Як прискорити визрівання виноградної лози


Виноград став активно завойовувати все більш північні широти нашої країни, а купити його саджанці можна вже не тільки в південних регіонах, де він став звичайною садовим рослиною, але і набагато північніше. При цьому мало хто вдається в подробиці агротехніки винограду, садять як звичайні смородину або малину, а потім по весні наступного року із сумом констатують «Щось, виноград на півночі — це черговий обман від продавців саджанців».

А багато біди від того, що виноградна лоза не встигає визріти в північних широтах через нестачу сонця і тепла. І ні щоб б їй допомогти, так багато городників ще й навпаки заважають: хто не читаючи складу добрива, сипле весь сезон комплексні підгодівлі з азотом у складі, хто перегною підкладе побільше… І якщо на півдні такі прийоми частенько рости винограду не заважають, то на півночі ми отримаємо масу зеленого листя і метри недостигшої під зиму лози.

Як зробити так, щоб лоза визріти встигала?..

По-перше, як це не банально, сорти винограду вибирати треба ранні та надто ранні. Але навіть у ранніх сортів лоза не завжди визріває добре, тому в описі сортів обов’язково шукайте цей момент, і не саджайте ті, у яких з визріванням лози якісь проблеми.


По-друге ще при посадці не закладайте азотних добрив більше, ніж необхідно. Як правило, достатньо підмішати до складу землі додати третину хорошого чорнозему або 1/5 частина компосту. Більше азотних підживлень на протязі першого року або навіть двох, проводити зазвичай не потрібно. Але якщо стан рослини буде неважливим — то азот завжди можна оперативно додати. Робити це можна навесні або на початку літа.

По-третє, в кінці липня або початку серпня проведіть підгодівлю винограду калійно-фосфорними добривами або золою. Особливо будуть корисні позакореневі обприскування монофосфатом калію або зольним розчином.

Для приготування розчину попелу береться близько 1/3 склянки золи на літр води, розчин настоюється кілька годин або кип’ятиться протягом пари годин. Після кип’ятіння, перед застосуванням долийте частина води, до літра.

Позакореневе підживлення краще проводити або в похмурі дні, або рано вранці або пізно ввечері, при температурі вище + 15 градусів, але нижче + 25. При більш низьких і більш високих температурах, а також на сонці, підгодівлі по листу мало ефективні.

Ну і нарешті один з найважливіших моментів — карбування.

Карбування — це обрізка верхівки пагона винограду, яка проводиться в кінці літа з метою поліпшення визрівання лози.

Дуже важливі терміни проведення чеканки. Якщо видалити точку росту раніше, ніж потрібно, то ви отримаєте цілу купу пасинків — прокинутися пазушні бруньки і підуть активно в ріст бічні пагони. Це сильно послабить кущ під зиму!

Якщо видалити верхівку пагону пізніше, ніж треба, то біди не станеться, а й сенс операції втрачається.

Як визначити, коли проводити чеканку?

Спостерігайте за вашим виноградом протягом літа. У більшості кущів у фазі активного росту пагонів верхня частина загнута вниз (фото 1.). У деяких кущів такого вигину може і не спостерігатися, важливо запам’ятати їх і не переплутати.

Цей пагін чеканити не можна - підуть пасинки
ФОТО 1. Цей пагін чеканити не можна — підуть пасинки.

З кінця липня по кінець серпня спостерігайте за вашим виноградом. Коли верхівка розпрямиться повністю (фото 2.) — можна приступати до обрізання — чеканки.

Видно, що верхівка розпрямилась і нових листя немає
ФОТО 2. Видно, що верхівка розпрямилась і нових листя немає.

Скільки можна обрізати?..

Врахуйте, що по осені йде відтік поживних речовин з листя і верхньої частини пагонів до коренів, тому занадто багато різати не варто. Досить підрізати до першого повнорозмірного листа або навіть трохи вище. Остаточну осінню обрізку ми будемо проводити набагато пізніше, після перших морозів.




Поділитись своєю думкою