Як отримати потомство від корови

Сільська людина, котра має господарство, зокрема й живність, — це великий практик. Адже будь-яка робота: чи то вирощуємо картоплю, чи доглядаємо худобу, без людських рук не обходиться. Це зрозуміло всім господарям. Але, скажімо, утримання будь-якої живності має свої особливості. Вони пов’язані не лише з годуванням тварини, а саме з тим, що господар повинен не лише вміти належно нагодувати тварину чи утримувати у належному приміщенні, а ще господареві доконче потрібно досконало знати фізіологію тварини, якщо він хоче мати не лише достатньо молока від своєї корови, а ще й гарне та повноцінне потомство від неї, яке може з часом замінити стару корову.

Ось у цьому матеріалі ми й хочемо бодай коротко наголосити на ці особливості, які обов’язково повинен знати господар, котрий тримає одну чи декілька корови.

Все про розведення корів

Від часу запліднення корови до народження теляти минає дев’ять місяців. А щоб виростити з цього теляти корову, яка народить перше потомство, має минути 2,5-3 роки. Як бачимо, щоб мати господарю повноцінне власне потомство, потрібно затратити немало і фізичної праці.

Тож біологічна особливість полягає у тому, що організм цієї тварини має невисоку дію, скажімо так, невисоке власне відтворення. А коли господар утримує дорослу корову, то може від неї мати за 4-5 років лише 3-4 теляти. Багато? Не дуже. А скільки на ці телята він затратить своєї сили та праці? І все-таки троє телят від корови за 4-5 років — це ще й непогано.

А може бути інакше? Безумовно. І це «безумовно” полягає у тому, що потрібно так доглядати корову, аби вона давала не лише молоко, але й щороку народжувала повноцінне теля.

Господарю на замітку

Якщо у вашої корови народилося теля увечері або вночі і ви надумали випоювати його за допомогою ручного методу й тому відлучаєте його від корови уже зараз, а погодувати його вирішили вранці, то таким чином робите велику помилку. Чому? Адже теля вже хоче їсти і воно шукатиме будь-які предмети і, звичайно, лизатиме їх. А чи всі предмети в хліві чисті? Чи немає на них шкідливих для такого молодого організму мікробів?
Тож цілком ясно, що може статися з організмом теляти, якщо воно поживиться не материним цілющим молоком, а налижеться брудних предметів.
Тепер зрозуміло, коли потрібно годувати теля, що народилося увечері або вночі? Тоді високопродуктивного вам приплоду й високопоживного молока!

Не варто поспішати з заплідненням

Чи всі ви, добродії господарі, знаєте, що вже у віці 6— 9 місяців у ваших телиць починають діяти статеві органи? І вже у самок у цьому віці проявляється статева охота — настає статева зрілість. Тож, якщо таких телиць добре, по-господарському годувати, то охота розвивається раніше, а коли годувати та доглядати сяк-так, то охота затримується.

Ви скажете, що в такому віці телиці ще не дозріли для парування. І правильно скажете. Як мовиться у народі, кожному плоду свій час. Ось тому ми й кажемо, аби про це знав кожний господар, який утримує корів, що в телиць статева зрілість настає раніше, ніж закінчується ріст тварини та розвиток її організму.

Але ж декому з господарів дуже хочеться якомога швидше мати з телиці корову й тому вони не завжди дотримуються біологічного дозрівання організму тварини й поспішають осіменяти ще недорозвинутих телиць.

Наслідки раннього осіменіння

Раннє осіменіння та рання вагітність затримують фізіологічний розвиток організму тварини. А ще за такого раннього осіменіння, коли ще сам організм тварини не сформувався, то зрозумілий і наслідок: теля народжується дрібне, мало здатне до нормального життя, а відтак сподіватися, що з такого теляти виросте корова, яка даватиме багато молока і сама потім зможе народжувати високопродуктивне потомство, марно.
Отже, панове господарі, знайте, що коли ви будете осіменяти недорозвинутих телиць, то завдасте збитків і самим собі, бо марно витрачатимете силу на годування таких тварин, і в тому числі завдасте великої шкоди і самим тваринам, бо за такого раннього осіменіння пригнічується статева здатність і в наступні роки. Тож осіменяти молодих самок треба в щонайкращому для їхнього організму розвитку, тобто у 16-18 місяців, і щоби маса їхня становила 60-70% маси повновікових корів.

О. І. Латко, зоотехнік

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply