Секрети успішного розведення кроликів

Продукція кролівництва дозволяє отримати дієтичне м’ясо, теплі шкурки і хороше добриво. Тому якщо порівнювати вартість всієї продукції, що випускається з витратами на розведення кроликів, то виходить, що хутрові звірі є досить вигідною справою.

Переваги розвитку кролівництва

Вигода в розведенні кроликів полягає в наступних моментах:

  • вони здатні вирощуватися на зелених і грубих кормах, а також продуктами, які залишаються зі свого столу. А це є досить економічним показником;
  • висока плодючість. Так, за один послід кролиця здатна давати від 12 до 16 кроленят. При цьому за рік кролиця здатна приносити до 55 кроленят;
  • скоростиглість вирощування, в результаті якої підросли кролиці вже можуть бути використані в злучку на сто двадцятий день після їх народження;
  • мала за тривалістю вагітність, яка триває всього близько 9-10 тижнів;
  • висока цінність м’яса — його відносять до поживної, здорової їжі, що володіє високими смаковими якостями, яке підходить для людей будь-якого віку, а також тих, хто має обмеження в харчуванні, що вимагають того, щоб дотримуватися вживання дієтичних продуктів. Адже подібний харчовий продукт відрізняється низьким вмістом у ньому жиру і холестерину. Саме тому фахівці, що працюють над розробкою дієт, рекомендують вживати таку їжу людям, що зазнають проблеми з високим кров’яним тиском, захворювання печінки і жовчного міхура, атеросклерозом, виразками, гастритами та іншими захворюваннями, що зачіпають травну систему;
  • невибагливі умови в їх утриманні та догляді, які полягають в тому, що кролики можуть утримуватись в сараях критого типу або ж у клітках на відкритому повітрі. Крім того, кролики не вимагають значних витрат на їх утримання і годування і не забирає багато часу для догляду за ними. У зв’язку з цим з подібними заходами впоратися можуть не тільки дорослі, а й літні люди і навіть діти.

Отже, розглянувши всі особливості, якими володіють кролики, можна зробити висновок про те, що за теплий період часу в році одна кролиця здатна принести до 40 кроленят, що прирівнюється до 80 кілограмам дієтичного м’яса. При цьому годування кроликів може бути розподілено один раз в кілька днів. У зв’язку з чим ви отримуєте не тільки дієтичне м’ясо, а й шкурку.

Як і в чому утримувати кроликів

Для найбільшої зручності утримання кролів найчастіше використовуються клітки, які кожному під силу зробити самостійно. У цьому зв’язку існують безліч схем, використовуючи які можна зробити клітки будь-якого розміру і призначення.

Причому для більшої зручності кожен може проводити модернізацію таких кліток на свій розсуд і залежно від найбільшої зручності. Однак при цьому головним критерієм, на який слід орієнтуватись, є те, щоб клітки відповідали тому, яка порода кроликів і які їх категорії будуть в них утримуватись. Це надає зручні умови утримання кролів і сприяє успішному їх розведенню при найменших фінансових витратах і використанні власної праці.

Причому любителі часто намагаються робити клітки з використанням різних наявних у себе в господарстві відходів, якими можуть виступати металеві вироби, фанера та інші будівельні елементи. Тут головним моментом має бути дотримання таких критерій, як простота конструкції і зручність для утримання в них тварин, а також легкість в подальшому обслуговуванні при здійсненні годівлі тварин і очищення кліток. У цьому зв’язку щоб забезпечити найбільшу зручність обслуговування таких клітин, їх встановлюють на спеціальні споруди, за допомогою яких клітка повинна підніматися над підлогою на рівні не менше ніж 0,8 метра.

При цьому утримання тварин слід забезпечувати виходячи з їх розмірів, породи і спрямованості. Так, дорослих великих порід кроликів, а також тварин пухових порід краще утримувати в одно- або двосекційних типах кліток. При цьому їх розміри повинні коливатися в таких межах, як:

— Висота — від 40 до 60 см;
— Довжина — від 8- до 130 см;
— Ширина — від 60 до 70 см.

Самців зазвичай утримують в окремих круглих клітках, діаметр яких доходить до 75 см, а висота знаходиться в межах 40 см. Подібні клітки з овальними вставками, в якості яких виступають листова сталь або ж сітка, можуть підходити і для утримання самок. При цьому підлога в таких клітках виконується з використанням дерев’яних балок або ж застосовується пластмаса, що має шорстку поверхню.

Молодняк ж найчастіше для більшої зручності намагаються утримувати в клітках групового типу. Причому їх параметри коливаються залежно від того, яка кількість тварин у них буде утримуватись. Тому в даному випадку найбільш вірним варіантом виступає використання клітки з такими параметрами, як:

— Висота — від 35 до 60 см;
— Ширина — до 70 см;
— Довжина — до 170 см.

Клітка таких розмірів припускає розміщення в ній молодняку кроликів, кількість яких може коливатися від 7 до 10 штук. При цьому під час набору тварин у дану групу необхідно стежити за тим, щоб вони були одновікові, мали одну стать, а також приблизно рівну живу масу і підходили одне одному за темпераментом.

Крім того, слід особливу увагу приділяти організації підлоги в клітках. Адже для зручності проведення прибирання в них найбільш зручними є сітчасті або рейкові конструкції підлог, виконані з таких порід дерев, як дуб, клен, бук та деякі інші.

Однак тривале утримання тварин тільки лише на сітчастій підлозі може стати причиною розвитку пододерматиту. У зв’язку з цим конструкцію сітчастих підлог роблять з вставками дерев’яних елементів, які піддаються подальшій обробці гашеним вапном у співвідношенні 1: 2. Самкам ж в залежності від умов їх експлуатації і того мікроклімату, в якому вони утримуються, краще влаштовувати підлоги сітчастого або рейкового типу. Якщо умови цього зробити не дозволяють, то в такому випадку краще зупинитися на підлогах подвійного типу.

Таким чином, створення зручних умов для ведення кролівництва, дозволяє щорічно отримувати в достатній кількості теплий і м’який пух, а також дієтичний м’ясний продукт. Причому все це не вимагає великих фінансових витрат і важкої ручної праці.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply