Чи врятують марлеві пов’язки від грипу?

Грипозна паніка в Україні не стихає. За три тижні буяння вірусу в країні від ускладнень на грунті грипу померли 155 осіб, 116 000 потрапили до лікарень. Ще до офіційного оголошення епідемії перелякані громадяни натягнули на себе медичні маски. В аптеках це зараз найбільш ходовий товар. У деяких їх розмели дочиста.

— У нас залишилося тільки 7 штук, — поскаржився один столичний провізор.

— А нам тиждень тому привезли тисячу штук, так вже залишилось не більше 30, — розповів інший.

Користуючись ажіотажем, особливо підприємливі власники аптек підняли ціну на пов’язки з 2 гривень до 4,5. Упаковка 50 штук — 79,5 гривні. Але чи є від них користь?

Чи захищають від інфекції?

Так, але не на 100%. Коли заражена людина кашляє і чхає, тканина затримує краплі слини з вірусом. Але вірусні частки є ще й у повітрі що видихається. Для них маска — ненадійна перепона.

Коли і кому варто їх надягати?

Медики наполягають: хворі люди повинні надягати їх обов’язково, коли опиняються в багатолюдному місці — в поліклініці, лікарні, магазині, аптеці. Здоровим рекомендують надягати пов’язки, якщо поруч в транспорті і на робочому місці хтось люто кашляє-чхає.

У яких випадках пов’язка марна і навіть може нашкодити?

На вулиці: у прохолодному повітрі віруси і так гинуть, а маска при ходьбі обмежує доступ кисню, через його нестачу можуть початися запаморочення, задишка. Носити одну пов’язку можна максимум дві години. Після цього вона сама перетворюється в «бактеріологічну» зброю: намокає від подиху і стає поживним середовищем для розмноження бактерій і вірусів. Тому, якщо ви працюєте продавцем або касиром, міняти засіб захисту потрібно регулярно.

Чи можна зробити самим?

Спорудити захисну пов’язку з марлі дуже легко. До того ж вона буде багаторазовою.

Складуєте марлю в кілька шарів. Боки ділите пополам, щоб вийшли 4 зав’язі, і можна вдягати. Правда, таку маску теж не можна носити постійно. Її треба стирати з господарським милом і відпарювати праскою. За дослідженнями НДІ гігієни та профпатології, фільтруюча сила марлевих пов’язок менше на 5% в порівнянні з синтетичними фабричними.

ОФІЦІЙНО

За даними МОЗ, найвищий показник захворюваності на грип та ГРВІ — у Київській області та Києві. Найменша захворюваність реєструється у Закарпатській та Харківській областях. Всього по Україні з початку епідемічного сезону по Україні з попереднім діагнозом «грип» і «гостра респіраторна вірусна інфекція» госпіталізовано 116 000 осіб, 70% з них — діти до 17 років. Померли 155 осіб, у тому числі одна вагітна жінка.

— Проведений аналіз летальних результатів показав, що ні в кого не було щеплень проти грипу, — звертають увагу в Міністерстві охорони здоров’я.

Спецзахист — будівельний респіратор

Найнадійнішими фільтрами для практично будь-якої інфекції вважаються професійні респіратори (з класами захисту FFP1, FFP2 і FFP3). Ці пристрої можна знайти в магазинах спецодягу, медичного обладнання та навіть в будівельних. Ціни в залежності від марки і моделі — від 38 до 280 гривень. Але якщо ви зважитеся використовувати в боротьбі з вірусом цю важку артилерію, то пам’ятайте, що носити респіратор не знімаючи можна тільки 30-40 хвилин (в інструкції це зазначено).

Більш легкий і менш епатажний засіб — респіратор-пелюстка. Він щільніше звичайної медичної маски, відповідно, він краще затримує дрібні крапельки. Вартість пелюстка близько 4 гривень.

ТИМ ЧАСОМ

На одну лікарню — одна таблетка

Чи надовго вистачить противірусних препаратів, отриманих з Литви?

Якщо послухати міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі, то епідемію грипу ми побороли практично однією лівою. Мовляв, мало того що після епідемії 2009 запаслися противірусними препаратами і, оскільки кілька років захворюваність трималася в рамках норми, резерви залишилися повними. А тут ще й з Литви прибув благодійний вантаж — 2000 доз таміфлю і 27000 доз Релензи.

Але на яку кількість хворих вистачить ліків? 2300 доз таміфлю і 27000 доз Релензи на 24 області. Виходить по 1 125 інгаляцій і 95 таблеток. Якщо брати по лікарнях, то кожна з 2339 не отримає навіть по одній цілій таблетці, а пакетиків з порошком — всього по 11,5. Не густо … Особливо якщо врахувати, що тільки за один день 27 січня на лікарняні ліжка грип уклав +3430 українців. То чи є привід для радості, якщо врахувати зауваження того ж міністра про те, що це хвиля грипу не остання і нова накриє Україну ранньою весною?

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply