Як самостійно зробити брудер?

Початок весни багато хто з городників асоціює з закладанням інкубаційних яєць в інкубатор. І першим питанням після того як виведуться курчата буде де їх розмістити? А ті хто займається самостійним виведенням курчат давно знають що є така хатка для курчат, де створені комфортні для них умови і називається він — брудер. В ньому встановлений терморегулятор завдяки якому можна підтримувати в середині сталу задану температуру та встановлене освітлення та інше необхідне обладнання для успішного росту курчат. Постає питання де взяти або чи можна зробити самостійно брудер власними силами та як?

Зробити брудер для курчат своїми руками під силу будь-якому фермеру. Для цього будуть потрібні виготовити креслення і купити трохи матеріалів. Виготовлений таким чином брудер допоможе виростити не одне покоління пташенят.

Вимоги до брудеру

Брудер — це контейнер для вирощування молодняка птахів. Він обладнується годівницями, поїлками, обігрівом і освітленням. Найчастіше в якості брудера використовують все, що потрапить під руку: картонні коробки, фанерні ящики і інші ємності. Однак так не варто так робити, якщо ви серйозно вирішили зайнятися вирощуванням курчат та особливо у великій кількості.

Вимоги до умов утримання молодняку досить високі і тільки якісно виготовлена конструкція може їх забезпечити. Основними вимогами до брудеру є:

  • освітлення;
  • обігрів;
  • чистота.

Курчата досить чутливі до світла. Значення має не тільки тривалість світлового дня, а й спектр променів. Помічено, що пташенята швидше дорослішають при червоному світлі.

Для обігріву брудер може бути обладнаний інфрачервоними лампами, які додатково виконують функцію підсвічування, не дуже вдалий варіант, але найбільш доступний – лампами розжарювання, та трохи дорогими керамічними лампами які не святять, а лише гріють

Гігієна — одна з основ утримання пташенят. Без правильно обладнаних годівниць і поїлок, брудер буде швидко забруднюватися, а це призведе до хвороб і смерті курчат. Для збору і видалення посліду використовується спеціальний піддон.

Брудер для перепелів, що відповідає всім вимогам, можна купити або виготовити самому і тим самим значно заощадити кошти.

Виготовлення брудера

Пристрій брудера включає в себе:

  • 2 бічні стінки, стелю, дно;
  • 2 дверці;
  • сітчасту підлогу;
  • контейнер для збору посліду.

Для виготовлення брудера своїми руками будуть потрібні:

  • фанера 10 мм;
  • брус 30х20 мм;
  • планки для санчат;
  • оцинкована сітка з вічком 5х5, 10х10 і 25х15 мм;
  • навіси;
  • лист ПХВ;
  • саморізи.

Всі пиломатеріали повинні бути оброблені антисептиком.

Перед тим як розпочати складання брудера, рекомендується виготовити креслення. Вони допоможуть уникнути помилки.

Покрокова інструкція по збірці брудера

З листа фанери вирізають панелі: 500х480 — 2 шт. (Бічні стінки), 700х500- 3 шт. (Задня стінка, дно і стелю). Для установки сітчастої підлоги і контейнера до стінок прикручують рейки. Їх пристрій схоже з пристроєм санчат для висувних ящиків в столах і шафах.

Для контейнера рейки встановлюють під саме дно, для підлоги на відстані 20 мм від них. Всього знадобляться 4 рейки довжиною в 460 мм і 2 довжиною в 660 мм.

Для з’єднання стінок між собою, використовується брус 30х20 мм. 4 відрізка довжиною в 400 мм кріплять на бічні стінки, поєднуючи по верхньому краю. Широка сторона бруса прилягає до стінки.

Збирають конструкцію зі стінок, прикручуючи саморізами задню стінку до брусків.

Для збору передньої частини випилюють 2 перемички довжиною в 640 мм. Верхня має ширину 50 мм, нижня — 60 мм. Перемички встановлюють між ребрами жорсткості.

З боків монтують планки 400х50 мм. На них встановлюють рояльні навіси і кріплять 2 дверцят розміром 400х445 мм.

Дверцята можуть бути суцільні або у вигляді віконець, закритих дрібною сіткою. Сітчасті зручніше, так як дозволяють спостерігати за тим, що відбувається в клітці. Залишається змонтувати стелю і дно. Брудер своїми руками зібраний.

Переходимо до виготовлення знімних деталей: підлоги і контейнера. Сітчасту підлогу роблять за принципом «сендвіча»: сітка вставляється між двома шарами каркаса. Кожен шар каркаса збирається з 4 рейок шириною в 20 мм: довжиною в 660, 480, 680 і 460 мм. Всі елементи фіксуються саморізами.

Для курчат різного віку розмір вічок сітки повинен бути різним: для зовсім маленьких — 5х5, до 14 днів — 10х10, від 14 до 30 днів — 25х10 мм. Якщо весь курс вирощування буде проводитися в одному брудер, то необхідно мати комплект змінних сіток для підлоги.

Пристрій контейнера схожий з пристроєм сітчастої підлоги, тільки замість сітки встановлюється лист пластику або оцинкованої бляхи. Ці матеріали легко очищати. Для вільного ковзання піддону, рейки роблять трохи коротше, ніж для підлоги: 655, 475, 655 і 455 мм. До передньої сторони контейнера монтується планка з фанери 700х95 мм. Вона запобігає висипанню посліда.

Облаштування брудера і мікроклімат

Для пташенят в перші дні необхідна температура 37 ° C. Далі її знижують на 1 градус кожні 3 дні, поступово доводячи до температури 22 ° C, яка вважається оптимальною для дорослих птахів.

Головним критерієм температурного комфорту є поведінка пташенят. Якщо вони малорухливі, погано їдять і скупчуються, то їм холодно, якщо розпускають крила, то жарко.

У невеликому брудер забезпечити обігрів можна установкою інфрачервоних ламп. Якщо планується установка декількох брудерів, то тоді краще організувати обігрів аналогічний системі теплої підлоги.

Нагрівальний кабель простягають по задній стінці. Для контролю температури в брудер встановлюють термометр. Підключений до системи терморегулятор, дозволить автоматично контролювати температуру і виключити перегрів пташенят.

Освітлення в перші 7 днів має бути цілодобовим. Потім його знижують на 3 години щотижня, поступово доводячи до 12 годин. У перший день інтенсивність освітлення становить 20-25 лк. До тритижневого віку його поступово знижують до 5-8 лк.

Приміщення, де встановлюється брудер, має добре вентилюватися, але протяги при цьому неприпустимі. Головна умова — відсутність пилу і запаху сірководню. Оптимальний показник вологості повітря — 60-70%.

Брудер для курчат обладнується годівницями до напувалками. Лоточні годівниці можна зробити самому з металевого профілю або шматка пластикової труби. Матеріал обрізається до необхідного розміру, з торців монтуються заглушки. Для того щоб пташенята не розкидатися корм, його вкривають металевою сіткою.

Поїлки можуть бути різними за конструкцією: відкритими, вакуумними, чашковими, ніпельними. Останні виглядають краще, тому що не дозволяють пташенятам розбризкувати воду.

Брудер для курчат можна як самому змайструвати, так і придбати вже готовий, останній же вам обійдеться порядку 2000 — 5000 грн. Оголошення про продаж готових брудерів є на ОЛХ.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply