Корисні поради для збереження птиці

Не за горами весна, а значить період появи на світ нового покоління птахів: індичат, каченят, курчат… Серед наших відвідувачів практично у всіх є свій — більш-менш великий — пташиний двір. А тому рекомендації фахівця з годівлі тварин і птахів лікаря-ветеринара Ольги Володимирівни Кузьменко, будуть корисні кожному.

З перших днів життя

Найпоширеніший птах, який купують в інкубаторах для вирощування на власних подвір’ях — це бройлер. Є стандартне правило, яке необхідно виконувати і в маленькому, і в великому господарстві. У перший же день, як тільки курча вилупилося, і його взяли в господарство, йому необхідно випоїти розчин глюкози для розсмоктування залишкового жовтка. Найчастіше великий відсоток відходу курчат в ранньому віці пов’язаний саме з тим, що не робиться цей простий прийом. Глюкозу дати легко — просто розчинити у воді і випоїти.

Далі з другого по п’ятий день пташенят необхідно пропоїти вітамінами. У нас зараз найчастіше починають з антибіотиків — не треба цього робити, курча тільки народилося, воно умовно стерильне, у нього відсутня мікрофлора. І поки вона розвивається — патогенна і непатогенна — пташеня повинно напрацювати імунітет. А для цього необхідно правильне харчування і додаткове отримання вітамінів. Тому що вітаміни і амінокислоти змушують працювати обмін речовин і стимулюють імунітет. Так що краще дати в першу чергу вітаміни.

Отже, пропоюємо п’ять днів вітамінами, потім робимо триденну перерву і тільки після цього даємо антибіотики. Антибіотики, які ви даєте курчатам, не повинні викликати звикання, це обов’язкова умова. А якщо і викликають, то воно має бути мінімальним, або для його виникнення потрібно тривалий термін.

Наприклад, є препарати фторхінолонового ряду (конкретно енрофлоксацин), вони викликають звикання всередині господарства протягом трьох років, якщо в приватному обійсті утримують птицю на одному і тому ж місці. Хоч як би дезінфікували приміщення та обладнання, бактерії залишаються в грунті, в навколишньому середовищі і поступово звикають до антибіотика.

Ось, наприклад, препарати тетрациклінового ряду, для профілактики в господарстві їх використовувати можна, буде чудовий ефект. Але є статистика, яка говорить, що 80 відсотків бактерій, що зустрічаються у нас в принципі, мають звикання до цього антибіотика, і він на них не діє. Так що для початку він не підійде.

Профілактика антибіотиком проводиться також три дня, якраз в самий піковий вік. У період з 8-го по 11-й день у бройлерів починається падіж. Зроблю невеличкий відступ: взагалі бройлер вигодовується 42-45 днів. Досягнута маса до цього віку повинна бути 2,2 кг, це стандартні норми. Далі птах з’їдає набагато більше корму для кожного кілограма приросту, і утримання його стає економічно невигідним.

Після антибіотиків робимо 7 днів перерву. І знову повторюємо вітаміни, 3 дні перерви, знову антибіотики. Потім знову чисте вікно 5-7 днів. І так весь час. Але чим більше птах стає, тим більше стає перерва, тобто підвищується з 7 днів до 14 днів. Але мінімум раз в 2 тижні птиця повинна отримувати вітаміни. Така схема застосовується до всіх видів домашньої птиці.

Годування з розрахунком

Вибираючи корм, потрібно стежити, щоб в нього обов’язково входив кокцидіостатик. Кокцид — це бич бройлера і несучок, які утримуються на підлозі, ці найпростіші викликають кровотеча в кишечнику, розриваючи ворсинки. В результаті — дуже сильний падіж, який зупинити практично неможливо.

Також німецький гранульований корм збалансований за складом амінокислот, по енергії. До його складу введено соєвий шрот, який за рахунок доступної енергії дає прекрасну стимуляцію. Крім того, застосовуючи готовий корм, вже не потрібно давати додатково вітаміни, тому що вони там вже є.

Цей корм дається в перші 10 днів. Не тому, що його потім не можна давати, а через його дорогу ціну. Корм дає дуже хороший старт. Завдяки йому, у птиці формується правильний і довший кишечник. В результаті потім звичайна їжа отримує краще засвоєння, з неї вбереться більше поживних речовин, як наслідок, більш високі прирости. Такі корми можна використовувати і на несучках, але на бройлерах цей корм покаже всі свої переваги. Ну і звичайно, його можна використовувати на всіх птахах. До того ж він дає високий відсоток збереження пташенят.

Отже, з 1-го по 10-й день курчат бажано годувати готовим якісним кормом. При цьому потрібно звертати увагу на склад корму на упаковці, суворо відстежувати термін придатності. Прострочені та корми з запахом цвілі не використовуємо взагалі, на молодняку особливо.

При випоюванні пташенятам дуже часто додають в воду марганець для профілактики. Хочу попередити, що розчин ні в якому разі не повинен бути рожевим, така насиченість спалює всю слизову. При додаванні марганцівки вода повинна трохи змінити свій колір, отримати легкий відтінок, але не до рожевого.

Можна додавати 1-2 краплі йоду на 1 літр води, це хороша дезінфекція та в той же час джерело йоду. Йод взагалі творить чудеса, його можна додавати і телятам, 2 краплі на 1 літр молока.

Вакцинація

З вакцинами приватні подвір’я бояться поки працювати, тому що думають, що це важко, в чому помиляються. Всі вакцини, в більшості своїй, йдуть випоюванням з водою. Єдине, що схему вакцинації потрібно обов’язково брати на тій, птахофабриці, де купуєте курчат. Тому що на кожній птахофабриці свої проблемні захворювання, ветлікарі їх вже знають і тому дадуть рекомендацію.

Інфекційний бронхіт вакцинується завжди і всюди, тому що це бич птахівництва. Якщо працюєте з несучками, то, звичайно, краще вакцинувати і їх. Бройлер так сильно не обробляється, але у них важливо відстежувати скупченість і опрацьовувати пробіотиками.

Бажано в перший же день обробити птицю пробіотиками — добре, що на ринку їх досить багато.

Маленький секрет

Для молодих пташенят немає більшого ворога, ніж дорослий птах. Якщо в одному господарстві знаходяться молоді і дорослі птахи, то починати годування, всі обробки спочатку з молодих, а потім йти до більш старших. Тому що старші вже чим тільки не перехворіли, при цьому вони є і носіями різних інфекцій, а імунітет у них сильніше. Так що якщо спочатку йдеш до старих, то принесеш молодим, які мають слабкий імунітет, інфекцію.

Для міцних ніжок

У бройлерів є велика повсюдна проблема: вони падають на ніжки, найчастіше в 1,5 місяця. Всі грішать на брак кальцію в раціоні, але частіше за все проблема в нестачі вітамінів групи В. Тому-то я і рекомендую використовувати препарати з вітамінами.

Так, препарат «Біо-Супервіт» — найкращий для бройлерів. Тому що містить не тільки вітаміни і амінокислоти, але ще і пропіленгліколь — джерело енергії, що дуже добре для зростання, адже бройлер повинен швидко набирати масу.

Також при виборі вітамінів треба враховувати спрямованість тієї чи іншої птиці, радитися з ветеринаром. У цей час можна ввести додатково черепашку.

Антивірусна компанія

Інфекційний бронхіт — це бич великих і малих птахівничих господарств. Великі виробництва вирішують цю проблему за допомогою вакцин, дрібні господарства і приватні подвір’я рідко вакцинують птицю, а потім не розуміють, від чого у них падіж. Адже це захворювання не обов’язково супроводжується слизовими течіями з носа, найчастіше птахи падають на ноги, закидають голову і через деякий час гинуть. Тому рекомендую користуватися для профілактики подібних випадків пробіотиками — захист звичайно не дуже великий, але все таки краще, ніж нічого.

Хороші винаходи для здоров’я птахів

Якщо птах утримується в закритому приміщенні, а не на вулиці, то необхідно раз в 14 днів робити санацію повітряного простору. Я б рекомендувала використовувати вдалу вигадку російських фахівців — дезинфікуючу димову шашку «Діксі». Цю шашку дуже легко придбати в будь-який ветаптеці або ветпункт. Шашка містить йод і створює 1000 кубів диму. Фіолетово-червоний дим піднімається догори і потім повільно осідає, дезинфікуючи повітряний простір і все навколо. Принадність її в тому, що дим цей лікує і робить профілактику респіраторних захворювань, які птахи дуже швидко ловлять.

У приватному секторі також можна використовувати йодну шашку, насипати щіпку в металеву кришку і підпалити. Головне, щоб двері і вікна були закриті на момент обробки, витримуємо 10 хвилин, потім відкриваються двері і все провітрюється.

Слід дотримуватися дози: для профілактики використовується одна шашка на 1000 кубів, для лікування — одна на 500 кубів повітря.

Є ще чудовий винахід — препарати, які містять і антибіотики, і вітаміни, а деякі ще й амінокислоти. Їх дуже зручно використовувати.

До багатьох кормів додають м’ясо-кісткове борошно. Це хороший продукт і дешевший, ніж рибне борошно, але він дуже небезпечний тим, що наповнений бактеріями. Птахофабрики, наприклад, дуже обережно ставляться до м’ясо-кісткового борошна, використовують тільки власне — спалюють полеглих курей в спеціальних печах. Тому якщо даєте корм з м’ясо-кісткового борошном, то додавайте «Біовіт80» для профілактики тієї ж дизентерії, аліментарних розладів кишечника. Він і сильно мікрофлору не б’є, але контролює, щоб не було різких сплесків інфекцій.

Якщо птиці багато

Якщо у вас велике поголів’я птахів, стежте, щоб не було скупченості, тому що це може призвести до розкльову, швидкої передачі інфекцій.

Якщо будь-який з птахів щось собі пошкодив. І у нього йде кров, то інші з цікавості будуть намагатися її клюнути. Чи не зі зла, звичайно, просто у них спрацьовує рефлекс на червоне. Рано чи пізно хвора птиця відповість комусь із курок, клюне до крові і розкльовувати почнуть вже двох жертв. Боротися можна декількома способами.

Підручники рекомендують забезпечити червоне освітлення, в такому разі не буде видно червоного, і у всіх заживуть рани. Однак на практиці це проблематично організувати. Можна скористатися такими простими способами.

1. Якщо почався масовий розкльов, на рівні очей птахів потрібно підвісити буряк або моркву. Птахи будуть захоплено клювати яскравий овоч і не помітять поранених.
2. Потрібно підкислити воду лимонною кислотою, дві-три крупинки на літр води.
3. Потрібно випоїти куркам вітаміни групи В, особливо В12 — вони зроблять птицю більш спокійною.
4. Птицю, яку вже клюють, бажано відсадити, щоб не провокувати інших.

Також буває розкльов серед несучок, коли вони несуться. Але це причина найчастіше в випаданні яйцепроводу через велике яйце. Причиною дуже великих яєць може бути перегодовування: багато енергії в кормі, багато білка. Тобто необхідно переглянути раціон.

Якщо у вас багато птиці в приміщенні, то вкрай необхідна дезінфекція приміщення раз на 14 днів, тому що повітряно-крапельним шляхом передається шалено багато інфекцій і вірусів.

Про яйця

Якщо не виходить на 10 курей 8 яєць, необхідно збагачувати раціон вашої птиці вітамінами.

Якщо яйця йдуть дрібні, то треба збагачувати раціон. Несучка по природі своїй невибаглива, дай їй гарного зерна — і вона буде нестися, але не треба чекати дива від птиці, яка старше року. Це вже стара птиця, зношена. Самий пік — у віці 19-21 тижнів, вона найбільш продуктивна. У цей момент її треба підгодовувати вітамінами, щоб вона свій потенціал реалізувала по максимуму.

Про вітаміни і добавки

Головне — своєчасна вітамінізація. У нас зараз найширший вибір вітамінів і амінокислот. Намагайтеся не брати масляні вітаміни. Кожному крапельку в рот не даси, а в воді їх розчинити неможливо. Краще використовувати водорозчинні препарати, що містять вітаміни А, Д, Е і С. Зараз у всіх ветаптеках є багато недорогих доступних препаратів, які як раз підходять маленьким і середнім господарствам.

Мирослава Русієва

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply