Як захистити суницю від хвороб та шкідників

Як садити суницю, доглядати за нею та які сорти краще вибрати написано та обговорено багато разів. Але для одержання високих і сталих урожаїв особливе значення має не лише сорт і комплекс заходів, з догляду за рослинами. Важливу роль відіграє також боротьба з шкідниками, хворобами, бур’янами.

Щоб оздоровити суницю від хвороб і шкідників, які живуть і накопичуються в ґрунті, її періодично (через чотири роки) пересаджують на нове місце і повертають на старе не раніше, як через два роки.

Основні аспекти догляду за суницею

Для садіння беруть лише здоровий садивний матеріал. Якщо виникла підозра на зараженість розсади суничним кліщем, її можна знезаразити, зануривши для прогрівання на 15 хв. у воду, підігріту до 45°С. Таке знезараження, зазвичай, проводять у серпні під час пересаджування.

Вирощувати суницю слід на ділянках, котрі добре освітлюються і прогріваються сонцем, з родючим структурним ґрунтом, не допускаючи загущення насаджень; своєчасно їх проріджувати і прополювати від бур’янів, не перевищувати норм внесення добрив.

Щороку рано навесні ділянку суниці, яка закладена в минулі роки (старі насадження), добре вичісують граблями, а відмерле листя разом з шкідниками і хворобами видаляють з ділянки. До того ж одночасно розпушується ґрунт у рядку, що запобігає випаровуванню вологи.

Що стосується «скошування» (правильніше сказати обрізування) листя після збирання врожаю, то це є доречним тільки тоді, коли листки уражені хворобами (борошниста роса, біла плямистість), заселені шкідниками (павутинний та суничний кліщі). Сердечко має залишатися не пошкодженим під час «скошування» листя, а виконують це, зазвичай, не косою, а секатором. Якщо ж рослини суниці здорові, то листки не обрізують, позаяк життєдіяльність листків забезпечує урожай наступного року. Зрізане уражене хворобою листя видаляють з суничника і спалюють. У ремонтантних сортів і нейтрального світлового дня листя не скошують.

Небезпечними ґрунтовими шкідниками є личинки травневого хруща (хробаки, борозняки) та личинки жука ковалика (дротяники). Дуже небезпечні суничний та павутинний кліщі та нематоди. До небезпечних також відносять білокрилки, довгоносики, пильщики та квіткоїди. Заселення плантації вказаними шкідниками може призвести до повної загибелі суничних рослин.

Небезпечними хворобами є борошниста роса, біла і бура плямистості листків, сіра гниль. Для боротьби проти шкідників і хвороб використовують агротехнічні заходи та хімічні методи.

Про агротехнічні заходи ми вже згадували. Це і обробіток ґрунту, і знищення бур’янів, і внесення добрив та полив рослин, а також використання високоякісної розсади стійких до шкідників і хвороб сортів.

Хімічні методи боротьби з шкідниками і хворобами

Хімічні методи полягають у використанні для боротьби з шкідниками і хворобами отрутохімікатів. які у розчиненому вигляді за допомогою обприскувачів наносять на рослини суниці.

Я використовую препарати для боротьби з шкідниками і хворобами суниці в такі строки. Рано навесні на початку росту нових листків після видалення старого сухого листя і підживлення добривами проти грибних захворювань обприскую суницю розчином препарату хорус (3 г на 10 л води) або хлорокисом міді (40 г — 1 ст. ложка — на 10 л води). На початку бутонізації перед цвітінням у період появи шкідників суницю обприскую розчином біопрепарату актофіт (50 мл на 10 л води), якщо температура повітря не нижча плюс 18°С або інтавір (1 таблетка па 10 л води).

Після цвітіння бажано замульчувати міжряддя і між рослинами в рядку соломою, глицею тощо, щоб захистити ягоди від забруднення землею та від загнивання, видалити з суничника бур’яни.

Після збирання врожаю за наявності шкідників плантацію суниці зазвичай обробляють одним із найбезпечніших для людини біоінсектицидів: актофітом або одним із тих, що згадувалися вище. Проти хвороб я застосовую хорус або хлорокис міді. Хімічні препарати на плантації суниці раджу застосовувати лише в крайньому разі, коли ви переконаєтеся, що ваші рослини справді уражені хворобою чи заселені шкідниками (що буває доволі рідко), і в чіткій відповідності з інструкцією щодо їх застосування.

Удобрення та підживлення суниці

Що стосується удобрення та підживлення суниці, то відомо, що засвоєння елементів живлення пов’язане з фазами росту й розвитку рослин: молоді рослини найбільше поживних речовин потребують у фазі посиленого росту, а ті, що плодоносять, — під час формування врожаю. Крім того, потреба рослин в окремих елементах живлення змінюється протягом вегетаційного періоду та залежить від типу ґрунту і погодних умов.

Для забезпечення нормального росту та плодоношення суниці при підготовці грядки під перекопування грунту на 10 м2 рекомендується внести 60 кг гною або компосту, 0,5 кг суперфосфату, 0,3 кг хлористого калію та 0,5 кг попелу. Висаджувати ж суницю бажано не раніше, як через півроку після внесення гною.

Рано навесні перед початком вегетації і першим розпушуванням ґрунту суницю слід підживити азотними добривами з додаванням мікроелементів: на 10 л води беруть 60 г (три столові ложки) карбаміду (сечовини), 5 г (одну чайну ложку) борної кислоти, 5 г мідного купоросу і 2 г марганцівки. Цим розчином поливають рядок суниці завдовжки близько 5 м. Перший раз можна підживити коров’яком, розбавленим у співвідношенні 1:8, додаючи на відро води склянку попелу.

Друге підживлення здійснюють таким же розчином у фазі бутонізації перед самим цвітінням суниці. Це підживлення можна зробити курячим послідом, розбавивши у співвідношенні 1:15 (0,7 л на 10 л води), настояти дві доби і додати перед поливом грядки на відро розчину склянку попелу.

Четверте підживлення виконують у жовтні у вигляді мульчування всієї грядки суниці тонким шаром добре перепрілого перегною (20 кг на 10 м2 суничника). Якщо ж використовувати свіжий гній, то його слід розкладати в міжряддях так, щоб вій не потрапляв на рослини суниці.

Сорти суниці нейтрального світлового дня потребують ретельнішого догляду в період плодоношення, додаткового підживлення у липні і регулярних поливів водою упродовж літа за відсутності опадів та пересихання ґрунту.

Водночас слід пам’ятати, що надмірне удобрення (передозування) негативно впливає на розвиток і плодоношення суниці. Від надмірних доз добрив суниця може просто «згоріти». Крім того, слід пам’ятати, що максимальний ефект від добрив може бути досягнутий лише за умови оптимального забезпечення рослин вологою, тобто при поливах суниці у посушливі періоди.

П.Г. Шумерук

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply