Горох — вирощування і сучасні сорти


Важко уявити зараз країну, в якій не вирощують бобові рослини, такі як горох, сочевицю або квасолю. Імовірною батьківщиною бобових вважається Західна Азія або Північна Африка, а предок їх з’явився ще до народження людини.

Поступово ці рослини поширювалися по всьому світу, рятуючи від голоду цілі країни, завойовуючи собі місце на столі і простолюдинів, і аристократів.

В Україні горох теж завжди користувався популярністю. З нього готували різні страви, наприклад, каші, супи, пиріжки, киселі, пудинги; використовували його і в медичних цілях. Зелену масу гороху згодовували худобі, закладали в компостні купи. У сучасній Україні, завдяки розвитку науки, з появою нових технологій, рослин і продуктів, горох не займає таку важливу нішу в харчуванні людей, як раніше. Але все ж за ним залишається значна частка посівів як в сільському господарстві, так і в городах звичайних українців. На присадибних ділянках його в основному вирощують для отримання свіжого зеленого горошку, який їдять відразу або консервують. Висушений горох може зберігатися довгий час, у міру необхідності з нього готують страви або використовують як насіннєвий матеріал.

Властивості гороху

Цінність гороху в першу чергу обумовлена високим вмістом білків — набагато більше, ніж в інших овочах, і майже стільки ж, скільки в м’ясі, але білок гороху засвоюється краще. Горох також містить вуглеводи, вітаміни A, B, C, мінеральні речовини і клітковину, тому є бажаним доповненням в їжу при овочевих або пісних дієтах.


Велика роль гороху полягає і в тому, що він є прекрасним сидератом, попередником для посадки багатьох культурних рослин. Горох, як і інші бобові, збагачує землю азотом.

Сорти гороху

Горох заслужив повагу вчених-селекціонерів за те, що він легко піддається змінам своїх якостей і властивостей. Постійно виводяться нові сорти, що задовольняють різним вимогам, так що недоліку вибору насіння цукрового гороху не виникає ні у кого.

Наведемо список найбільш популярних сортів гороху серед фермерів і садівників-городників:

Столові сорти

Столові сорти — підходять для сушіння і подальшого приготування з них гарнірів, супів, каш.

Олександра — скоростиглий сорт, дозріває через 50-60 днів після появи сходів. Невисока рослина з соковитими солодкими горошинами.

Схід — середньопізній сорт з лущильний бобами. Напівкарликова рослина досягає всього 65-75 см, тому майже не вилягає. Характеризується дружним дозріванням бобів і стійкістю до хвороб.

Консервні сорти

Консервні сорти — придатні для консервування свіжого «зеленого горошку» в банках. Використовують зазвичай цукрові сорти.

Віола — високоврожайний, низькорослий, прямостоячий, середнього терміну дозрівання (57-62 дня) сорт. Рослина невисока, 60-80 см.

Преміум — ранньостиглий сорт (55-60 днів), дає дружний урожай. Висота рослини до 80 см.

Універсальні сорти

Універсальні сорти — виведені для застосування в їжу і тим, і іншим способом.

Вега — лущильний сорт із середнім ростом і терміном достигання (50-70 днів). Стебло невисоке, до 65 см, стійкий до вилягання.

Трійка — мозковий, середньорослий, пізній сорт (достигає через 80-90 днів). Висота гороху середня — до 80 см, довжина бобу до 8 см.

Вирощування гороху

Невибаглива рослина вимагає мінімуму зусиль при вирощуванні, але все-таки дотримуючись певних вимог можна суттєво збільшити урожай.

Грунт і терміни посадки

Горох добре росте на родючому грунту з нормальною кислотністю. Якщо грунт бідний, це легко виправити — перед весняною посадкою восени при перекопуванні внести 5 кг компосту, 15 г солі калійної, 30 г суперфосфату на 1 кв. м, а вже навесні додати золу.

Цей овоч любить сонце і поливи; він відносно холодостійкий, в середній смузі висаджувати його можна вже в середині квітня. Для продовження періоду збору врожаю 2-3 рази з різницею 10 днів підсаджують нову партію насіння.

Посадка гороху

Горох є відмінним попередником для багатьох культур, а ось його самого бажано висаджувати після картоплі, гарбузових, томатів або капусти. Горошини замочують у воді на 12-17 год., кілька разів змінюють воду. Якщо горошин не дуже багато, то можна їх витримати у вологій тканині до прокльовування паростків. Насіння висівають у вологу землю на глибину 3-4 см, з відстанню 15 × 5 см. Для захисту горошин від птахів і заморозків можна прикрити грядки нетканим матеріалом.

Щоб не утворювалася кірка на землі, горох необхідно рихлити в міжряддях. У суху погоду під час цвітіння його потрібно поливати хоча б 2 рази в тиждень.

Горох на опорі

Якщо сорт висадженого гороху високорослий, то для хорошого врожаю йому необхідна опора — високі кілки з натягнутим між ними дротом. Низькорослі вусаті сорти ростуть без опори, сплітаючись вусами, вони підтримують один одного.

Розмноження гороху

Розмножується горох насінням. Для збору насіння (горошин) стручки потрібно залишити на кущі до повного дозрівання нижнього ряду — це можна визначити по появі білястої сіточки на стулках бобу. Зрізають під корінь кущі гороху, пов’язують і підвішують в сухому місці до повного висихання на 1-2 тижні. Акуратно вилущують з сухих стручків горошини і досушують їх ще тиждень, розклавши в один шар. Підсохле насіння зберігають в паперовому пакеті.

Як ми бачимо, горох — культура не примхлива, але дуже корисна, як для грунту так і для здоров’я, і смачна. Виділіть цьому овочу невелику ділянку землі і проявіть трохи турботи — і через 2-3 місяці ви зможете поласувати ніжними горошинами, пригостити ними своїх дітей, а із залишків зелені отримати відмінний корм чи компост.


Інші статті по темі:





Поділитись своєю думкою

Ваша елктронна адреса не буде публікуватись. Required fields are marked *