Корова чорно-рябої породи — годувальниця сім’ї

У вашому дворі з’явилась годувальниця сім’ї — корова чорно-рябої породи. Ваш вибір — правильний, бо це найпопулярніша молочна порода, яка найщедріше оплачує турботи господаря. Створена вона схрещуванням місцевої худоби різних зон України з плідниками остфризької та деяких інших порід голландського походження. В Україні її розводять, в основному, в західних областях, а також навколо промислових міст.

Тварини цієї породи завжди чорно-рябої масті. Здебільшого вони мають видовжену голову, тонку шию, рівні холку, спину й поперек, широкий, високий тулуб, глибоку й помірну широку грудну клітку, добре розвинену середню третину тулуба. Ноги міцні, правильно поставлені, вим’я — велике, дійки добре сформовані. Будова тіла, молочна продуктивність і жирність молока чорно-рябої худоби великою мірою залежать від якості вихідних місцевих порід, з якими схрещували остфризьких і голландських плідників, умов утримання і особливо якості та кількості кормів, рівня господарювання.

У Львівській, Рівненській, Волинській, Хмельницькій та інших областях чорно-ряба порода сформувалася внаслідок схрещування місцевої худоби із завезеними наприкінці XIX століття бугаями різних відрідь (ольденбурзького, фризького, остфризького) голландської породи. Жива маса дорослих корів — 470-550 кг, бугаїв — 900-1000, новонароджених телят – 33-40 кг, тварини добре пристосовані до машинного доїння. Надої молока у середньому становлять 3700-4200 кг за лактацію, його жирність 3,5 — 3,7%. Корови-рекордистки дають за лактацію понад 17 тис. кілограмів молока жирністю до 4,2%.

Головна продукція, заради якої розводять чорно-рябих корів — молоко. Воно містить у середньому 12,5% сухої речовини, яка складається з молочного жиру — 3,6%, білка — 3,3%, молочного цукру — 4,6%, близько 1% мінеральних речовин, ферментів, гормонів, пігментів, жиро-та водорозчинних вітамінів, решта — вода. Основні компоненти нормального молока засвоюються організмом людини до 98%. На його склад та смакові якості та інші властивості впливають період лактації, порода, вік тварини, сезон року, клімат, техніка і разовість доїння, стан здоров’я тварини.

Лактація корови (час від отелення до повного запуску) поділяється (умовно) на три періоди: молозивний — 5-10 днів, секреція нормального молока — в середньому 280, період запуску — 10 — 15 днів. Найбільше змінюється якість молока в молозивний період і під час запуску. Протягом 5 -10 днів після отелення тварина виробляє молозиво, яке має інтенсивно-жовтий колір через наявність значної кількості каротину, зернисту, в’язку консистенцію та солонуватий присмак. У перший, другий, третій день після отелення воно — незамінний продукт для новонародженого теляти, оскільки формує його стійкість до інфекційних хвороб. У молозиві в середньому міститься від 25 до 33% сухої речовини, в якій білків до 15, глобулінів та альбумінів — 4, казеїну – 2-4, мінеральних речовин — 1,3%, багато жиророзчинних вітамінів і ферментів. Воно має високу кислотність, сприяє звільненню кишечника новонародженого від першородного калу. Знаючи цінність молозива, добрий господар завжди подбає, щоб у перші дні життя теля пило його досхочу. Нормальне молоко тварина починає виробляти на 7 — 10-й день після отелення. Протягом 2—5 місяців лактації воно має мінімальний вміст жиру і білка, потім поступово їхня кількість зростає. За 10—15 днів перед запуском у ньому значно підвищується вміст жиру, білка, мінеральних речовин, знижується кислотність.

Корова, яка телиться у зимово-весняний та осінньо-зимовий періоди, дає найбільше молока. У перші три місяці надої поступово зростають, протягом 4-6 місяців стабілізуються, під кінець лактації знижуються.

Разовість доїння протягом доби не впливає на рівень секреції молока. Корова без шкоди для здоров’я може нагромаджувати у вим’ї молоко протягом 12 —16 годин. Але доїти її треба до початку наростання тиску в альвеолах. Тому проміжок між доїннями повинен бути не менше 5 і не більше 16 год. Варто -пам’ятати, що чим менше заповнене вим’я молоком, тим важче його видоїти.

Як же одержати чисте, якісне молоко? За півгодини до доїння необхідно почистити корову, потім стійло, прибрати гній, провітрити приміщення. Якщо не привчили корову до годівлі після доїння (що найкраще), то перед ним можна дати зелену масу, вологу мішанку, пійло з концентрованих кормів. Ні в якому разі не згодовуйте корми, що мають сильний запах або здіймають пил, бо видоєне молоко активно вбирає усі запахи, засмічується. Чисте молоко можна одержати лише від чистої корови, в якої здорове вим’я, в чистому стійлі, приміщенні, використовуючи чистий посуд, воду, інвентар, працюючи вимитими з милом руками. Готуючись до доїння, хвіст прив’язують до задньої ноги трохи вище скакального суглоба, що запобігає забрудненню молока. Вим’я і забруднені місця на задніх ногах швидко обмивають теплою водою (40-45°С), у якій розчинено будь-який дезинфікуючий засіб (наприклад, на відро води 50 г одно-хлористого йоду або 10 г хлораміну). Обмите вим’я зразу ж витирають сухим і обов’язково чистим рушником.

Неспокійних корів перед початком доїння триножать. Причиною неспокою тварини може бути грубе поводження з нею, переляк, укуси мух, захворювання вим’я, поява на дійках виразок, тріщин, бородавок тощо. Готувати вим’я до доїння слід швидко, не більше хвилини. За цей проміжок часу необхідно його обмити, витерти, зробити масаж і здоїти перші порції молока в окремий посуд, щоб переконатись у його якості, зменшити мікробну забрудненість.

Короткий, але енергійний підготовчий масаж забезпечить повніше і швидке видоювання молока, особливо з верхніх часток молочної залози, де воно найжирніше. Масаж роблять обома руками. Обхоплюють праву половину вим’я і енергійно погладжують знизу вгору, потім згори вниз, потім так само масажують ліву половину і дійки. Тривалість масажу — до З0 секунд залежно від особливостей вим’я корови, періоду лактації. Коли тварина припустила молоко (набрякли дійки), її починають швидко доїти, оскільки молоковіддача триває у більшості тварин до 6 хв, за які господар може видоїти до 85% молока. Решта його залишається у вим’ї, навіть тоді, коли ретельно масажують і видоюють.

Завершуючи доїння, роблять прикінцевий масаж. Праві частки вим’я трохи піднімають вгору, потім кілька разів погладжують теплими руками згори вниз і здоюють молоко. Так само роблять з лівими частками. Після закінчення доїння дійки змащують вазеліном. Але не можна після доїння змащувати дійки молоком, це збільшує його мікробну забрудненість. Слід знати, що в міру зростання тривалості лактації необхідно інтенсивніше і довше масажувати вим’я.

У присадибних господарствах поширюється машинне доїння корів. Придатність корів до машинного доїння неоднакова. Добра вона в тварин чорно-рябої породи. Доїти за допомогою апарата можна корову, яка має ванно- або чашоподібне, округле вим’я, циліндричні або злегка конічні дійки довжиною 5—9 см, діаметром у середній частині після доїння 2 — З см, відстань між передніми дійками 6 — 20 см, між задніми 6 — 14 см, від тулуба до підлоги 45 — 65 см.

Привчають корову до доїльного апарата поступово. У перші три дні апарат не вмикають, а доять вручну. Потім його обережно надівають н« дійки, звертаючи увагу на реакцію тварини і віддачу молока. Підготовка вим’я до машинного доїння така ж, як і до ручного. Не можна після доїння апаратом вручну додоювати, бо корова звикне і не буде видоюватись апаратом.

