Знову про курячі яйця – якого кольору краще

Як відомо, білок курячого яйця прийнятий за еталон і майже повністю засвоюється організмом людини. І оскільки яйця є повноцінним харчовим продуктом, ми вирішили присвятити їм серію статей.

Кожен, хто планує розводити курей, хоче завжди мати свіжі яйця. При цьому птахівник-любитель не замислюється, якого кольору буде шкаралупа, головне для нього — колір оперення курей. Деякі віддають перевагу коричневим несучкам, іншим подобаються кури з смугастим або чорним оперенням. А чи будуть яйця кремові, коричневі або білі — не має значення, адже головне — їх несуть улюблені птахи. До речі, ті, хто любить яйця незвичайного кольору, наприклад блакитні, може розводити курей породи араукана.

Білі або коричневі?

Всім же міським жителям яйця доводиться купувати на ринку або в магазинах (супермаркетах). І тут вже проявляється тенденція: одні покупці віддають перевагу яйцям з білою шкаралупою, інші — з коричневою. Часто той, хто купує коричневі яйця, вважає, що вони більш якісні і корисніше білих. Насправді поживна цінність яйця не залежить від кольору шкаралупи. Її обумовлюють інші чинники — якість корму, вік птиці і т. д. А ось колір шкаралупи яйця запрограмований генетично! Так, кури яєчного напрямку продуктивності несуть яйця з білою шкаралупою, а м’ясного і комбінованого — з коричневою (її колір коливається від світло-коричневого або кремового — до темно-коричневого). Прикладом яєчної породи курей є леггорн. При цьому є білий леггорн (у курей біле оперення) і буре (з бурим оперенням), але і ті й інші кури несуть білі яйця. Яєчні кури породи Мінорка, що мають чорне оперення із зеленуватим відтінком, також несуть яйця з білою шкаралупою. А ось м’ясо-яєчні кури (комбінованого напряму продуктивності) породи білий плімутрок, у яких біле оперення, несуть яйця зі світло-коричневою шкаралупою.

Слід зауважити, що на птахофабриках харчові яйця отримують від курей спеціалізованих кросів, створених на основі однієї або декількох порід. Так, яйця з білою шкаралупою несуть кури кросів, створених на основі породи леггорн. Коричневі отримують від гібридних курей, створених на основі порід червоний род-айленд і білий род-айленд. У такої гібридної несучки оперення коричневе, а у її батьків — різне: півень належить до породи червоний род-айленд і у нього оперення коричневе, а курка — до породи білий род-айленд, вона біла. Промислових несучок, від яких отримують харчові яйця, утримують без півнів, оскільки птахофабриці не потрібні зайві витрати на утримання самців.

Про що розповість маркування?

Розібравшись з питанням про колір шкаралупи яєць, спробуємо з’ясувати, про що пишуть на упаковках для яєць і безпосередньо на яйцях. Для цього звернемося до опису кінцевого процесу виробництва яєць на птахофабриці. Так, знесені яйця направляють в цех сортування та маркування яєць. На більшості птахофабрик ці операції виконують за допомогою спеціальних машин. Сортують і маркують курячі харчові яйця відповідно до чинного в Україні стандартом (ДСТУ 5028: 2008). Яйця, які призначені для продажу в Україні, залежно від якості та терміну зберігання поділяють на такі класи: дієтичні, столові, охолоджені. Крім того, в стандарті вказуються також класи яєць, призначених для експорту.

До дієтичних відносять яйця, термін зберігання яких не більше 7 діб, не рахуючи дня знесення, при температурі не нижче 0 ° С і не вище 20 ° С. Якщо ці яйця не були реалізовані протягом 7 діб, то їх відносять до столових. До столових відносять яйця, які зберігали при температурі від 0 ° С і до 20 ° С не більше 25 діб, не рахуючи дня знесення. До охолоджених відносять яйця, які зберігали в холодильниках при температурі від мінус 2 ° С до 0 ° С не більше 90 діб.

Залежно від маси яйця сортують на п’ять категорій:

  • Добірні, або XL …… .73 г і вище
  • Вища, або L ………… ..63-72,9 г
  • Перша, або М ………… ..53-62,9 г
  • Друга, або S ………… …. 45-52,9 г
  • Дрібні ………………… …….. 35-44,9 г

У цеху сортування яйця не тільки розділяють за масою, але й завдають відповідне маркування на шкаралупу (збоку або на тупий кінець яйця). Для штампування або напилення використовують тільки фарбу, призначену для харчових цілей. При цьому на дієтичних яйцях вказують групу, категорію яєць і дату знесення (число і місяць), а на столових і охолоджених — групу і категорію. Вказують також і назва господарства, у якому вироблено яйця. Так, стандартом передбачене наступне маркування яєць: добірні, або XL — В, вищої категорії, або L — 0, першої категорії, або М — 1, другої категорії, або S — 2, дрібні — М.

Стандартом дозволяється, крім зазначеної інформації, наносити і додаткову. Найчастіше на яйцях можна побачити ще й номер партії виробництва.

Упаковка

Упаковують яйця по-різному. При цьому використовують блістери або картонні упаковки, розраховані на 6, 10, 15, 20, 30 яєць. Можуть яйця упаковувати і в великі картонні коробки (на 360 шт.), В яких розміщують 12 стандартних горбкуватих прокладок на 30 яєць кожна. На упаковці указується дата сортування яєць, стандарт, відповідно до якого вони вироблені і т.д. Щоб отримати інформацію про свіжість яєць, обов’язково шукайте дату їх сортування, яка обов’язково вказана на упаковці.

Вікторія МЕЛЬНИК

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Знову про курячі яйця – якого кольору краще

  1. Галька says:

    Дякую за інформацію, і давно варто уяснити для всіх, що як ви годуєете курку, таке й маєте яйце, якщо кури отримують у повній мірі вітіміни та мінерали, то й яйце буде повноцінним, а якщо баба в селі кине жменьку пшениці, і курка ходить по подвір’ї закатаному в асфальт, багато поживних речовин буде в яйці такої курки?

Leave a Reply