Чи несуть кури яйця взимку?


Взимку в деяких присадибних господарствах кури не несуть яйця. Чому? Адже на ринках, в супермаркетах та продовольчих магазинах яйця продають цілий рік. А значить, кури, яких утримують на птахофабриках, несуться.

У природі птахи починають яйцекладку з настанням весни, коли збільшується тривалість дня, сонечко починає пригрівати. Ось на птахофабриках і створюють курям умови, в яких їм здається, що життя — це вічна весна. Їх утримують у пташниках, а за допомогою штучного освітлення забезпечують 14-16-годинний світловий день, температуру підтримують до 18 ° С. Потрібно сказати, що на птахофабриках несучок використовують тільки один продуктивний період (до 75-80-тижневого віку), а потім здають на забій або продають населенню.

У присадибних господарствах курей утримують до 3-4 років, а іноді й довше. Після закінчення яйцекладки кури, як правило, починають линяти. Взимку, якщо не створити оптимальних умов утримання та годівлі, кури линяють передчасно і перестають нестися.

Щоб змусити курей нести яйця взимку, насамперед слід знати, що яйцекладка у високопродуктивних курей сучасних кросів (Хайсекс білий, Ломанн коричневий, Ломанн білий і ін.) Починається вже в 17-тижневому віці. Якщо ви купуєте добовий молодняк на початку квітня, то вже в серпні курочки починають відкладати яйця і продовжують нестися до 75-80-тижневого віку, тобто 13-14 місяців. Це практично можливо в промислових господарствах. А у присадибних господарствах в умовах холоду, короткого світлового дня кури лише перечікують несприятливі умови, тут не до яйцекладки. Так що, якщо хочете круглий рік отримувати свіжі яйця до сніданку, доведеться подбати про птицю в зимовий час, створити їй комфортні умови.


Пташник необхідно добре утеплити, обладнати гніздами (одне на 4-5 голів), сідалами (з розрахунку 25 см довжини планки на одну голову, на висоті 50 см від підлоги). На підлогу насипати чисту підстилку (шар 25-30 см). Температура повітря в пташнику не повинна опускатися нижче 5 ° С. У безвітряну погоду при температурі 15 ° С і вище птицю треба випускати на вигули, які зазвичай обладнують з південної сторони пташника. Ширина такого вигулу повинна становити 3-4 м. Зимові прогулянки забезпечують утворення в організмі птиці вітаміну D, від якого залежить якість шкаралупи. У морозну погоду курям і півням гребені і сережки потрібно змащувати гусячим жиром або вазеліновим маслом.
Птицю щодня оглядають, слабку відокремлюють, підгодовують її або вибраковують.

Світловий день можна продовжити за допомогою штучного освітлення: загальна його тривалість має становити 14-16 год на добу. Для цього лампочку невеликої потужності (до 60 Вт) включають в 6 год ранку і освітлюють приміщення до повного світанку, а потім увечері, з настанням сутінків, приблизно в 18 год, вимикають знову. Якщо є можливість, бажано встановити систему поступового включення і виключення, використовуючи для цього реостат. При його відсутності можна повісити не одну, а дві лампочки, які включають і вимикають одну за одною з деяким інтервалом. Якщо в пташнику одна лампочка і немає реостата, то курей слід привчити швидко і дружно сідати на сідала. Для цього світло на короткий час вимикають, а потім включають знову і так роблять кілька разів, поки кури не сядуть на сідала.

Основний фактор, що визначає продуктивність птиці — годування. Правильне і повноцінне годування, яке забезпечує потребу птиці в обмінній енергії, вітамінах, необхідних поживних і мінеральних речовинах — найважливіша умова для отримання високої продуктивності — несучості.

Годувати птицю взимку треба не менше 3 разів на день. Вранці та в обід можна давати мішанки з розмеленого зерна, вареної картоплі, просіяного борошна, а ввечері — пророщене зерно. У морозні дні вологі мішанки і питна вода повинні бути кімнатної температури. Особливу увагу слід приділяти вітамінному харчуванню — згодовувати моркву, гарбуз, пророщене зерно, дріжджі або дріжджовий корм. На забитих у стіну пташника цвяхах потрібно підвісити заготовлені влітку снопики кропиви.

Щоб отримати зелений вітамінний корм взимку, можна проростити зерно. Для цього в ємність насипають шість частин зерна (краще використовувати овес, але можна проростити ячмінь, пшеницю жито і т.д.) і додають води (температура 35 ° С) стільки, щоб вона на 5-6 см покривала зерно. Для попередження розвитку цвілі у воду додають формалін з розрахунку 0,5% концентрації. Ємність встановлюють у добре освітленому приміщенні з температурою повітря 16-18 ° С на 36-48 годин. Після цього зерно насипають в лотки з піском. Висота шару зерна повинна бути 2,5 см. Лотки розміщують на стелажах-етажерках. Зерно необхідно поливати 3-4 рази на добу водою (температура 25-30 ° С). Для годівлі птиці рослинну масу перший раз зрізають через 7-10 днів. Коли зелена маса знову відростає, її згодовують вже разом з корінням.

Взимку птахівників може очікувати таке лихо — кури починають нести яйця з тонкою шкаралупою або навіть в одній плівці (оболонці). Це свідчить про те, що в кормах недостатньо мінеральних речовин, тому в окремих годівницях слід давати черепашник, товчену яєчну шкаралупу і гравій, який сприяє перетиранню корму в м’язовому шлунку курей.

У зимовий час кури часто роздзьобують яйця. Відбувається це через брак в кормах білка. Навіть при заповненні нестачі білка в раціоні вони можуть за звичкою розкльовувати яйця. Ось чому так важливо правильно організувати годування взимку.

Щоб збагатити корм білком, потрібно залишки м’ясних і рибних страв зі столу, залишки кисляку, сироватки, вимоченого оселедця, тюльки додати в мішанку. При такому годуванні розкльовування яєць в пташнику не буває.

Яйця з гнізд збирають кожні 2 години. Основну кількість яєць кури зносять, як правило, в першій половині дня. У гніздах треба частіше міняти підстилку, щоб яйця не забруднювалися. Брудні яйця мити водою не рекомендують: це сприяє розвитку цвілевих грибків, які швидко проникають під шкаралупу, і яйце псується.

Яйця для харчових цілей можна зберігати в приміщенні з температурою 0-20 ° С не більше 25 днів або в холодильнику при температурі від -2 ° С до 0 ° С не більше 90 днів.

Вікторія МЕЛЬНИК,
кандидат сільськогосподарських наук,
доцент кафедри птахівництва Національного університету
біоресурсів і природокористування України




Поділитись своєю думкою