Як зберігати яйця для інкубації

Умови зберігання яєць до інкубації мають значний вплив на виводимість і життєстійкість потомства. Яйця після знесення схильні до швидкого старіння, особливо, коли вони опиняються в негативних умовах.

Головні умови, які викликають старіння яєць — температура і вологість повітря. Краща температура зберігання яєць для інкубації — 8-15 °С. При короткочасному зберіганні (до 5 діб) температура допускається в межах 18-20 °С. Якщо ж вона вище 28 °С, виникає формування зародка, тому зберігання яєць при таких температурних показниках більше трьох днів вкрай небажано. Відносна вологість повітря при зберіганні яєць повинна підтримуватися на рівні 75-80%.

Терміни зберігання курячих яєць — 6-7 діб, індичих — 5-6, качиних — 8-10, гусячих — 10-12 діб. Яйця зберігають в прокладках або особливих лотках, курячі та індичі — у вертикальному положенні, тупим краєм вгору, качині і гусячі — в горизонтальному.

Позитивні результати приносить повертання яєць: при вертикальному положенні-з тупого на гострий кінець, при горизонтальному — на 180°. Це попереджає відриву і розтягненню, переміщення і присиханню жовтка.

При тривалому зберіганні яєць, щоб не погіршилась їх якість, проводять періодичний прогрів, упаковують в плівку, видозмінюють газове середовище.

Періодичний прогрів яєць проводять перед зберіганням або через 2-3 доби зберігання, при даній маніпуляції температуру піднімають до 37-38 °С протягом 4-5 годин. Після одного прогріву яйця зберігаються при температурних показниках 10 °С і вологості 75% до 25 діб.

Для зниження втрати вологості яйцями і уповільнення їх старіння застосовують спеціальну упаковку. Як правило — це лавсанові або лавсано-поліетиленові мішки, в які герметично упаковують яйця і зберігають при 10-12 °С.

Такий прийом упаковки дозволяє прекрасно зберігати яйця до 15 днів. При зберіганні в газовому середовищі, збагаченому азотом або озоном, закінчується формування мікрофлори на яйцях і гальмується їх старіння. Зберігати яйця в такому середовищі можна до 20-25 діб. При всіх способах зберігання яйця заздалегідь повинні бути продезінфіковані.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply