Особистий досвід з вирощування розсади на продаж

Багато з власників земельних ділянок купують готову розсаду овочів для своїх ділянок на ринку, так як виростити самостійно міцну розсаду в умовах міської квартири буває досить складно. От мені й прийшла в голову думка: зробити на цьому бізнес! А що? Все, що потрібно для цього, у мене як кажуть є під рукою.

Адже для того, щоб виростити хорошу розсаду, причому в кількості, достатній не тільки для власних потреб, а й для продажу потрібно не так вже й багато: ґрунтова суміш, освітлене приміщення, в якому можна підтримувати необхідну температуру, і якісний перевірений насіннєвий матеріал.

Насіння – одна з складових отримання гарної розсади

Спочатку поговоримо про насіння. Якщо його купувати в магазині або на ринку для розсади, яку вирішено вирощувати на продаж, то це буде досить невигідно. А так, як заробити гроші — ось головна мета мого підприємства, то і безглуздих витрат слід уникати.

Тому насінням я став запасатися ще з осені. Просто просив сусідів пригостити мене стиглими помідорами, вирощеними на своїх городах. Перевагу віддавав тим, які вирощувалися з власного насіння. Адже багато покупного насіння дають урожай, непридатний для подальшого розмноження. Головне на цьому етапі — точно знати сорт томатів, з яких городник збирається готувати насіннєвий матеріал.

Стиглий помідор потрібно ще потримати на вікні для перезрівання, щоб він став м’яким. Потім випустити насіння разом з невеликою кількістю соку на газету, складену в декілька шарів. Насіння слід злегка розмазати по газеті, щоб лопнула плівка, яка захищає їх. Нехай тепер вони присохнуть до газети. На куточку треба обов’язково зробити напис, що за сорт томатів виросте з них.

Тільки після кінцевого висихання насіння можна позбирати і скласти в паперовий пакетик, так само з написом. Так само можна самостійно зібрати насіння солодкого перцю та інших поширених у вашому регіоні овочевих культур.

Грунт для розсади

Грунт для вирощування розсади теж слід запасати восени, тому що ранньою весною, в березні, коли починається посадка насіння, знайти хорошу землю під снігом практично неможливо.

Найкраще брати частину землі з городу і частина з лісу. Звичайно, в деяких випадках можливе використання покупного грунту, але це також економічно не вигідно, особливо, коли сам живеш на землі. Та й гній в сільській місцевості — продукт досить прибутковий, майже сам робиться, а грошей коштує.

Але повернемося до розсади. З приводу гною слід уточнити, що підгодовувати їм рослини можна лише у відкритому грунті, але ніяк не в ящиках і горщиках!

Теплиці

І ось найскладніше — це приготування теплички для молодих рослин. Насіння висаджувати можна в ящики, які тримати до появи двох справжніх листочків в кімнаті. А ось потім потрібно паростки пікірувати і висаджувати в грунт — в теплицю.

Якщо насіння і земля практично обходяться в сільській місцевості даром, то з теплицею цей варіант не пройде — витрати обов’язково будуть. Питання тільки, наскільки серйозним людина вважає свій бізнес, з яким настроєм до нього підходить. Помічено: чим більше вкладеш в справу, тим швидше вона окупиться і тим більше дасть доходів.

Якщо сільський бізнесмен не володіє великими фінансами, то цілком можна обійтися укривним матеріалом і дротяними дугами. Правда, і дохід від такого тепличного бізнесу не настільки великий, і сил йде на догляд за рослинами дуже багато.

Але якщо городник будує фундаментальну теплицю великого розміру, та ще й з підігрівом — природно, доведеться заплатити досить «дзвінку монету». Зате праця в такій теплиці — в радість! І розсада вийде така, що продавати буде шкода. Та й справу можна поставити на «потік», вирощуючи навіть в зимовий період в такій теплиці зелень і зелену цибулю.

Я вибрав для себе другий варіант — теплицю з підігрівом. Але прокладати труби не став, а скористався новітньою технологією — використовував інфрачервоні карбонові плівки в своєму спорудженні, розмістивши їх по низу стін.

Якщо хто не знає, то це водонепроникна плівка зі впаяним суцільним полімером з вуглецю і мідними шинами. До плівки поставляється терморегулятор і датчик, які допомагають автоматично управляти температурним режимом.

Саму теплицю я робив зі старих засклених рам, які зібрав на міських смітниках. Сьогодні люди намагаються обладнати квартири склопакетами, тому набрати їх не склало особливих труднощів, особливо в моєму випадку, коли мені допомагали родичі, що живуть в місті. Саме з них все і почалося, коли вони вирішили поміняти у себе всі вікна. Потім вони збирали цей непридатний матеріал в гараж, а я потім вивозив на машині. Звичайно, довелося витратитися на перевіз, вже не без цього!

Вирощував розсаду я з кінця лютого майже по червень, тобто 3 місяці. Мій щомісячний заробіток склав трохи близько 5000 гривень — не багато, але для нашої глибинки — теж гроші. Правда, літо і осінь практично залишаються без заробітку. Але зате зима ще попереду, а там — вирощування кропу і петрушки, зеленої цибулі і редиски. Скільки-то ще вдасться заробити?

Своїм особистим досвідом поділився Максим Тріль

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply