Каланхое — живильне дерево

Каланхое — це популярна, невибаглива багаторічна декоративна рослина. Ця рослина має величезні цілющі властивості. Щоб ці властивості розкрилися, її важливо правильно заготовити.

Рослини перестають поливати за тиждень до збору. Обрізають пагони і листки, добре обмивають і кладуть в прохолодне темне місце, бажано при температурі не більше 10 градусів. Сировину подрібнюють, потім віджимають, а сік поміщають в холодильнику на дві доби. Потім сік розбавляють медичним спиртом в пропорції 5: 1 і знову поміщають в холодильник. Зберігати його можна не більше року.

Каланхое в традиційній медицині

Каланхое багато цінними цілющими та біоактивними речовинами, такими як залізо, кальцій, кремній, марганець, мідь, цілим комплексом вітамінів, дубильні речовини і багатьма іншими. Лікарі його рекомендують для загоєння ран, лікування простудних захворювань, знеболювання, зняття запалення і багато чого іншого.

Каланхое в домашній медицині

— Рослину застосовують при лікуванні кровотеч і усунення різних болів. З рослини роблять кашку, перемелену на м’ясорубці, потім віджимають. Сік використовують для настойки, а віджимання поміщають в марлю і кладуть на хворе місце.

— Лікування гнійних ран. Для цього перекручену рослину поміщають в емальований посуд і запарюють окропом в пропорціях 1: 5. Потім залишають на водяній бані 20 хвилин. Коли це все охолоне, настій проціджують і застосовують зовнішньо. При гнійних ранах застосовують в якості примочок.

— Цей же розчин застосовують як протирання для лікування варикозних вен, а також зрошення при гінекологічних захворюваннях.

— Сік каланхое капають в носові ходи при закладеності і гаймориті. Він дуже добре чистить пазухи, правда, буває реакція в формі частого чхання. Це не алергічна реакція на сік, а активне очищення пазух від слизу.

— При дерматитах соком каланхое змазують уражені місця шкіри від 3-х до 5-ти разів на день. При підлітковій висипці ефективно протирання на ніч.

— При запаленні ясен втирати свіжий сік 3 рази на день, а потім полоскати рот водно-соковим розчином в співвідношенні 4: 1, процедуру виконувати не менше 5-ти днів, незважаючи на те, що симптоми найчастіше проходять в перший же день.

— При отитах сік, розведений з медичним спиртом в пропорціях 20: 1 капають в хворе вухо. Це зніме гострий біль і запалення.

Якщо раніше не було досвіду вживання каланхое, краще перед застосуванням порадитися з лікарем, вияснити в малих дозах чи немає алергічних реакцій на рослину.

Сергій Пірс

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply