Амарант — рослина яка має бути на кожній ділянці


Листя амаранту, крім високого вмісту білка, багатюще джерело вітаміну С (до 110 мг на 100 г листя), каротину (до 10 мг%), вітаміну Р — до 20 мг% і т.д. У них містяться в значній кількості біогенні форми кремнію, який грає важливу роль в обміні речовин.

За вмістом поживних речовин в листі овочеві форми амаранту схожі з «королем овочів» шпинатом, але значно перевершують його за вмістом білка. Японці порівнюють зелень амаранту з м’ясом кальмара.

Застосування амаранту

Амарантове масло містить дуже багато протеїну і найцінніших біохімічних з’єднань. Воно знижує вміст радіонуклідів в організмі, гальмує розвиток злоякісних пухлин, виводить з організму важкі метали, дуже ефективно при лікуванні опіків. Деякі фахівці вважають, що за своїми властивостями воно перевершує масло обліпихи.

Проросле насіння амаранту за змістом корисних речовин рівноцінні материнському молоку. Як стверджують деякі дієтологи, харчові переваги у амаранту вище, ніж у гречки.


М’ясо тварин, вирощених на кормах з вмістом амаранту, відрізняється особливими смаковими якостями і за кордоном цінується значно дорожче. А суцвіття амаранту містять дуже велику кількість органічного кремнію, особливо необхідного для людей в похилому і похилому віці.

Амарантовий чай — найкращі ліки при початковій стадії цукрового діабету, він допомагає при ожирінні, атеросклерозі, неврозах, зміцнює імунну систему, дуже корисний при дисбактеріозі. Саме тому зелений і чорний чай дуже корисно збагачувати листям амаранту.
Вживання зелені і зерна амаранту сприяє ефективному лікуванню нирок і печінки, лікування аденоми і серцево-судинних захворювань і запальних процесів в сечовий системі, виліковує нічне нетримання сечі у дітей.

Вважається, що регулярне вживання амаранту в їжу сприяє відновленню життєвих сил і омолоджує організм, оберігає людину від хвороб, допомагає боротися з пухлинами і лікує імпотенцію і т.д.

Стебла, листя і квіти амаранту в народній медицині використовують як сильний кровоспинний засіб при внутрішніх кровотечах, водні настої приймають при болях в шлунку і від головних болів.

Амарант широко використовується як харчовий продукт. Його смажать, варять, сушать, запікають, додають в супи. Стебло і молоде листя, зірвані до цвітіння, використовують як шпинат або салат в сирому вигляді для приготування високобілкових салатів.
Щоб листя були ніжними, можна попередньо витримати їх 2-3 хвилини в окропі, а потім на цій воді приготувати суп. Оскільки листя амаранту не мають особливого смаку, то їх бажано використовувати разом з іншими овочами. Їх можна заготовити на зиму шляхом заморожування, сушіння та консервування.

Якщо при консервуванні огірків на 3-літрову банку додати один лист амаранту, то огірки до весни будуть свіжими і пружними. Борошно з насіння амаранту можна змішувати з пшеничним борошном у співвідношенні 1: 2 і використовувати для випічки.

Зі свіжого і сушеного листя амаранту виходить ароматний напій. А якщо до нього додати меліси і материнки, то чай з ароматом не поступиться кращим індійським сортам. А підсмажені насіння амаранту за смаком нагадують горіхи і особливо гарні в випечених виробах. До речі, в США вже давно випускають багато харчових продуктів з добавками з амаранту.

Для худоби амарант — чудовий корм, до того ж він за літо дає 2-3 укоси зелені. Будучи дуже високорослою рослиною, він чудово підходить для квіткового оформлення у вигляді груп і одиночних рослин на тлі газону. Він придатний для зрізання, яке краще використовувати в самостійних букетах без додавання інших квітів.

До речі, суцвіття амаранту володіють властивістю не змінювати свою форму або забарвлення при висушуванні. У такому вигляді вони можуть бути використані для аранжування сухих букетів.

В.А. Лойко


Інші статті по темі:





Поділитись своєю думкою

Ваша елктронна адреса не буде публікуватись. Required fields are marked *