Нові перспективні сорти і гібриди помідорів


Світ помідорів повниться різноманіттям рік від року, на сцену виходять максимально скоростиглі, стійкі до комплексу хвороб і шкідників, що відрізняються справжнім десертним смаком сорти та гібриди.

Наведемо приклади хітів цього сезону:

F1 Розанна, формує виключно великі плоди, що часто перевищують масу в 200 грам, рожевого забарвлення, які дозрівають рано і зовсім не розтріскуються. Гібрид підходить для вирощування, як у відкритому, так і в захищеному грунті, відрізняється низькорослістю і компактністю. Насіння гібриду для отримання розсади висівати слід в березні, при цьому врожай можна отримати вже в липні-серпні, тобто від появи перших сходів до плодоношення пройде близько ста днів. Плоди мають дуже хороший смак і придатні для споживання у свіжому вигляді, а також для маринування та засолювання. Даний гібрид високо стійкий до вірусу тютюнової мозаїки, плямистості листя і навіть до фузаріозного в’янення.

Золота розсип, це сорт, а не гібрид, тому зібрані насіння можна сміливо сіяти і на наступний рік. Сорт цей ранньостиглий, від сходів до врожаю проходить трохи більше 90 днів, високоврожайний і ідеально пристосований для плівкових теплиць. Рослина сорту індетермінантна, може витягуватися на два і більше метра, вона досить слабо облистнена, що дозволяє плодам рівномірно розвиватися. Перше суцвіття з’являється зазвичай над восьмим листом. Кисть у рослин цього сорту складна і містить близько трьох десятків плодів, кожен з яких масою 20-25 г. Плоди солодкі, смачні і ідеально підходять для салатів.


F1 Самоцвіт смарагдовий — ранньостиглий гібрид, у якого від сходів до дозрівання плодів проходить 95-105 днів, індетермінантного типу, заввишки трохи більше двох метрів. У кисті формується близько 15 плодів, кожен з яких масою 35-40 грам. Плоди солодкі і смачні, а гібрид стійкий до хвороб і добре зав’язує плоди навіть при підвищеній вологості повітря.

Зелена зебра — сорт, насіння виділені з плодів якого можна сміливо сіяти в грунт в наступному сезоні. Плоди сорту відрізняються прекрасним смаком, вони дозрівають через 115-120 днів після появи сходів. Сорт призначений для вирощування в закритому грунті, рослини цього сорту володіють необмеженим, тобто індетермінантним ростом, потужні. Перше суцвіття з’являється над дев’ятим листом, а в кисті зібрано близько 9 плодів. Плоди досить великі, масою близько 200 г, плоско-округлі, цукрові, м’ясисті. Забарвлення плодів дивовижне — смугасте, яка змінює колір смужок від зеленуватого, до яскраво-жовтого.

F1 Шоколадка, не дарма так названий, бо плоди гібрида дуже солодкі на смак, а сам гібрид досить добре плодоносить. Від сходів до дозрівання плодів проходить 115-120 днів. Даний гібрид ідеально підходить для відкритого грунту і полікарбонатних теплиць. Рослина досягає висоти двох метрів, а тому вимагає і формування і підв’язки. Кисті прості і досить довгі, на кожній може бути до 11 плодів. Кожен плід масою близько 40 грам, завдяки чому врожайність з квадратного метра може досягати 6,5 кг. Гібрид стійкий до коливань температури і основних «томатних» хвороб. Придатний для споживання у свіжому вигляді і для консервування.

F1 Боттічеллі — це середньостиглий і високорослий гібрид, придатний для вирощування в плівкових теплицях. Посів на розсаду слід проводити в кінці лютого. Гібрид формують зазвичай в один стовбур і обов’язково підв’язують, це сприяє збільшенню врожайності. Гібрид формує плоди рівні, практично круглі, масою від 100 до 120 грам, які чудово транспортуються і зберігаються близько місяця. З плюсів можна відзначити високу стійкість гібрида до комплексу захворювань.

F1 Добрун — це високорослий гібрид, що відрізняється середнім терміном дозрівання. Плоди на рослинах цього гібрида томату великі, масою близько 200 грамів кожний, зібрані по шість штук в кисті. Томати дуже приємні на смак, добре транспортуються і зберігаються в звичайних умовах близько півтора місяців. Гібрид стійкий до вірусу тютюнової мозаїки, фузаріозу, кладоспоріозу і нематод.

F1 Кинешма, це високорослий і середньопізній гібрид, придатний як для вирощування у відкритому, так і в захищеному грунті. Плоди яскраво-червоного кольору, досить красивої сливоподібної форми, масою близько 120 грам. Допускається збір плов кистями, в кожній з яких їх 5-6 штук. Плоди цього гібрида смачні і придатні для використання в салатах, а також для консервування. Гібрид стійкий до більшості «томатних» хвороб.

F1 Спрут — гібрид, який варто переважно вирощувати в теплицях, де його можна сформувати у вигляді томатного дерева, здатного давати врожаї протягом декількох сезонів, звичайно за умови збереження тепла та забезпеченні рослини світлом в зимовий період. Гібрид плодоносить тривалий час і володіє високою стійкістю до комплексу захворювань.

Н.В. Хромов, канд. біол. наук




Поділитись своєю думкою