Як виростити розсаду петуній

Петунії — один з найулюбленіших і популярних квітів серед садівників. А все завдяки тому, що ці однорічники зовсім невибагливі в догляді і мають тривалий період цвітіння. Ці рослини дуже декоративні, відрізняються великою різноманітністю забарвлень. Сортів петуній так багато, що набриднути вони просто не можуть. До того ж існують як кущові, так і ампельні культури, які можна вирощувати в підвісних кашпо. Всі петунії підрозділяються на з великими та дрібними квітками. Група петуній грандифлора — це рослини з великими квітками діаметром до 12 см. Друга група мультифлора представлена рослинами з численними суцвіттями меншого розміру (5-7 см). Останні більш стійкі до несприятливих умов відкритого грунту, в той час як ті що з великими квітками пошкоджуються дощами і рекомендовані до вирощування на терасах і балконах.

Навесні в продажу з’являється розсада цих квітів. Ціна на неї не завжди радує, до того ж часто є ймовірність купити кота в мішку. Тому багато садівників прагнуть виростити розсаду петуній самостійно в домашніх умовах. Щоб прискорити початок цвітіння слід застосовувати саме розсадний спосіб вирощування. Якщо правильно розрахувати строки посіву насіння, то вже в червні ці квіти рясно зацвітуть, і будуть радувати око аж до заморозків.

Насіння на розсаду можна висівати на початку-середині березня. Якщо є можливість постійного досвічування, то можна зробити це в лютому. Причому для проростання самого насіння теж необхідне світло. Тому при посадці їх не присипають грунтом, а акуратно розкладають на поверхні вологого грунту, злегка притискають долонею і зволожують з пульверизатора. Для посадки необхідний пухкий живильний субстрат. Його можна отримати, змішавши по дві частини дернової землі і перегною і додавши одну частину піску. Але якщо ви не заготовили грунт заздалегідь, можна скористатися покупним грунтом для квітів. Тара для вирощування розсади обов’язково повинна мати дренажні отвори для стоку зайвої води. Так як насіння петунії дуже дрібне, можна поверх грунту розкласти шар снігу, а вже на нього викласти насіння. Так можна уникнути загущення посадок. Ящик з висіяним насінням прикривають склом або плівкою і ставлять у тепле (23-25 °С) світле місце.

Паростки з’являються через 7-10 днів. Після появи сходів скло прибирати відразу не варто, треба дати паросткам зміцніти. Але пару раз в день обов’язково необхідно їх провітрювати протягом півгодини і стежити за вологістю ґрунту. Зайвий конденсат зі скла слід видаляти. Полив в перший час проводять з розпилювача, щоб не пошкодити ніжні паростки. Після появи 1-2 справжніх листочків на рослинах скло можна знімати. Розсада петуній при недостачі освітлення досить швидко витягується. Тому необхідно стежити за світловим режимом і в міру необхідності проводити досвічування лампами денного світла. Денна температура в приміщенні, де знаходяться петунії, повинна бути 20-22 ° С, а в нічний час — 16-17 ° С. Протягом першого місяця сіянці розвиваються дуже повільно, а паростки виглядають слабкими.

Після того як пагони випустять 3-4 справжніх листочка, їх пікірують в окремі стаканчики з таким же грунтом. Для цього рясно проливають грунт в ящику і акуратно маленькою ложечкою витягують кожну рослину, намагаючись не струшувати землю з коренів. У перші кілька днів пересаджену розсаду слід притінювати.

Надалі догляд полягає в регулярних поливах, підгодівлі комплексними добривами раз на два тижні і досвічування рослин при необхідності. Першу підгодівлю проводять через тиждень після пікіровки. Полив повинен бути помірним, зайва зволоженість грунту може погубити розсаду. Також не можна допускати і пересихання субстрату. Коли встановиться тепла погода за вікном можна починати виносити розсаду на балкон. Але не варто тримати рослини при температурі нижче 10 ° С. Розсада, висаджена у відкритий грунт, яка не пройшла загартування, довго приживається і хворіє, а іноді гине зовсім.

У грунт саджанці пересаджують, коли мине загроза заморозків. Для різних регіонів терміни пересадки різні. Зазвичай це кінець травня — початок червня. Для посадки слід вибирати відкриті сонячні ділянки. Бажано проводити цю процедуру під вечір або в похмурий день. Ці квіти досить невибагливі до складу грунту. Однак рослини віддячать вам більш пишним цвітінням, якщо попередньо внести в посадочні лунки перегній, а протягом сезону продовжити проводити підживлення органічними та мінеральними добривами. Петунії з великими квітками висаджують на відстані 25-30 см одна від одної, а з дрібними — 20-25 см. Лунки рясно проливають водою, трохи перемішують землю і в цей бруд висаджують саджанці методом перевалки. Рослини при посадці заглиблюють по сім’ядольні листочки, присипають землею, ще раз поливають і мульчують.

Кудріна Ірина

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply