Коли діставати картоплю на пророщування (яровизація)


Коли слід діставати насіннєву бульбу з погреба, залежить від обраного вами способу їх підготовки до посадки і орієнтовного терміну посадки.

Яровизація на світлі

Візьмемо, наприклад, яровизацію на світлі. В центральних регіонах України картоплю садять, як правило, в кінці квітня – на початку травня. Якщо ви вирішили пророщувати насіннєвий матеріал на світлі, то необов’язково шукати ящики — прозорі коробки з-під тортів підійдуть набагато краще. Їх можна поставити не тільки на підвіконня, а й рядом з ним. Головне, щоб потрапляло світло і температура була близько 14-16 ° С.
Таким чином бульби проростають протягом місяця або трохи більше, а значить, діставати їх доведеться в кінці лютого. Для гарантії на випадок ранньої весни дістати можна в середині лютого.

Прискорення проростання

Якщо запізнилися з термінами, проростання можна прискорити. Для цього бульби раз в 2-3 дня обприскують розчином мікроелементів, золи, мідного купоросу або стимуляторів росту. Найбільше потрібно мідного купоросу — півчайної ложки на 2 л пляшку, інших мікроелементів на кінчику ножа, не більше.

До речі, такі обприскування — непогана профілактика грибних хвороб перед висадкою в грунт. Для посилення ефекту можна не обприскувати бульби, а занурювати в розчин на дві хвилини.


Вирощування через розсаду

При вирощуванні картоплі через розсаду бульби доводиться діставати на пророщування на початку лютого. Поки вони проростають, потрібно підготувати ящики і грунт для посадки.

Експрес-метод

Є і експрес-метод. Його застосовують, коли немає часу або необхідних умов: замість пророщування можна пров’ялити бульби. Досить їх розсипати тонким шаром на 8-10 днів в будь-якому приміщенні при температурі 14-16 ° С. Простежте, щоб там було сухо. Світло ж при цьому способі підготовки насіннєвого матеріалу не настільки важливе.

Читайте також: Отримання ранньої молодої картоплі

Незважаючи на простоту способу, ефект виходить досить хороший. В цьому випадку бульби виймають в середині квітня. Такий спосіб добре підходить, коли весна виявилася незвично ранньою.

«Вологий» спосіб яровизації

Іноді застосовують «вологий» спосіб яровизації: бульби пророщують не на світлі, а у вологому піску або тирсі. У північних районах для цього використовують торф. При такому способі посадковий матеріал буде готовий швидше — за 15 днів. Виймати бульби з погреба можна буде в кінці березня.

Такі бульби менше втрачають поживних речовин і дають добрі сходи, хоча і сильніше пошкоджуються хворобами та шкідниками, ніж бульби, витримані на сонці до появи зеленого шару.

Прогрівання насіннєвої картоплі

Але найшвидший спосіб — це прогрівання. До нього часто вдаються, якщо бульби з незрозумілих причин не проросли, чи немає часу для інших способів. При прогріванні бульби готові до посадки вже через 3-4 дні. Для цього потрібно насіння весь цей час тримати в приміщенні з температурою 35-40 ° С. Це сприяє пробудженню бруньок і появи сходів.




Поділитись своєю думкою