Причини загибелі ембріона під час інкубації

Займаючись інкубацією, часто доводиться бачити, що на світ з’являються пташенята курей, гусей і качок недорозвиненими, хворими або просто слабкими. При виведенні пташенят квочкою з подібними проблемами стикаються досить рідко. З квочкою все просто. Вона сідає на невелику кількість яєць, гріє їх, час від часу квочка повертає яйця в гнізді.

Фактори що впливають на процент виводу

Все набагато складніше виглядає в інкубаторі при штучному виведенні пташенят. Кілька десятків яєць одночасно буває складно інкубувати. У цьому випадку вивід пташенят практично коливається в межах 80%. На цей показник впливають такі вирішальні чинники.

  • По-перше, це фактори, які впливають на інкубаційні якості яйця, порода птиці, утримання і годівля батьківського стада, а також умови і терміни зберігання яєць до закладки в інкубатор.
  • По-друге, це фактори, що діють безпосередньо під час інкубації. Це може бути невідповідна вологість, температура і повітрообмін в інкубаторі. Можливо, що лотки з яйцями неправильно повертаються. Вплив на яйце може мати як один, так і кілька вирішальних факторів. Через це на різних етапах інкубації ембріон може загинути.

Наприклад, порушення вікової або статевої структури стада може стати причиною незаплідненого яйця, з якого ніколи пташеня не вийде. Також пташеня не вийде від несучок, що утримуються без самця. При нестачі вітамінів А і Е в батьківському стаді також яйця можуть бути незаплідненими.

Причини загибелі ембріонів

Загиблий ембріон на 1-2 добу розвитку в заплідненому яйці називається помилковим неоплодом. Це відбувається при тривалому зберіганні яйця або при підвищеній при цьому температурі.

Якщо зародок загинув на 3-7 добу інкубації, це називається кров’яна пляма, коли у ембріона кровоносна система була вже розвинена. Можливо, що тряска при транспортуванні могла викликати відшарування оболонки, що знаходиться під шкаралупою. І тоді ембріон прилипає до ембріональних оболонок.

Ембріони, загиблі на 8-18 добу інкубації, називають завмерлими. Їх загибель можуть викликати інфекційні захворювання птахів, порушення температурного режиму інкубації, а також гіповітаміноз по вітамінам групи В, D, H батьківського стада.

Задохликами називаються ембріони, загиблі на 19-21 добу. Причини загибелі — каліцтва, пов’язані з спадковими захворюваннями. Іноді ембріон може загинути і від наявності токсичних речовин у кормах батьківського стада, а також від тривалого порушення температурного режиму в інкубаторі.

При антисанітарному утриманні птахів і їх яєць, а також при інкубації яєць з брудною шкаралупою з’являються стусани — яйця, які містять патогенні мікроорганізми і гриби. Розвиток ембріона стає неможливим при проникненні мікроорганізмів в яйце.

На будь-якому терміні інкубації може наступити загибель ембріона при різних порушеннях параметрів режимів інкубації.

Пташенята з’являються приблизно на 21 добу. Здорові курчата міцно стоять на ногах вже до кінця першої доби життя, у них чистий пух, ясні очі й рівні лапки. Починати годувати і поїти пташенят треба якомога раніше, тоді вони будуть краще рости і розвиватися.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply