Грицики звичайні – лікарська рослина чи злісний бур’ян


Яскравий приклад пристосування до боротьби за існування можна спостерігати у цього всюдисущого бур’яну. Якщо багаторічні пирій чи осот намагаються здолати городника, відростаючи навіть з маленького шматочка кореневища, то цей однорічник бере кількістю. Одна рослина може дати за вегетаційний період понад 6000 насінин, які, швидко проростаючи, за літо дають чотири покоління, а осінні сходи — зимують і починають вегетувати наступної весни, як тільки зійде сніг. Крім того, насіння зберігає схожість понад 35 років. Тому грицики поширені на полях, городах, у садах, біля доріг по всій території України та за її межами.

Грицики звичайні (Capsella bursa-pastoris) не сплутаєш з іншою рослиною завдяки характерним квіткам з чотирьох пелюсток, які є ознакою приналежності до родини капустяних (хрестоцвітих), та плоду, що називається стручком (як і в інших капустяних), але він не схожий на знайомий капустяний, а має трикутну форму, маленький, розширений догори. Тому російською мовою грицики отримали назву «пастушья сумка”.

Про українську назву можна довідатися з легенди, де розповідається про молодого пастуха Гриця, який, поранивши ногу, зупинив кровотечу травою грициків. Саме це дало назву рослині, а в народі вона символізує обережність та порятунок. Ще в різних регіонах України цю траву називають: калитник, бордюжок, вінички, горобинець, гриць-трава, дротики, зозульник, лебедець рябчик тощо.

Зелена маса грициків містить вітаміни А, Вг, С (понад 170 мг%), дубильні речовини, флавоноїди, органічні кислоти (яблучна, винна, лимонна, фумарова), фітонциди, ефірні олії, мікроелементи: залізо, марганець, мідь, титан, хром, алюміній, а також фосфор, калій і кальцій. Насіння містить жирну та гірчичну олію.


Найперше використання грициків — це, звичайно ж, лікарське. На підтвердження легенди, трава грициків має сильну кровоспинну дію і використовується у багатьох випадках для зупинення кровотеч, а також у лікуванні хвороб травного тракту: печінки, нирок, шлунково-кишкових та ниркових кровотеч, нирковокам’яної хвороби. Промислові заготовки сировини ведуть з метою виготовлення настоянки трави та екстракту грициків, які застосовують як кровоспинні засоби в гінекології. У народній медицині грицики використовують ще ширше: при грипі, стригучому лишаї, нецукровому діабеті, туберкульозі легень та багатьох інших хворобах.

У їжу використовують молоде листя для приготування супів, борщів, салатів, пюре, начинок для пиріжків, його засолюють на зиму з різноманітними овочами. Крім того, салати з молодого листя грициків вважаються добрим лікувально-профілактичним засобом у ранньовесняний період. Ця швидкоросла рослина формує розетки листків, як тільки засяє весняне сонечко й іншої вітамінної зелені ще немає. До і на початку виходу квітконоса листя у грициків відносно велике (див. фото), соковите, хрустке. У цей період його збирають на салати. Пізніше найбільші прикореневі листки засихають, а стеблові — дрібненькі й волокнисті — в їжу не вживають. Але за літо змінюється декілька поколінь цього спринтера росту, і тому завжди поруч з відцвітаючими пожовклими рослинами можна знайти молоді. Наведемо кілька рецептів страв з грициків.

Овочевий салат. На 100 г листя грициків: по 60 г помідорів та огірків, 1 яйце, сіль та заправка — за смаком.

Огірки та помідори ріжуть кружальцями, які викладають на неглибоку тарілку, притрушують свіжою подрібненою зеленню грициків, зверху накривають кружальцями вареного яйця, підсолюють, поливають вершками, сметаною, олією чи майонезом (за уподобанням).

Паста для бутербродів. На 50 г листя грициків: З0 г селери, 1 чайна ложечка гірчиці, 50 г вершкового масла, сіль, перець — за смаком.

Молоде листя грициків та селери пропускають через м’ясорубку, додають гірчицю, вершкове масло, сіль, перець.

Для зимового використання листя грициків сушать, подрібнюють, додають перець. Цією сумішшю заправляють супи, борщі, гарніри.

Висушене та розтерте насіння використовують як приправу замість гірчиці чи перцю.

Н. М. Смілянець




Поділитись своєю думкою