У холодну пору року доїльні стакани перед доїнням нагрівають у гарячій воді (45 — 50°С). Застосовуючи доїльний апарат, необхідно ретельно виконувати вимоги інструкції щодо догляду за ним та його експлуатації. Це вбереже вашу годувальницю від захворювань вим’я, сприятиме її високій продуктивності.
Доять корову кілька разів на добу (найчастіше два рази) залежно від величини надою, періоду лактації, можливостей господаря. Тварину з добовим надоєм понад 20 л бажано, особливо в перші 4 місяці лактації, доїти три рази.

Корова виробляє молоко лише після того, як дасть приплід. Тільна телиця за нормального розвитку у віці 25 — 30 міс. може народити теля. За правильного і бережливого утримання корова зберігає продуктивні якості до 15-річного віку і старше й щороку дає приплід, народжуючи, як правило, почергово бичків та теличок.

Осіменіння корови необхідно планувати так, щоб гарантувати одержання найбільшої кількості молока і мати можливість виростити молодняк у сприятливих погодних умовах, на дешевих і високоякісних кормах. Зважаючи на це, в північних районах України найдоцільніше осіменяти корову з травня по «серпень, тоді отелення припадатиме на лютий — квітень. Після весняних отелень тварину необхідно додатково підгодовувати в зимові місяці, на які припадає середня й остання частина періоду тільності. Після осінніх отелень найвищі надої припадають на зимові місяці, потреба в кормах зростає, а їх у цей час може не вистачати. У південних районах України час для осіменіння можна вибирати й інший, оскільки коровам, що отелилися восени, у перший період лактації можна ефективно згодовувати пізні культури.

В літні місяці одержувати телят скрізь невигідно, оскільки важко забезпечити рівномірну годівлю тварин, на приплід негативно впливає спека.
Тільну корову запускають за 50 — 60 днів до очікуваного отелення. Під час запуску зменшують кількість доїнь, тривалість та разовість годівлі, її рівень, виводячи спочатку з раціону соковиті корми, потім концентровані, іноді сіно замінюють соломою. Щодня стежать за станом молочної залози, в разі потреби здоюють раз на добу. Якщо виділення молока припиняється, поступово збільшують кількість корму в раціоні.

Годують тільну сухостійну корову 2 — 3 рази на добу, вдосталь забезпечують водою, мінеральними кормами. Особливо уважно слід стежити, щоб корми були доброякісні, інакше може статися аборт. За три дні до отелення поступово переводять корову на годівлю сіном, концкормами. У день отелення дають досхочу високоякісного сіна, два відра теплої підсоленої води. На другий і третій день до сіна додають 1 — 2 кг концентрованих кормів у вигляді пійла. В наступні дні до раціону поступово вводять інші доброякісні корми у таких кількостях, щоб на 10 — 15-й день після отелення корова одержувала повну норму.

Раціон для розтеленої корови складають з наявних кормів. На 100 кг живої маси згодовують до 2 кг грубих кормів, 10-15 кг соковитих. Якщо є сіно доброї якості, у другій половині лактації близько 30% грубих кормів можна замінити високоякісною соломою ярих культур. Дійній корові можна згодовувати до 20 кг за день кислого жому, до 5 кг цукрових буряків, до 10 кг митої сирої картоплі. Концентровані корми доцільно давати залежно від продуктивності. У перші З—4 місяці даванку концентратів доводять до 0,4 кг на кілограм молока, потім поступово зменшують до 100 г, водночас збільшуючи згодовування грубих і соковитих кормів. Дійна корова живою масою 500 кг з’їдає за день до 100 кг молодої трави, більш стиглої близько 60 кг. Годують високопродуктивну тварину 3 — 8 разів на добу залежно від якості та кількості корму в раціоні. Молочна корова повинна постійно мати вільний доступ до подрібненої кухонної солі, води, треба забезпечувати її фосфорними і кальцієвими мінеральними підгодівлями (не менше 80 г на добу).

Отже, ви дочекалися, що корова буде телитися. Що робити господарю? Перш за все за нормальних родів ваша допомога не потрібна. У новонародженого теляти очистіть чистим рушником ніс, рот, зуха від слизу. Якщо пуповина сама не відірвалася, переріжте П ножицями на відстані 10 см від живота теляти, вичавіть з пуповини кров, змочіть пуповину розчином йоду або марганцівкою, перев’яжіть чистим бинтом. Дайте корові облизати теля, обмийте та продезинфікуйте вим’я, особливо дійки, здійте перші порт: молозива в окремий посуд, вилийте його в помиї. Через 1 —1,5 години допоможіть новонародженому знайти дійку для ссання молозива. Дві доби не заважайте корові і теляті, залишіть його б дія матері, щоб воно мало вільний доступ до свіжого, теплого, чистого молозива, яке саме споживатиме дрібними порціями і досхочу.

З третього дня теля можна перевести до клітки і підпускати до корови, спочатку до доїння і після, потім лише перед д оїнням. З сьомого дня привчайте його дитя молоко з соски або відра. Для поліпшення травлення з 5 — 7-денного віку через годину після випоювання молока дайте теляті 1 — 2 л води температурою 20—25°С, а з 2-3-тижнєвого віку привчайте до звичайної. Незбиране молоко теляті згодовуйте протягом не менше 2 міс. І тільки свіже, чисте й тепле (холодне підігрійте до 36-38°С. З другого місяця привчайте теля до збираного молока, випоюйте його не менше 2-3 місяців. Збиране молоко повинно бути теплим (до 25°С), чистим, можна його давати й добре скислим. Молоко найкраще випоювати з соскових напувалок, але можна й з відра, однак у цьому випадку слід у молоко опускати обмежувачі у вигляді решітчастого поплавка (з дерева, пластмаси).

Якщо хочете мати високопродуктивну корову, треба згодовувати теличці за перші 6 місяців 400—500 кг незбираного та 600—800 кг збираного молока.

3 10-денного віку привчайте телят до сіна, доводячи його даванку в 6-місячному віці до 3 кг на добу. Подрібнені буряки, моркву можна давати з 20 — 25-го дня, а з 3-4-місячного віку — й доброякісний силос. Влітку привчайте теля з другої декади життя до підв’яленої трави, поступово збільшуйте даванку і доведіть її в 3-місячному віці до 6 кг, а в 6-місячно-му — до 15 кг на добу.

Телятам старше 6 міс на 100 кг живої маси згодовують 2-3 кг сіна, 6 кг соковитих, 1 — 1,2 кг концентрованих кормів, а після 12 міс. починають давати високоякісну яру солому та полову, замінюючи ними 30% сіна. Влітку на добрих пасовищах підгодівля концентрованими кормами не потрібна. Молодняк до пасовища можна привчати вже з місячного віку. У віці 6-12 міс теля може з’їсти за добу до 24 кг зеленого корму, у 12-18 міс — до 33, у 18 — 24 міс — до 40 кг. В усі періоди вирощування забезпечуйте молодняк мінеральними кормами, водою досхочу.

Якщо ж ви ще не обзавелись молочною коровою, то радимо це зробити. Купуючи, звертайте увагу на породу, вік, період лактації, стан вим’я і в цілому здоров’я тварини. Від породи залежить потенціальна можливість корови. Тому поцікавтесь, якої породи були її батько й мати, їхніми продуктивними якостями.

Чистопородною вважається тварина, у якої предки належать до однієї породи. Якщо ж вони різних порід, їхні потомки вважаються помісними, але за продуктивністю вони, як правило, не поступаються чистопородним. Молочну продуктивність здебільшого можна передбачити за будовою тіла і розвитком окремих статей та ознак молочності, про які згадано вище. Ідеальна молочна корова, якщо її розглядати згори й збоку, має трикутну форму, а м’ясна подібна до прямокутника.

Молочна продуктивність залежить від віку тварини. У первісток і корів після двох отелень надої будуть нижчі, ніж у повновікових — після 5-6 отелень. У більшості молочних порід шоста лактація є найпродуктивнішою. Вік визначають найчастіше по рогах, на яких після кожної тільності утворюються кільця. Підрахуйте кількість таких кілець, додайте ще дра роки і дізнаєтесь про орієнтовний вік корови.

В.К. Левченко

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply