Обрізка абрикосу – обов’язковий агротехнічний захід


Тільки щорічна правильна обрізка абрикосу дозволить підтримувати в кроні дерева оптимальне співвідношення гілок і їх розмірів.

Пошлюся на думку кандидата біологічних наук, селекціонера, автора кількох сортів абрикоса, створених для Підмосков’я, Л. Крамаренко: «Сильна обрізка абрикосів навіть корисна, вони прекрасно на неї реагують. У Європі, наприклад, дерева схожі на» прямокутники на коротких ніжках». І я з автором цілком згоден.

Крона повинна бути компактною, акуратною, такою що радує око. Вона може бути квадратною, кулястою, плоскою, але доглянутою і красивою.

У абрикоса сплячі бруньки в звичайних умовах, незважаючи на швидке оголення скелетних гілок, практично не пробуджуються. І тільки обрізка на 4-5-річну деревину при гарному догляді дає поштовх до активного росту нових пагонів.


Квіткові бруньки у абрикоса зав’язуються на букетних гілочках, на шпорцях і однорічних приростах (Букетні гілочки — це плодові утворення кісточкових 0,5 — З см завдовжки, у яких бокові бруньки — квіткові, верхівкова — ростова. Шпорці — плодові утворення завдовжки 0,5 — 10 см. Бокові бруньки на них квіткові, а верхівкова — вегетативна. Шпорці часто закінчуються колючкою). Але букетні гілочки і шпорці недовговічні, тому зона плодоношення обмежена 5-6-річними річними приростами. Якісний урожай формується на сильних пагонах. При їх відсутності і масовій загибелі шпорців і букетних гілочок основи скелетних гілок оголюються. А зона плодоношення зміщується від центру на периферію. Це один з факторів періодичності плодоношення і низьких врожаїв.

Особливість абрикоса в тому, що період спокою у квіткових бруньок дуже короткий. Навесні вони розпускаються одними з перших і часто пошкоджуються поворотними морозами. Але іноді це стає плюсом — до зворотних заморозків встигають сформуватися зав’язі, яким заморозки вже не так страшні. З періоду спокою пізніше виходять бруньки другої і третьої хвилі минулорічного приросту. Вони і є більш морозостійкими. На шпорцях, букетних гілочках і пагонах першої хвилі зростання цвітіння настає на 10-12 днів раніше. З огляду на все це, можна добитися щорічного плодоношення. Для цього сильно зростаючі пагони, які досягли до червня довжини 40-50 см, слід прищипнути (видалити 4-5 см), що викличе другу хвилю приросту, а потім і третю.

Абрикос не виносить загущення крони

Абрикос не виносить загущення крони — при нестачі світла спостерігається всихання гілок, послаблюється закладка квіткових бруньок. Центральний провідник потрібно постійно обмежувати по висоті. Крони, залишені в молодому віці без обрізки, мають жалюгідний вигляд, виглядають всохлими, а на кінцях їх скелетних гілок утворюються пучки слаборозвиненого листя. Такі дерева дають дуже низькі врожаї неякісних плодів і на них гинуть всі плодоносні утворення.

Як тільки у абрикоса приріст стає менше 30 см, проводимо слабку обрізку на 2-3-річну деревину з одночасним видаленням частини полускелетних і обростаючих гілок з перекладом на бічні відгалуження. Повністю вирізаємо відмерлі, сильно уражені хворобами, а також загущаючі крону гілки. Якщо ж приросту зовсім немає, то омолоджуючу обрізку потрібно проводити на 5-6-річну деревину з одночасним проріджуванням крони і внесенням азотних добрив.

Омолоджуючу обрізку можна проводити ранньою весною до розпускання бруньок і влітку на початку червня. Вчасно проведена літня обрізка забезпечує в цьому ж році рясний приріст, дерево встигає повністю відновити листову поверхню, а на пагонах другої хвилі приросту розміщені генеративні бруньки. Обмеження висоти дерева проводять щорічно після збору врожаю. Виконання обрізки в ці терміни не викликає утворення вовчків, не пригнічує абрикос, при цьому рани добре заростають, не знижується врожайність, збільшується розмір і кількість плодів. З метою запобігання раннього оголення скелетних і полускелетних гілок, а також центрального провідника необхідно створювати на них продуктивні ланки, що складаються з коротких сучків заміщення з двома пагонами — на плодоношення і на заміщення.

Важливо пам’ятати, що у абрикоса відсутня самостійне нормування врожаю (наприклад, як у яблуні). Більшість зав’язі перетворюється в плоди. При відсутності або слабкій обрізці це призводить до перевантаження дерев урожаєм. В результаті під його вагою відламуються гілки. Знижується закладка генеративних бруньок, немає приросту нових пагонів, недостатньо утворюється молодих плодоносних зав’язей.

Інструмент для обрізки повинен бути ідеально чистим. Утворену після обрізки ранку відразу обробляємо мідним купоросом і покриваємо лаком або оліфою.




Поділитись своєю думкою