однак робити їх потрібно щодня і за кілька годин до сну, а не перед тим як лягти в ліжко.

Не варто пити каву, міцний чай і їсти шоколад у вечірні години. Якщо ви курите, то перед сном це краще не робити. Працездатність і творчий потенціал тільки збільшаться, якщо відмовитися від вечірнього куріння.

Несумісний з поняттям «здоровий сон» і алкоголь. А ось теплий чай з травами або гаряче молоко з медом допомагають заснути.

Якщо ви не можете відмовити собі в перегляді телевізора перед сном, то вибирайте більш спокійні, добрі фільми. Прослуховування спокійної мелодії теж буде корисно.

І забудьте ввечері про ноутбук, телефон, робочі папери. Краще рушайте на легку прогулянку або прийміть теплу ванну.

Якщо на прогулянки, вправи або ванни немає сил або можливості, «подивіться» приємні картинки. Для цього просто ляжте в зручну позу, закрийте очі і уявіть, що бачите що-небудь приємне. Сконцентруйтеся на цьому образі. Намагайтеся не розмірковувати про те, що бачите, а просто спостерігайте. Картинки повинні плавно змінювати одна одну з тією частотою, яка вам найбільш зручна. Відпустіть фантазію так, немов ви вже в сновидінні. До речі, ці вправи дуже допомагають тим, хто страждає будь-якими захворюваннями, навіть важкими, прискорюють зцілення.

Насолоджуйтеся приємними запахами. Їх теж можна уявити. Якщо подібні ігри уяви вам подобаються і так легше засинати, то можна не просто представляти картинки, а уявляти себе в улюблених або фантастично прекрасних місцях. Але намагайтеся не замислюватися над тим, що перед вами і де ви. Краще спробуйте відчути подих вітру або дотик до шкіри променів сонця, прислухайтеся до перекатів морських хвиль або шепоту струмка.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply