Для розведення курей і кроликів багато площі мати не обов’язково


Шановні відвідувачі! Останнім часом для своїх потреб всі ми намагаємося використовувати тільки екологічно чисті продукти харчування, вирощені без застосування різних добавок, стимуляторів, наповнювачів і т.д., які завдають істотної шкоди здоров’ю. І найправильніший шлях для отримання таких продуктів харчування — це налагодити власне виробництво. І навіть якщо у вас зовсім незначна за розмірами земельна ділянка, при бажанні і добрій організації на ній теж можна розмістити підсобне господарство (міні-ферму) і забезпечити свою сім’ю необхідною продукцією.

Наприклад, у Павла Тверікіна, міського жителя, всього на одній сотці компактно, по-хазяйськи розташоване все, що необхідно для утримання достатньої кількості курей і кроликів.

«Якщо ми не будемо вкладати гроші в свою їжу, то будемо витрачати їх на лікарів…»
— Сама ідея завести курей і кроликів спонукала мене не через те, що я люблю сільське господарство, — каже Павло. — А через необхідність, адже на ринку і в супермаркетах не продають якісний товар, який ми можемо запропонувати своїм дітям і вживати в їжу самі. Але ж їжа — це наше здоров’я. І якщо ми не будемо вкладати гроші в свою їжу, то будемо витрачати їх на лікарів, лікарні і все інше.

Тому я задіяв територію, яка не використовувалася: тут знаходяться септики з дому, і цей кут жодним чином не був функціональним. Зате для підсобного господарства він підійшов якнайкраще.


Отже, я змайстрував курятник, розрахований на 10-12 курей-несучок породи Нью-Гемпшир і плюс одного півня. У ньому зараз міститься 8 несучок і півень, а також маленькі двомісячні курочки на дорощуванні. Вони почнуть нестися приблизно через шість місяців. А зроблений курник таким чином: каркас з дошки — 50 міліметрів, довжина — 2 метра, висота — приблизно 1,3 метра. Зовні і всередині обшитий вагонкою, всередині ще вставлений пінопласт.

dbor

Накритий курник кришкою, яка кріпиться на петлях та може підніматись. Вона утеплена фанерою (40 мм), а в літній і зимовий час служить для провітрювання. Ми підставляємо під кришку невеликі підпорки. Я відкриваю вранці курей, і якщо там жарко, роблю зазор побільше. Якщо холодно, зазор роблю поменше. Розрахований цей курятник на низькі температури — до мінус 30-ти градусів.

Обігрів в зимовий період

Які плюси в цій споруді? Справа в тому, що я не прихильник проведення електрики в місця утримання тварин. Вважаю, що це пожежонебезпечно. А з урахуванням зростання тарифів на електрику сьогодні це ще й дуже затратно.

Так ось, цей курятник в зимовий час «опалюють» самі кури — теплом, яке вони виділяють. Але основну частину тепла дає підстилка з тирси. Щорічно навесні, десь в квітні, підстилку цю вигрібаємо і стелимо нову. За літній період курячий послід змішується з тирсою. Взимку ж він розкладається і виділяє тепло. Таким чином, взимку при мінус 25-ти градусах в курнику вночі при закритій кришці температура становить 7-8 градусів тепла, і вода, яка стоїть в ньому, не замерзає.

І освітлення є

Освітлюю шляхом простої енергозберігаючої лампи на акумуляторах. Вранці вішаю її на стінку курника, і світла вистачає до вечора. Справа в тому, що освітлення в зимовий період — важливий фактор для несучості курей, недолік світла істотно її знижує.

Дитсадок для менших

Крім курника, є в нашому господарстві спорудження, яке ми називаємо «дитячий садок». Для чого він служить? Перше — кролицю після спарювання ми пересаджуємо саме в нього. Він добре утеплений, як і курник. У ньому новонародженим крольчатам тепло і затишно. У «дитинець» не проникає вітер, а це важливо, адже кроленята дуже чутливі до протягів і хворобливі. Також він служить для перетримки курчат, яких ми привозимо з птахофабрики. Тут вони підростають, і плюс це як карантин, щоб інші кури не заразилися, не захворіли. До того ж для зручності ця споруда переноситься. Взимку при необхідності ми іноді переносимо її в гараж, наприклад, якщо привезли маленьких курчат.

Квартира для птахів

А для птахів в нашому господарстві є окремий курник довжиною 2,8 метра. Він розрахований на 25-28 дорослих птахів, а маленьких можна помістити до 40 штук. Єдине, що я неправильно зробив в ньому, це дуже довгий дах. У літній період він відкривається вільно, в зимовий — дуже важко, так як потрібно спочатку розчистити сніг.

Півні відокремлені від курей з тієї причини, що їх багато, і вони можуть створити дискомфорт для курей, і ті перестануть нестися. А щоб півники не розводили бруд, та й не хворіли, над курятником зроблений навіс, він переходить до даху, і вода стікає за нього.

А щоб півні не розкидатися свіжу траву, в цьому курнику вбудований сінник. Ми кладемо свіжу траву зверху, і вони починають її звідти витягувати, не затоптуючи основну масу трави.

Секрети правильної організації

І ще: якщо хочете, щоб, там, де утримуєте курей, було сухо, не було бруду, потрібно обов’язково над місцем вигулу птахів робити навіс, який захистить їх від дощу.

Крім того, і годівниця у нас «особлива»: посередині у неї вбудована палиця що крутиться, вона зроблена для того, щоб кури не сідали всередину і не бруднили корм. Всидіти на палиці що крутиться вони не можуть. Звичайно, це не мій винахід, так робили ще наші діди, тільки замість палиці на жорсткий дріт одягали котушки від ниток.

І такий момент: є тут ще ящик для піску і камінчиків. Це потрібно для того, щоб кури там «мили» або чистили пір’я. Я роблю суміш річкового піску з дрібними камінчиками і туди додаю золу. Це дуже хороша профілактика проти появи пір’яного кліща. Можна сказати сучасною мовою, що це пташина ванна. А ще зауважу, що камінчики і пісок обов’язково повинні бути в раціоні курей, це покращує їх травлення. Справа в тому, що у будь-яких птахів для травлення повинні бути в зобах маленькі камінчики.

Всі зручності для кроликів

Крім курочок, як я вже зазначав, ми ще утримуємо і кроликів, вони у нас живуть в двох крільчатниках, де можна одночасно утримуватись до 20-25 кроликів різного віку. Так ось, в принципі, цього достатньо для сім’ї з трьох-чотирьох чоловік для забезпечення частково потребу в м’ясі. За рік я порахував, що в чистому вигляді ми отримуємо 100-120 кілограмів м’яса з цих двох крільчатників. Крільчатники двоповерхові, складаються з трьох секцій: перша — норка, де живуть кролики, потім — вигул і сінник.

Сховище для сіна

На нашому маленькому дворику є також навісний сарай, в якому ми зберігаємо сіно. Іноді навесні купуємо його для кроликів і для курей. Але переважно сіно заготовлюю я сам. Тут недалеко річка з заливними лугами, де я накошую стільки сіна, що його майже вистачає на всю зиму.

І вся наша міні-ферма закрита: з одного боку — суцільним парканом до землі, а по низу йде невелика сітка, що забезпечує циркуляцію повітря, що особливо важливо в спеку.

Ось такий він у нас хазяйський двір. Хочу порадити всім, хто може тримати молоток і пилку в руках і має в своєму розпорядженні хоч одну сотку землі, а також цінує здоров’я своє і своїх близьких, неодмінно організуйте міні-ферму, на якій отримаєте екологічно чисту і смачну продукцію. Адже те, що вирощено своїми руками, набагато смачніше, ніж те, що куплено в магазині чи на базарі. І ви впевнені в якості вирощеного своїми руками.

Успіхів вам, друзі!




Поділитись своєю думкою