Секрети високої врожайності саду

Начебто розвиваються дерева і чагарники добре, цвітуть рясно, а якість і кількість врожаю залишає бажати кращого. Урожайність плодових і ягідних культур залежить від дуже багатьох чинників.

Зимостійкість обраного виду або сорту (здатність органів і тканин рослини переносити шкідливу дію негативних температур в зимовий період, коли рослина перебуває в стані відносного спокою) — це один з найбільш важливих факторів, що визначають успішність вирощування плодової культури в конкретно взятій області. Якщо пагони з квітковими бруньками благополучно перезимують, значить, чекайте рясного цвітіння — передвісника багатого врожаю. Тому, приходячи на садівничі ринки, уважно ознайомтеся з характеристиками того сорту, який вам пропонують. Також важливим в даному випадку буде звернути увагу на терміни його цвітіння.

Одним з головних ворогів для власників земельних наділів центральних та північних регіонів України, здатних погубити практично весь майбутній урожай плодових, були і залишаються поворотні весняні заморозки. У середній смузі вони можливі протягом усього травня, аж до 10 червня, а в більш північних областях і до 20-х чисел червня. Фізіологія рослин така, що в стані відносного спокою вони здатні витримувати досить низькі тривалі температури, але від раптових короткострокових весняних заморозків гинуть бруньки, квітки, зав’язі і навіть молоді пагони.

Вплив низьких температур

Цікавим є той факт, що чутливість рослини до низьких температур залежить від ступеня розпускання бруньок — чим далі просунувся розвиток бруньки, тим більше небезпека. Візьмемо для прикладу яблуню — найбільш поширену на наших ділянках плодову культуру. Квіткова брунька яблуні, яка ще не розкрилась гине при -3,5 °С, для бутонів згубні -30 °С, бутони що розпустилися не витримують морози -20°С, на стадії опадання пелюсток фатальними виявляються -1,5°С, зав’язі ж вбиває температура -10°С. Саме це і пояснює той факт, що після рясного цвітіння і масового зав’язування плодів через один, два тижні зав’язі, на наше превелике розчарування, починають масово обсипатися. Найстійкішою до дії заморозків вважається жимолость їстівна, квітки якої здатні витримувати зниження температури до -70.

Небезпека заморозків зростає на знижених ділянках, куди стікається холодне повітря. А отже, вибір місця для плодового саду — це ще один фактор, здатний зіграти дуже велику роль в отриманні урожаїв. Вкрай несприятливі також для плодових замкнуті низини, улоговини, заплави річок, торфовища, заболочені рівнини і ділянки з близьким стоянням грунтових вод. Але вмілий підбір культур і сортів, особливі агротехнічні прийоми допоможуть впоратися і в цій ситуації.

Боротьба з шкідниками

Не варто ігнорувати і наявність шкідників у вашому саду. Один тільки яблуневий квіткоїд, якщо не проводити регулярних захисних заходів, може завдати великі втрати потенційного врожаю яблунь. Суниця втрачає велику частину врожаю завдяки старанням довгоносика. Побачити його непросто, а ось сліди його життєдіяльності можна виявити за пригніченим, а точніше сказати, за надкушеними квітконіжками і плодоніжки. Вихід з даної ситуації тільки один — терміново вживати заходів для знищення шкідника.

Обробляти суницю необхідно з моменту появи квітконосів до початку зав’язування ягід. Проти плодових довгоносиків рекомендуються такі препарати, як «Кінмікс», «Фуфанон», та ін. Садівники, які серйозно займаються вирощуванням суниці, застосовують спеціалізовану підгодівлю, яка полягає в одноразовому поливі плантацій на початку вегетації настоєм звичайних харчових дріжджів. Досвід доводить значне підвищення врожайності. Обробка 0,3%-им розчином сечовини в серпні сприяє масовій закладці квіткових бруньок. Можна провести позакореневе підживлення сумішшю мікроелементів.

Профілактика захворювань

Не варто забувати і про різні грибні захворювання. Особливо в сире літо більшу частину врожаю ягідних кущів (чорної смородини, агрусу) доведеться відправити в компостну купу через захворювання — борошнисту росу. Не чекайте критичного моменту, своєчасно застосовуйте заходи боротьби з ними, і тоді вам не доведеться шкодувати про втрачений урожай.

Врожайність деяких плодових культур залежить від наявності сортів-запилювачів. Для збільшення врожайності деяких сортів сливи, вишні, груші необхідно обов’язково підсаджувати сорт-запильник. Рясне щорічне плодоношення характерно для самоплодних сортів, які не вимагають перехресного запилення. Така культура, як вишня повстяна, висаджена в кількості однієї штуки на ділянці, цвісти неодмінно буде, але ось ягід зав’яже мінімальну кількість, так як для кращого перезапилення і, відповідно, плодоутворення їй необхідно підсаджувати пару. Висаджена групою по 2-3 штуки вишня повстяна дасть максимальну кількість плодів. Аналогічно поводиться на ділянці і жимолость плодова, яка в єдиному екземплярі нездатна дати максимальну віддачу плодів. Її врожайність значно підвищиться, якщо висадити кілька кущиків, причому по можливості різних сортів.

Обрізування дерев

Величезну роль у підвищенні врожайності грає правильність проведеної обрізки плодових дерев. Неграмотно проведена обрізка або взагалі її відсутність неодмінно позначиться на врожайності. Взяти, приміром, чорну і червону смородину. Кущі чорної смородини на відміну від червоної потребують практично в щорічній обрізці, так як основна маса врожаю формується на молодих гілках. Червона смородина, навпаки, основну масу врожаю дає на старіших пагонах.

Плодоношення яблуні та груші багато в чому залежить від характеру росту пагонів, а саме — від нахилу гілок. Чим більше кут нахилу гілки, тим більше врожайність. Досвідчені садівники, знаючи цей факт, застосовують спеціальний прийом відгинання гілок вниз, що не тільки в ранньому віці прискорює вступ дерева в плодоношення, а й в подальшому значно підвищує його врожайність. Гілкам надають потрібну орієнтацію в просторі рано навесні і на початку літа до одеревіння пагонів. Для цього використовують шпагат або прив’язують акуратно невеликий вантаж до тієї гілки, напрям росту якої необхідно змінити. Коли гілка прийме необхідне положення, обв’язку і вантаж треба зняти.

При посадці плодових культур, а саме — при виборі місця для них, дуже важливо враховувати ставлення культур до вологості грунту. Найбільш засухостійкими вважаються вишня, агрус, вологолюбними — слива, малина, суниця. Проміжне становище займають яблуня, груша, чорна смородина, обліпиха. Посадка культур без урахування даних особливостей тієї чи іншої культури призведе згодом до того, що після масового цвітіння рослина почне скидати зав’язі в зв’язку з нестачею або сильним надлишком грунтової вологи.

Для підвищення врожайності, особливо в стресових для рослин ситуаціях, важливо вчасно їм допомогти заповнити недолік природних ростових речовин, які утворюються в самій рослині і регулюють процес зав’язування плодів. Стимулятори плодоутворення «Зав’язь», «Бутон» особливо ефективні в умовах зворотних весняних заморозків, різких коливань температур, в умовах посухи, коли виникає небезпека для квіткових бруньок. Застосування цих препаратів допоможе значно збільшити врожайність.

Обробка хімічними препаратами

Для захисту рослин в фазу бутонізації — початку цвітіння — доцільно провести обприскування рослин препаратом «Оберіг», який стимулює їх розвиток, підвищує стійкість до дії зовнішніх чинників навколишнього середовища, підвищує стійкість до захворювань.

Відомо, що більшу частину поживних речовин рослини споживають з грунту у вигляді водних розчинів. Тому підгодівлі — вельми важливий чинник для підвищення кількості плодів та поліпшення їх якості. Однак надмірне внесення добрив, іншими словами перегодовування, веде до сильного росту вегетативної маси на шкоду плодоношенню.

На закінчення хотілося б сказати, що все, що ви будете робити на ділянці для підвищення врожайності плодових дерев, робіть грамотно, щоб своїми діями допомогти рослинам, а не завдати шкоди їхньому здоров’ю. Навіть самий врожайний сорт при невмілому за ним догляді ніколи не дасть очікуваного врожаю. За вашу турботу і догляд рослини обов’язково віддячать вас великою кількістю плодів!

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply