Вирощування лимона у квартирі на підвіконні

Додайте що цієї землі пісок, краще річковий, трохи попелу, перегною, якщо є в наявності. Пропорція така: дві склянки листяної землі, склянка піску, три столові ложки перегною і одну — попелу. Перемішайте все це у будь-якій мисці, додайте трохи води, щоб одержати густу сметаноподібну масу, яка добре заповнить весь об’єм горщика, не залишаючи повітряних пустот біля коріння лимона.

Якщо вам не вдалося відразу знайти потрібну землю, то скористайтеся будь-якою городньою землею, додавши на дві склянки такої землі по можливості всі згадані вище компоненти. Через півроку, коли будете пересаджувати лимон у трохи більший горщик (на 5 см по діаметру), заготовте кращий ґрунт.

Хочу застерегти всіх любителів кімнатного цитрусівництва — земля, яку продають у садівничих магазинах. непридатна для цитрусових, позаяк вона приготовлена на основі торфосумішей, що мають кислу реакцію, а для лимона придатний лише нейтральний ґрунт.

Правильно висаджений саджанець тоді, коли коренева шийка (місце, звідки виходить коріння) заглиблена в ґрунт не більше ніж на 5 мм, а сам ґрунт не досипаний до краю горщика на 10 мм. Робиться це для того, щоб коренева шийка не намокала і не загнивала при поливах, а ґрунт не досипається, щоб не змивався по зовнішній стінці горщика.

Висаджений лимон обприскайте і полийте слаборожевим розчином марганцівки, а затим поставте на приготовлене завчасно підвіконня, еркер чи балкон таким чином, щоб поверхня листків була спрямована до світла. Влітку бажано трохи притінювати сам саджанець від прямих сонячних променів.

Запам’ятайте одну просту істину: лимон не слід переставляти з місця на місце і різко повертати різними боками до світла, позаяк усі процеси фотосинтезу краще відбуваються при односпрямованості світлового потоку. Недотримання цього правила призведе до того, що деревце буде погано рости і врожаю доведеться чекати дуже довго.

Як поливати домашній лимон

Багатьох цитрусівників-аматорів цікавить питання: як часто поливати лимон? Відповідь може бути така: лимон слід поливати в міру підсихання верхнього шару ґрунту, не допускаючи повного пересихання грудки землі в горщику.

Для визначення вологості ґрунту не полінуйтеся щоденно брати вказівними пальцями трішки поверхневого шару ґрунту стискувати його. Якщо земля злипається, то поливати не потрібно, коли ж вона розсипається під пальцями, значить — пора поливати. Стежити за станом ґрунту слід ^одня (особливо влітку), щоб від високої температури і яскравого сонця не пересохла вся земляна грудка в горщику.

Якщо лимон сто ть на південному вікні, то в літню пору його бажано трохи притінювати від прямих сонячних променів, щоб не з’явилися опіки на листках не виникав хлороз від перегрівання всієї крони і коріння. Для цього на віконній рам по висоті деревця роблять марлеву занавіску і вранці, перед тим, як піти з дому, прикривають нею скло, якщо день обіцяє бути сонячним.

Вода для поливання

Де взяти воду для поливу і якою вона має бути, — питання також дуже непросте. Тому зупинимося на ньому детальніше. У міській квартирі питна вода практично непридатна для поливу цитрусових, позаяк вона містить велику кількість сполук лужноземельних металів і хлору, які всі вкупі і кожний зокрема завдають великої шкоди лимону, викликаючи плямистість (хлороз) листків, залужуючи ґрунт, порушують обмінні процеси.
Багато авторів рекомендують кип’ятити воду з-під крана, але це не завжди відразу призводить до бажаного результату, зайві клопоти часто відлякують потенційних любителів кімнатного плодівництва, тому я раджу брати гарячу воду з-під крана. У такій воді менше хлору і вона м’якіша. Крім того, воду для поливу слід відстоювати не менше доби у відкритому посуді для повного видалення хлору, який вкрай згубний для цитрусових.

На основних моментах цього питання зупинимося детальніше.

1. Посудина для поливу обов’язково має бути з носиком або розпилювачем.

2. Бажано посудину для поливу нахиляти дуже близько до землі, аби вона не вимивалася й не оголювалося коріння, інакше загине мікориза на кінчиках оголених коренів.

3. Поливати слід по всьому периметру горщика допоки знизу в піддоні не з’явиться вода. При цьому вологою просочується вся грудка землі і змочується все коріння. Залишок води варто злити через пару годин після поливу, а ліпше до піддона покласти дві пластинки (пласких камінців) і на них ставити квітковий горщик. У такому випадку відразу буде видно, коли вода починає стікати в піддон і її можна буде залишити, щоб підвищувалася вологість повітря навколо крони.

4. Слід постійно пам’ятати про те, що крім поливу, лимон не менше одного разу на добу, особливо влітку, потрібно обприскувати водою із розпилювача типу «Росинка» або будь-яким іншим способом для підтримання необхідної вологості, змивання пилу з гілок, щоб листя «дихало».

Хоч би раз на місяць деревце лимона бажано поставити у ванну, прикрити поліетиленовою плівкою землю в горщику і обмити всю крону ватою з мильною піною. Тоді вам не доведеться проводити важку боротьбу з шкідниками. Не забудьте при цьому стовбурець деревця знизу перев’язати марлею або бинтом, щоб мильна вода вбиралася тканиною і не потрапляла в ґрунт.

Для того щоб від переміщення лимон не скинув листя, його слід повернути на те саме місце на підвіконні і в тому ж положенні щодо сторін світу. З цією метою на горщику слід наклеїти або нарисувати вертикально дві паралельні смужки, а на підвіконні мають бути такі ж дві горизонтальні смужки, які потрібно суміщати з вертикальними. Тоді ви будете впевнені, що напрямок світла на деревце не змінився.

Слід пам’ятати: деревце лимона — така ж часточка природи, як і людина для якого різноманіття в поживних речовинах визначила сама природа. Земляна грудка в горщику слугує рослині для живлення всього лише на місяць, а затим вона стає тільки середовищем для розміщення коріння. Внаслідок чого лимон необхідно регулярно підживлювати, бажано не менше одного разу на тиждень, особливо навесні і влітку — в період сильного росту та плодоношення.

Відшукайте в парку або в лісі стару липу, під якою роками, десятиріччями накопичувався ціннющий поживний матеріал — гумус. Обережно зніміть верхній шар перепрілих листків, а увесь тонкий (не більше 5 см завтовшки) шар землі наберіть у поліетиленовий мішечок. Це — земля для пересаджування та добриво для підживлення. Для пересаджування беруть дві частини (дві склянки) такої землі й одну частину (склянку) піску, добре все перемішують, додаючи, по можливості, перегній і попіл у невеликих кількостях (2-3 ложки). Для підживлення — півбанки землі залити водою доверху і настояти не менше двох діб, а затим прямо цією настоянкою поливати лимон один раз на тиждень.

А ось на місці давно згаслого багаття лежать головешки деревного вугілля. Наберіть їх у целофанову кульку. Згодяться для дренування, а, розтерті в порох, вони зарадять закисанню земляної грудки в горщику, якщо додати одну ложку цієї чорної маси до землі під час садіння та пересаджування. Крім того, там же наберіть попелу цілу кульку, вам вистачить його на кілька років.

Одна ложка попелу на літрову склянку води для поливу — це пожива на другий тиждень, щоб не закисав ґрунт, та ще й багата вона на калій, кальцій, фосфор, мікроелементи, дуже необхідні вашому деревцю.

Йдучи додому, ви побачите, як росте при дорозі нікому не потрібна, гнана з городів рослина, яку називають лободою, хоч мало хто знає, як багата вона життєвою силою росту для всіх рослин — азотом. Подрібнена ножем і залита у склянці навпіл з водою, вона через тиждень—два наповнить грудку землі соками росту, і стане ваш красень-лимон ще темно-зеленішим і ошатнішим.

Щоб менше хворів ваш лимон, та щоб швидше ріс — завітайте до аптеки. Можливо вам поталанить, коли на полиці побачите марганцевокислий калій, кілька крупинок якого розмішайте в півлітровій склянці. Рожевим розчином раз на місяць поливайте та обприскуйте пізно ввечері деревце, яке відповість вам швидким ростом, а всі шкідники залишать рослину.

А коли у вас є друзі у ливарному або ковальському цеху, попросіть у них трішки окалини (закису заліза) і посипте нею раз на рік поверхню ґрунту в горщику, злегка перемішавши із землею. Але не подумайте класти в землю іржаві цвяхи, позаяк лимон не засвоює окису заліза (іржі), а йому потрібний закис заліза (окалина).

Зрідка лимон можна обприскувати легким розчином карбаміду (сечовини), з розрахунку одна чайна ложечка сечовини на один літр води. Роблять це, зазвичай, тоді, коли лимон виводять із стану спокою, тобто у лютому, березні.

Дуже корисно для лимона кожної весни та осені обережно пальцями знімати верхній шар землі, не пошкоджуючи коренів, а замість нього насипати перегною або гумусу з-під липи. Можна також поливати лимон заваркою чаю, що також позитивно впливає на загальний стан деревця.

Pages:

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply