Столовий буряк — багате джерело мікроелементів та вітамінів


буряк

Буряки, мабуть, складають тріаду з найважливіших у нашому харчуванні овочів. Першою є картопля, другою — капуста, а третьою — буряки. Ми використовуємо їх у борщах, окрошках та багатьох інших стравах давньоукраїнської кухні (верещака, таратута, щерба), у різноманітних салатах. Їх широко застосовують у народній медицині. Буряки — давні овочі, які росли ще в саду вавилонського імператора Марук-аппал-Іддіна дві тисячі років тому. Щоправда, це був листковий різновид буряків мангольд, з якого готують салати.

Корисні властивості

Коренеплідний буряк у Європі з’явився після Хрестових походів. Його, як і всі інші новинки, вирощували спочатку у квітниках поряд з мангольдом. Від цих буряків і походять наші сучасні: жовтогарячі кормові, червоно-фіолетові столові, себто борщові, та гібриди, які утворюються від близького сусідства кормових із столовими (за формою як кормові, а всередині — червоні з світлими кружечками), і так звані цукрові — білі коренеплідні буряки. Всі вони прижилися в Україні. Тут були збудовані й перші українські цукроварні. Раніше Вінниччину називали — «цукровим Донбасом».

Червоний столовий буряк — багате джерело мікроелементів та вітамінів. У його складі є калій, натрій, кальцій, цинк, марганець, магній, фтор, кобальт, залізо, вітаміни групи В, вітаміни Р, РР і С, фолієва кислота, клітковина та органічні кислоти.

Це один з найкращих засобів що дарять молодість з-поміж овочів і фруктів. Цікаво, що він проявляє вибірковість, споживаючи мінерали з ґрунту: бере кремній, котрий хоча й достатньо поширений, наприклад, у кварцевому піску, але наш організм здатний використовувати його лише у певній формі. У буряку кремній поєднаний з іншими корисними речовинами, а відтак зміцнює з’єднувальні тканини, робить міцнішою шкіру, стінки судин, кістки, виводить з організму токсичний алюміній. У буряках багато фолієвої кислоти: разом із спаржею він поділяє перше місце щодо вмісту цієї кислоти.


Фолієва кислота стимулює вироблення гормонів, допомагає організму виробляти шлунковий сік для кращого засвоєння білків, бере участь в утворенні червоних кров’яних тілець.

Буряки полюбляють вологу, листя стає свіжим, краще розвивається. Перше проріджування слід проводити, коли з’являться два справжніх листочки, залишаючи відстань між рослинами 3-4 см. Через два-три тижні повторно проріджують з відстанню між рослинами 6-8 см. До речі, чим більша відстань між рослинами, тим більшими виростають коренеплоди, а ось якість їх погіршується. За густішого розміщення буряки дрібніші, але смачніші й поживніші. Найкраще, щоб коренеплоди мали діаметр не більше 10 см. Проріджують буряки увечері, порожнини засипають землею і поливають.

На початку росту доцільно підживлювати попелом, розводячи одну склянку його в 10 л води (норма — 3 л розчину на 1 м2). Коли з’явиться п’ятий листочок, доцільно полити буряки солоним розчином: столова ложка кухонної солі на 10 л води. Після такого «солоного душу» буряки стають солодшими. За поживністю буряки не поступаються картоплі, а пектинових речовин у них більше, ніж у моркві та яблуках. Ось чому салати із свіжого буряка необхідні при лікуванні захворювань кишківника, особливо з гнильними і бродильними процесами, та при закрепах.

За вмістом вітаміну С буряк не поступається перед картоплею, а пектину в ньому більше, ніж у моркві та яблуках. Пектинові речовини буряка зв’язують солі важких металів. Буряк багатий на йод. Завдяки бетаїну та бетаніну він сприяє зміцненню капілярів, зниженню кров’яного тиску та кількості холестерину в крові. Тому він дуже корисний при ожирінні, гіпертонії, хворобах печінки та нирок.

Столовий буряк можна споживати протягом усього року. Напровесні — листочки мангольду в салати та до зелених борщів, влітку — листя в салати та для приготування голубців, коренеплоди — в салати. Взимку — коренеплоди для перших, других страв і навіть для печива.

З буряка можна приготувати безліч страв, квасів, з цукрового буряка — «спотикач», а з червоного — вино. Наведу кілька рецептів.

Рецепти з буряком

Салат з буряка з родзинками

Треба мати: 2 варених буряка, морквину, 3 яблука, півсклянки горіхів, 100 г розпарених родзинок (кураги), 100 г майонезу чи сметани.

Оладки «Несподіванка»

Треба мати 2 буряка. 400 г сиру або два сирки, 2 склянки борошна, склянка кисляку, чверть склянки цукру, 2 яйця, жир, сметана, сіль за смаком.

Відварені буряки пропустити через м’ясорубку, додати просіяне борошно, протертий сир, цукор, кисляк, яйця добре розмішати й смажити на олії чи маргарині. Споживати зі сметаною або з варенням.

Буряк фарширований

Кількість буряків — залежно від членів сім’ї. Фарш з м’яса або з ліверу, півсклянки рису, цибулина, сіль, перець, маргарин, майонез, помідорна паста, зелень.

У спечених буряків вийняти середину, наповнити її фаршем, скласти їх у глибоку пательню зі змащеним дном. Випікати 10 хвилин, потім влити майонезно-томатний соус і ще протушкувати 10 хв. Подаючи до столу. розрізати буряки у вигляді троянди, полити соком, притрусити зеленню.

Салат з буряка і грибів (пісна страва)

Відварений буряк, сушені чи мариновані гриби, цибуля, олія, оцет, сіль, перець за смаком.

Буряк із смаженою з капустою

Печені буряки, квашена капуста, цибуля, олія, томатна паста, перець, сіль.
Буряк пропустити через м’ясорубку, цибулю підсмажити, капусту віджати від розсолу і смажити до готовності. З’єднати буряк, цибулю й капусту, заправити цукром, пастою, сушеною зеленню і тушкувати під кришкою 10 хв.

Верещака — козацька страва

Свинячу грудинку, ошийок або порізану домашню ковбасу підсмажити з цибулею, покласти в казанок, залити буряковим квасом (можна додати сироватку або капустяний розсіл), присмачити сіллю та перцем. Коли страва буде напівготова, додати тертого черствого чорного хліба стільки, щоб соус став густим, і тушкувати до готовності.

Шпундра — прадідівська страва

Спечені буряки натерти на тертці з великими вічками або дрібно покришити. Дрібно нарізати цибулю і смажити разом з борошном. Підсмажити свинячу грудинку, очеревину або ошийок і з’єднати разом з овочами в горщику чи казанку. Залити буряковим квасом або сироваткою, посолити, поперчити й тушкувати до готовності.

Таратута — древня страва

Варені буряки нарізати пластинками, скласти у глибоку емальовану миску, перекласти скибочками солоних огірків та кільцями цибулі. Скропити натертим хроном. Розвести огірковий розсіл буряковим відваром, додати ложку цукру, чайну ложку солі і чверть чайної ложки червоного перцю. Залити розсолом таратуту, прикласти кружечок, накрити серветкою і залишити в холодному місці. Через добу можна споживати разом з м’ясом, рибою, печеною картоплею або чимось іншим за вашим уподобанням.

Підготувала А.П. Яро шевська




Поділитись своєю думкою