Чи варто купувати дешеві саджанці?

При пошуку саджанців потрібних сортів багато садівників звертають увагу на їх вартість і віддають перевагу тим, що дешевше. Бажання заощадити цілком виправдано, проте варто задуматися, за рахунок чого продавець знижує ціну. Якщо за рахунок якості посадкового матеріалу, то дешевизна може дорого обійтися. Не дарма кажуть, що скупий платить двічі. Треба зізнатися, ми не стали винятком із цього правила. Хочемо поділитися своїм гірким досвідом «економної» покупки, може, це застереже садівників від необачних рішень.

Восени 2014 ми відвідали сільськогосподарський ярмарок у Ніжині, де познайомилися з керівником великого ягідного господарства (зі слів власника, у нього 10 га землі засаджені тільки ягідними культурами). Цей фермер справив на нас сприятливе враження, ми там же, на ярмарку, замовили у нього сорти що зацікавили нас за дуже демократичною ціною — 10-12 грн за саджанець.

Через деякий час отримали посилку із саджанцями і були неприємно здивовані: нам відправили необрізану малину, недбало засунуту в мішок. Ймовірно, відправкою посилки займалася людина, дуже далека від садівництва. Через неправильну упаковки у деяких саджанців за час пересилки дуже постраждали коріння, а майже половина посадкового матеріалу виявилася зараженою бактеріальним раком. Довелося спалити всі куплені саджанці, щоб не занести заразу на свою ділянку.

Ми зателефонували керівнику господарства та розповіли про некондиційні саджанці. Незабаром від нього прийшла друга посилка, але і в ній був заражений бактеріальним раком посадковий матеріал. Ми зв’язалися з людиною, яка відправляла нам посилку, висловили своє розчарування, але у відповідь почули: «Бактеріальний рак? Ну, викиньте хворі саджанці, залиште здорові». Більше ми дзвонити не стали, другу посилку теж спалили, а заодно викинули візитку цього господарства, щоб забути про його існування.

А тепер порахуємо, скільки ми витратили на недорогі саджанці: 360 грн за малину, 85 і 35 грн — оплата поштових витрат за дві посилки, в сумі 480 грн були викинуті на вітер.

Звичайно, ми самі безвідповідально підійшли до вибору посадкового матеріалу та його продавця, керуючись приємним враженням від знайомства. Адже нас повинні були насторожити деякі моменти. По-перше, коли ця людина розглядала фотографії плодоносних рослин на нашому ярмарковому стенді, то чесно зізналася, що у неї подібних врожаїв не було. По-друге, на візитці господарства було вказано адресу непрацюючого сайту — ми виявили це вже вдома, коли спробували зайти туди, щоб докладніше вивчити асортимент ягідних культур. Ми передзвонили власнику, він пообіцяв прислати нову робочу адресу, але так і не надіслав. Можете собі уявити, скільки відвідувачів на ярмарку отримали від нього візитки з адресою, яка веде в нікуди.

Робимо висновок: нас підвело величезне бажання недорого придбати потрібні сорти. У результаті — ні грошей, ні саджанців, зате переконалися, що краще заплатити дорожче, але за якісний товар у добросовісної людини. Тому рекомендуємо всім, перш ніж робити покупку, поцікавитися репутацією продавця — уточнити інформацію про нього у колег і знайомих садівників, почитати в Інтернеті відгуки про роботу розплідника, в якому ви вирішили зробити замовлення. Інакше є ризик особисто дізнатися, скільки насправді коштують «дешеві» саджанці.

Наталія і Олексій Горогоцькі

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply