Обережно: лохотрон! Яблуко-груша

На ринку в черговий раз «винайшли» нову культуру. Цього року навесні у великій кількості з’явилися саджанці «яблуні-груші». Не дивно, що на «новинку» моментально виник великий попит. Цікаво, що така ж «порода» продавалася і в деяких містах Середньої смуги, на ярмарках Києва.

Насправді груша до цього сорту не має ніякого відношення. Це так прозвали сорт яблук делішес. Делішес означає «чудовий». Є такий сорт яблук — Делішес (названий за відмінний смак). З нього і відібрали форму із золотистими плодами, яка називається делішес. Продавці ж помиляються, плутаючи назви сортів яблук з однойменними цукерками, на фантиках яких була зображена груша.

Гібридів яблуні з грушею поки не існує і навряд чи вони з’являться в найближчому майбутньому. Тим часом делішес — прекрасний сорт… для Півдня. У Середній смузі він вимерзне, і торговці знову зможуть продавати саджанці.

Але дні Голдена в Європі добігають кінця: на його основі створені десятки клонів і сортів з великими плодами, стійкі до хвороб, з різним забарвленням і першокласними смаковими якостями: Корей, Мутсу, Голдраш, Глостер Йорк, Голден резистент та ін.
Та й у нас делішес купити вкрай складно. Зазвичай під такою назвою торгують його клоном — Голден резистент, який більший і стійкий до хвороб.

На жаль, всі вони володіють низькою зимостійкістю і придатні для вирощування тільки в південних районах. На жаль… Але спробувати ризикнути можна. Чи може хто вирощує в середній смузі України сорти яблуні Голден – розкажіть в коментарях.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply