Фактори, що впливають на інкубаційні якості яєць


Як вибрати інкубатор

Ми вже відзначали, що виводимість в певній мірі залежить від спадковості. Ця залежність коливається в межах від 3 до 20% (за даними зарубіжних авторів Хавермана, Лерчера, Менц). Але це не основні фактори, що визначають якість інкубаційних яєць. Фактор спадковості в виводимості більше проявляється як індивідуальна ознака окремих особин, відмінності виводимості в окремих господарствах — це, перш за все, результат господарської діяльності. Незаперечно отримання заниженої виводимості при близькоспорідненому (інбредному) спарюванні і кращої — при міжпородному.

Відзначено достовірний позитивний зв’язок між високими продуктивністю і виводимістю. Хороші несучки відкладають яйця з більш високими інкубаційними якостями. Погана несучка, нездатна засвоїти весь комплекс поживних речовин раціону, не може забезпечити яйце високими інкубаційними якостями і гарною виводимістю. Більш того, встановлено і позитивний взаємозв’язок між високими продуктивністю і відсотком запліднення. Очевидно, з поганими несучками півні спаровуються досить рідко: позначається вибірковість.

Заплідненість і виводимість залежать і від віку. Кращі показники відзначаються в перший рік продуктивності. З роками цей показник знижується.

Заплідненість

Заплідненість — кількість запліднених яєць в закладеній партії, виражена у відсотках. Для інкубації використовують яйця курей з тих господарств, де наперед відомо, що запліднюваність їх становить не менше 50-90%. А це досягається в господарствах, де на одного самця в стаді доводиться у яєчних порід — 10-12 курей, у м’ясних — 8-10 курей. У качиному стаді один самець необхідний на кожні 5-7 самок, в гусячому на 3-4 самки, в індичому на 8-10 самок.


Але не тільки кількісне співвідношення здатне забезпечити високу заплідненість. Це відзначають і коли вони знаходяться в вгодованому стані (в так званій кондиції). Найвища заплідненість у птахів, та й у самців інших видів птиці припадає на перший рік життя. Якщо самець представляє високу племінну цінність, на другому році використання його навантаження зменшується на 1/3. Залежить заплідненість і від сезону року: вона нижче в сильні морози.

Після спарювання з півнем несучка здатна ще два тижні відкладати запліднені яйця. При заміні півня в курячому стаді яйця на інкубацію не слід брати на протязі двох тижнів. Від нового півня яйця курей можна використовувати для інкубації через 8 днів їх спільного утримання.

Залежність якості інкубаційних яєць від годівлі та умов утримання батьківського стада

Основними факторами, що впливають на якість інкубаційних яєць, є раціони годівлі та умови утримання птахів.

Високі інкубаційні якості яєць знаходяться в прямій залежності від збалансованості і повноцінності раціону годівлі батьківського стада. Порушення в годуванні ведуть до нестачі або відсутності в яйці життєво важливих компонентів, необхідних для нормального розвитку ембріона в яйці, — білків, вітамінів, мінеральних речовин.

Велика роль якості білків. Не всі білкові корми сприятливо впливають на виводимість. Білкове годування не повинно бути однотипним. Повноцінність білка пов’язана з наявністю в ньому замінних або незамінних амінокислот, тобто повним їх комплексом. А до складу раціону повинні входити різноманітні, що доповнюють один одного, білкові корми: і рослинні, і тваринні, і білки відходів технічних виробництв, причому в розумних співвідношеннях.

Сприятливий вплив на виводимість надають білкові корми тваринного походження. Згодовування птиці лише білків рослинного походження не забезпечить повноцінність інкубаційних яєць, тому білкова частина раціону за поживністю повинна складатися на третину з кормів тваринного походження і на дві третини — з білків рослинних.

Слід мати на увазі, що не всі білкові добавки в однаковій мірі благотворно впливають на виводимість. Кращими з них є рибне борошно, сухе знежирене молоко, м’ясне борошно. Є відомості, що кров’яна мука часом справляє негативний вплив.

Велику роль в підвищенні виводимості грають вітаміни A, D, Е і групи В. Дуже позначається на виводимості нестача вітамінів А і Е. з ними багато в чому пов’язані заплідненість і розвиток ембріонів. Нестача вітамінів групи В і особливо В2 (рибофлавін) тягне загибель ембріонів в період з 9-го по 14-й і з 17-го по 21-й дні інкубації.

Як джерело вітамінів для батьківського стада можна використовувати зеленні корми, сіно тіньової сушки, трав’яне борошно, дріжджі, молоко, рибу.

Наявність в раціоні мікроелементів забезпечує міцну шкаралупу.

Безперечно й те, що високоякісні інкубаційні яйця (при всіх інших умовах) можна отримати від птиці, яка утримується в належних умовах і зберігає свою високу життєздатність, користується вигулами і опромінюється ультрафіолетовими сонячними променями.

Відбір яєць для інкубації

Кожне яйце, призначене для інкубації, перед закладкою проходить оцінку за зовнішніми ознаками. На інкубацію відбираються яйця правильної овальної форми, з гладкою однорідною шкаралупою без наростів. При огляді яєць враховують їх величину, форму, цілісність, стан шкаралупи і вагу. Яйця рідкісних видів птиці і при вирощуванні молодняку на м’ясо, перед закладкою піддаються менш жорсткому контролю. Більш суворі вимоги пред’являються до яєць, що йде на племінні цілі. Так як у домашньої птиці досить високий рівень успадкованої як продуктивності, так і виводимості, то для відтворення треба відбирати яйця від високопродуктивних несучок, що мають високу виводимість.

Маса яєць

Найкраща виводимість у яєць середньої ваги. Тому для отримання однорідного по масі молодняку перед закладкою необхідно провести калібрування яєць. Фізіологічна стиглість у курей яєчних порід настає в 130 — 140 днів, у курей м’ясних порід — в 160 — 180 днів. Перше яйце у качок з’являється у віці 140 — 160 днів, у гусей і індиків — 180 — 200 днів, у цесарок — 150 днів.

Форма яєць

Форма яйця визначається співвідношенням поздовжнього і поперечного його діаметрів. В ідеальному вигляді це співвідношення становить 1: 0,74. Найкраща виводимість належить яйцям з саме таким співвідношенням. Тому для інкубації слід відбирати яйця з типовою довгастою формою, тим більше, що ця ознака успадковується.

Шкаралупа яєць

Якість шкаралупи визначається за наявністю пір і їх розмірами. Шкаралупа інкубаційних яєць повинна бути рівною, гладкою, чистою, без пошкоджень. Не допускаються вапняні нарости, шорсткість, витонченість і мармуровість.




Поділитись своєю думкою