Вирощування лимона у квартирі на підвіконні

Коли деревце підросте і почне квітувати та плодоносити, слід підживлювати його рибним відваром — у ньому багато фосфору в органічній формі, який легко засвоюється деревцем лимона. З цією метою беруть 100 — 200 г свіжої риби, заливають 1 л води і кип’ятять близько години. Затим охолоджують, проціджують і відвар зберігають на верхній полиці холодильника. Одну — дві ложки цього відвару завжди можна додати до удобрювальних настоїв і тоді урожай лимонів буде гарантований.

З приводу рекомендацій, які вам зустрінуться в інших джерелах, можу сказати одне: не захоплюйтеся хімічними добривами, позаяк у малих об’ємах землі вони часто обпікають коріння, залужують або закислюють ґрунт. Це завдає великої шкоди кімнатним рослинам. Щоб уміло їх застосовувати, потрібний постійний лабораторний аналіз ґрунту, що не завжди доступно цитрусоводу-аматору.

Виховання лимонного деревця

Для того щоб одержати гарне доросле плодоносне деревце лимона, його, наче маленьку дитину, ще змалечку слід виховувати й загартовувати, не створюючи дуже великого комфорту і роблячи це вміло й обережно.

Почнемо з виховання кореневої системи. Мета — одержати у малому об’ємі землі найбільшу площу поверхні кореневої системи. Робимо це постійно, пересаджуючи (перевалюючи) рослини у щораз більший горщик.

Тож, десь через півроку, коли ваш лимон обсотає корінцями всю грудку землі в горщику, візьміть інший горщик, діаметр якого на 5 см більший від попереднього, а за висотою — дно горщика покладіть дренаж з піску, керамзиту чи деревного вугілля, затим трохи присипте його землею, яку ви заготували в лісі. Можна замість землі покласти гній або перегній. Ваш лимон добре полийте, переверніть його догори дном, постарайтесь, не порушивши кореневої системи, вийняти рослину з грудкою землі. У новому горщику лимон слід розмістити посередині і засипати землею лише з боків, ні в якому разі не над кореневою шийкою. Коріння підчас пересаджування не пошкоджувати і не обрізувати — це дуже загальмує ріст деревця. Після пересаджування лимон слід поставити на те саме місце і в тому ж напрямку гілок до світла, не забуваючи добре поливати і щоденно обприскувати водою.

Якщо ж ви випадково пошкодили коріння, то для кращого приживлення слід на кілька днів на деревце надіти поліетиленову кульку. Знімати її слід не відразу, а в кілька прийомів, бажано на ніч, а вранці знову надівати. Це роблять для того, щоб не засохли листки, поки коренева система погано подаватиме до них воду. Після пересаджування лимон не підживлюйте впродовж одного місяця, поки він добре не вкоріниться.

Пересаджувати (перевалювати) лимон слід кілька разів, приблизно через півроку. При цьому діаметр горщика щоразу збільшувати на 5—7 см доти, поки не буде вирощене деревце з гарною кроною і могутньою кореневою системою, яка перебуває в малому об’ємі. Закінчувати пересаджування потрібно тоді, коли деревце займе максимально можливий простір на підвіконні, в еркері чи на балконі. Після цього горщик треба міняти, але щорічно, хоч би один раз на рік, навесні, слід замінювати поверхню ґрунту в горщику. Землю злегка згрібають пальцями так, щоб оголилося коріння. Затим засипають його новим ґрунтом або перегноєм.

Категорично не варто висаджувати рослину відразу у великий горщик. Це неминуче призведе до загибелі саджанця, позаяк коріння буде рости у верхніх шарах ґрунту, а всередині під ним залишиться незадіяний об’єм землі, який швидко закисне, а коріння загниє. У тісному посуді, коли корені уже вийшли з дренажного отвору, рослину також не можна довго тримати, позаяк ще не зміцніле деревце почне квітувати і плодоносити, що призведе до його виснаження і слабкого приросту.

Слід зазначити, що разом з пересаджуваннями, тобто формуванням кореневої системи, потрібно також формувати крону деревця.

Формування крони лимона

Необхідно знати, що крона будь-якого дерева має бути дзеркальним відображенням кореневої системи. У природних умовах або в теплиці коренева система приблизно в 40 разів більша, ніж у будь-якому, навіть найбільшому горщику, відрі чи діжці. Виходячи з цього, очевидним є те, що має бути відповідність між кроною і кореневою системою. У зв’язку з цим крону слід формувати з коротких гілочок, яких повинно бути щонайбільше і порядок яких також має зростати, позаяк лише на 4— 5-му порядку гілкування цитрусовому деревцю можна дозволити плодоносити.

Формування крони кімнатного лимона виконують шляхом прищипування (пінцирування) та виламування молодих пагонів подовження. Лише за великої необхідності можна здійснити обрізування, яке послаблює горщечкову рослину.

Отже, спочатку ви маєте лимон у вигляді однієї гілочки з трьома листочками, висота якого 10—15 см. Пройде трохи часу і він почне рости. Як правило, з-під самого верхнього листка почне рости новий пагін. Якщо це так, то саме цей пагін подовження ви маєте виламати заздалегідь, і виламувати до тих пір, поки не підуть з-під кожного листка по одному пагону або хоча б під двома верхніми листками. Затим кожний із цих молодих пагонів слід прищипнути (видалити верхівку), залишивши на ньому тільки чотири листки і не більше. Коли три молодих пагони визріють (листки на них стануть великими і темно-зеленими), то це буде перший порядок гілкування.

Через деякий час кожний з них знову почне рости, викидаючи по одному пагону подовження, які також слід виламувати ще дуже молоденькими до тих пір, поки під трьома листками на цих гілках не почнуть рости три нових пагони. Ці пагони в свою чергу визріють і будуть пагонами другого порядку гілкування. Не забувайте і на них зробити пінцирування. Тоді ці пагони швидко визріють і деревце буде компактним та красивим.

Пагони третього порядку гілкування можуть бути тонкими, з трьома листочками. їх краще видалити, а замість цих слабких пагонів виростуть інші, з великою кількістю листя. На них ви залиште лише чотири молодих листки, прищипнувши верхівку, щоб дерево знову гілкувалося. Слід не шкодувати виламувати пагін подовження на кожній з гілочок, не очікуючи, поки він визріє. Інакше лимон буде рости, як лоза, і тоді довго доведеться чекати плодоношення.

Формування крони закінчують на 4 — 5-му порядку гілкування і тільки тоді дадуть можливість деревцю плодоносити. Це відбувається на 2 — 3-й рік. Якщо бутони будуть з’являтися до цього часу, їх слід обривати, не дозволяючи деревцю цвісти. В іншому разі лимон буде довго хворіти, а може й загинути від виснаження.

Слід відзначити, що власнекореневі лимони, як правило, й самі добре гілкуються, але все ж довжину гілочок слід регулювати пінцируванням. Не допускайте, щоб гілочка постаріла, здерев’янівши до кінця з великою кількістю листків, оскільки тоді буде потрібне обрізування, яке недоцільне для кімнатного лимона. В цьому разі даремно витрачаються поживні речовини, до того ж і мета — якнайшвидше одержати плодоносне деревце — гається далеко не завжди.

Формуючи деревце, слід враховувати його розташування в квартирі, освітленість крони. У лимона, який стоїть на підвіконні, слід формувати пласку, що прилягає до поверхні скла, крону. Для цього виламують або вирізують усі гілки, що ростуть у бік кімнати, а також в середину крони і загущують її.

Коли деревце починає плодоносити, то необхідно стежити, щоб одночасно з цвітінням формувався і новий приріст на інших гілках. Якщо цього не відбувається, то наступного року плодоношення або не буде, або ж буде незначним. Гілки, що відплодоносили, необхідно відразу ж після знімання плодів обрізати на 3/4їхньої довжини. Достиглі плоди не тримати на гілках більше трьох місяців, бо це дуже ослаблює деревце. Особливо це важливо взимку, коли дні короткі, а поживні речовини з листків забираються на плоди дуже інтенсивно.

При формуванні крони слід враховувати і те, що квітуючі, а затим і плодоносні гілки лимона перестають рости і, що першими завжди проростають самі верхні пагони рослини. Щоб все ж таки змусити рости гілочку, яка весь час квітує, її слід обрізати на третину довжини, а іноді — гілки завжди потрібно вирізувати на кільце (біля самого стовбурця), замащуючи місця зрізів олійною фарбою або садовим варом. Гілочки, які втратили листя, але не цвіли, також слід зрізати на третину їхньої довжини. Обрізування бажано виконувати у лютому — березні, коли збільшується день.

В умовах середньої смуги, де влітку довгий день і коротка ніч, цитрусові часто виганяють жирові пагони (вертикальні пагони, які виростають на великих скелетних гілках або на нижній частині стовбура). їх дуже важливо своєчасно видалити (виламати), позаяк вони дуже послаблюють усю крону лимона, завдаючи шкоди нормальному росту та плодоношенню.

Окремі автори рекомендують перетворювати жирові пагони у плодоносні, нахиляючи їх у горизонтальне положення, підвісивши різні важки, або ж застосовуючи метод зв’язування мотузочками кількох гілок. Але, виходячи з багаторічного досвіду, було підмічено, що в місцях перегинань знову починають рости жировики. І в цьому випадку складно формувати крону. Тому раджу вам видалити жирові пагони негайно, як тільки побачили їх у кроні. Слід також не забувати, що іноді рослина «жирує” від надмірного удобрення азотними добривами. Тому потрібно на деякий час виключити азот з підживлень.

Деякі сорти гібридного походження, такі як Мейєр, Ташкентський, Ювілейний, Пондероза дуже часто викидають квітки на шкоду росту, тому ще нерозквітлі бутони потрібно обривати, регулюючи плодоношення, рівномірно розподіляючи його по кроні деревця. Залишати слід одну зав’язь на 15 — 20 старих листків, тоді і плід лимона добре достигне, і буде новий приріст, а відтак — і урожай у наступному році.

А. В. Патій, м. Київ

Pages:

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply