Шипшина — вітамінний чемпіон


Позбутися від авітамінозу, уберегтися від хвороб і підтримати імунітет допоможе шипшина. З цими цілющими плодами зимовий час пройде легше.

Корисні властивості шипшини були відомі дуже давно. На Русі ще в XVI-XVII століттях спеціальні експедиції заготовляли ці плоди, використовували їх в першу чергу як засіб для загоєння ран, від лихоманки і для підтримки сил хворих і поранених.

Лікувальні властивості

Ми згадуємо про шипшині в першу чергу як про вітамінну ягоду. Цей плід значно перевершує за вмістом вітаміну С чорну смородину, лимон і солодкий перець. Вітамін не синтезується в нашому організмі і повинен надходити ззовні, причому добову потребу можна забезпечити вживши 15 г шипшини або 8-10 ягід з високим вмістом аскорбінової кислоти. Особливо необхідний цей вітамін в моменти фізичних і розумових навантажень, при хворобах. Багата шипшина також провітаміном A (каротин), по його змісту шипшина перевершує хурму, обліпиху, абрикос і моркву. У плодах виявлено вітамін K, що впливає на згортання крові, роботу нирок, синтез білкових з’єднань. Рутин, що міститься в шипшині, зміцнює кровоносні судини, нормалізує кров’яний тиск, служить для профілактики атеросклерозу. У шипшині містяться також органічні кислоти, пектинові речовини і мінеральні солі.

Шипшина очищає кровоносну систему і покращує обмін речовин, вона застосовується при недокрів’ї, цинзі, при хворобах нирок і сечового міхура, печінки. Використовується шипшина і як загальнозміцнюючий, полівітамінний, тонізуючий засіб, який підвищує опірність організму при інфекційних захворюваннях, рекомендується як жовчогінний і має слабку сечогінну дію, прискорює метаболізм і є хорошим антиоксидантом.


Застосування шипшини

Перед вживанням плоди шипшини промивають. Бажано їх подрібнити (розчавити в ступці), щоб повніше пройшла екстракція корисних речовин. Заварюють шипшину різними способами. Сухі подрібнені плоди (3-4 ст. ложки) заливають 1 л окропу і варять на водяній бані 10-15 хвилин. Можна обійтися і без відварювання. Плоди заливають окропом в термосі і настоюють 8-10 годин. Настій (відвар) шипшини для профілактики простудних захворювань приймають: дорослі по 1 склянці, діти по половині склянки 3 рази на день протягом 3 тижнів.

Як заготовити і зберігати шипшину

Найзручніше заготовити і зберігати сушену шипшину. Збирають плоди в кінці літа і на початку осені, до заморозків. Плоди перебирають, але не миють. Сушать відразу після збору в спеціальних сушарках при постійній вентиляції. Можна користуватися домашньою духовкою, відкривши дверцята. Температурний режим допускається різний: швидка (до 10 хвилин) сушка при 95-100˚ і досушування до готовності при 75-80˚; сушка при постійній температурі 60˚ протягом 8-10 годин. Великі плоди можна розрізати навпіл, розкласти сировину на папері в один шар і періодично перемішувати. Правильно висушена сировина — це цілі плоди оранжевого, червоного або буро-червоного кольору з твердою, крихкою, зморшкуватою шкіркою.

Відразу після сушки видаляють з плодів чашолистки. Висушені плоди пару днів бажано потримати в картонній або дерев’яній коробці, паперовому або тканинному мішку для вирівнювання вологості. Потім сировину поміщають в герметичну тару (скляні або жерстяні банки). Зберігається шипшина в сухому місці не більше 2 років.

Особливості застосування

Шипшину, незважаючи на всю її користь, не слід приймати безконтрольно. Надмірне її вживання і надлишок вітаміну С може погіршити роботу нирок, загострити виразкову хворобу, призвести до харчового отруєння, в деяких випадках погіршити перистальтику кишечника.

Існує більше 30 вітчизняних сортів шипшини, серед яких є неперевершені чемпіони — сорти Вітамінний ВНІВІ, Воронцовський, Російський 1 і деякі інші, які накопичують до 3200 мг% і більше вітаміну С.




Поділитись своєю думкою