Як самостійно зробити інкубатор з підручних засобів

Питання як зробити інкубатор своїми руками в домашніх умовах актуальне для всіх хто планує займатись чи вже займаються розведенням птиці. Відразу варто сказати, що на сьогоднішній день, на думку автора, легше і доволі недорого можна купити інкубатор на будь-яку кількість яєць. Хоча сам я, свого часу, років з 10 назад, займався виведенням курчат за допомогою виготовлених самостійно інкубаторів. Їх в мене було безліч, від маленьких до великих, і відсоток виведення курчат був досить високий. Чому не раджу сьогодні займатись самостійним виготовленням інкубатора, повторюсь, бо на сьогоднішній день є дуже багато варіантів та пропозицій як вітчизняних виробників так і китайських, які можна купити в мережі, за невеликі гроші. Але все ж таки кулібіни — вони такі люди, що хочуть зробити все самостійно, і тут питання не в ціні, чи доступності приладу, а в тому щоб зробити своїми руками інкубатор – сам такий, але, на жаль на все не вистачає часу.

Переваги виготовлення інкубатора своїми руками

Не дивлячись на вступ, в якому я вас відговорюю від самостійного виготовлення інкубатора, скажу що є одна перевага в тому щоб зробити інкубатор своїми руками. Вона полягає в тому, що в процесі пошуку запчастин, комплектуючих та самого процесу виготовлення інкубатора, ви повинні будете розібратись в найменших тонкощах роботи цього побутового приладу, до речі, від правильної і надійної роботи якого залежить життя багатьох курчат. А розуміння процесу інкубації та створення необхідних умов для виведення курчат, то є на мою думку, головним фактором, який впливає на процент виводу курчат. Адже будь-який самий дорогий інкубатор не гарантує високий процент виводу, є дуже багато факторів які впливають на цей відсоток. Ще не варто думати, що якщо ви купите дорогий інкубатор, то ви не будете до нього заглядати, а покладете туди яйця, і через 3 тижні заберете з нього здоровеньких та гарненьких курчат. Ні то міф, і у будь якому інкубаторі необхідно щодня перевіряти та корегувати процес інкубації.

Вимоги до роботи інкубатора: температура і вологість

Дуже важливо при штучному виведенні птиці витримати умови, близькі до природних, коли птах висиджує яйця.

Яйця до початку інкубації можна зберігати не більше 10 днів. Температура в інкубаторі, зробленому своїми руками, повинна бути в межах від 37,3 до 38,6 ° С навколо яйця на відстані в 1-2 см. Оптимальна вологість повітря в інкубаторі складає до початку виведення 40-60%, а з моменту виведення — 80%.

Бажано, щоб в інкубаторі застосовувалася примусова вентиляція, оскільки рух повітря зі швидкістю 5-6 м / с сприяє вирівнюванню показників по вологості і температурі повітря в інкубаторі.

Розташовувати яйця на лотках в інкубаторі слід вертикально гострим кінчиком вниз. У цьому випадку лотки потрібно буде нахиляти поперемінно вліво і вправо під кутом в 45 °. Яйця качок і гусей можна повертати на 90 °. Можна розташовувати яйця на лотках горизонтально, тоді при переміщенні їх потрібно буде перекочувати під кутом 180 ° від початкового положення. Повертати яйця бажано 4-6 раз на добу, принаймні, не рідше 3 разів. Тільки за 2-4 дні до виведення, яйця вже не потрібно перевертати.

При інкубації качиних і гусячих яєць необхідно протягом половини терміну інкубації застосовувати комбіноване охолодження: повітряне протягом 20-30 хвилин, а також зрошення водою з марганцевокислим калієм, щоб розчин був слабкого рожевого кольору.

З чого почати виготовлення інкубатора

Я гадаю, перше з чого необхідно почати, якщо ви задумались над питанням як зробити самостійно інкубатор – то це вивчити літературу, почитати форуми, спеціалізовані сайти, щоб досконало зрозуміти всі вимоги до підтримання температурного режиму та необхідної вологості в інкубаторі. Також варто звернути увагу на вивчення пропозицій на ринку для самостійного виготовлення інкубатора:

  • Це стосується поворотних механізмів, які необов’язкові при виготовленні інкубатора, але дещо полегшують догляд за яйцями в процесі інкубації;
  • Терморегулятора, без якого практично не можливо зробити повноцінний інкубатор. І краще якщо це буде цифровий, різниця в ціні мінімальна, а точність роботи та підтримання необхідної температури в рази більш надійна;
  • Термометрів, спеціально призначених для вимірювання температури в інкубаторах. Можна як електронних, так і спиртових, але точність їх вимірювання вкрай бажано перевірити перед закладенням яєць в інкубатор;
  • Пристрій для вимірювання вологості.

Що входить до необхідних елементів

З переліченого, гадаю, обов’язковими для надійної роботи вашого інкубатора є терморегулятор, який буде підтримувати задану температуру в необхідних межах, та термометр, показникам якого ви повинні довіряти. А от поворотні механізми необов’язкові, бо перевернути декілька разів на добу яйця, вважаю не так вже й складно, особливо якщо ви початківець і у вас закладено десяток – другий яєць. Важко перевертати коли яєць декілька сотень, тоді потрібно заздалегідь думати про переворотний механізм. Також гадаю необов’язковим є прилад для вимірювання вологості. У природі, коли яйця насиджує курка, малоймовірно що вона знає який відсоток вологості має бути у її гнізді, але ж курчата вилуплюються не дивлячись на такий брак знань у їхньої матінки.

З чого зробити корпус

Отже придбавши терморегулятор та термометр, краще цифровий, ви повинні вирішити що вам буде слугувати корпусом для вашого майбутнього інкубатора. В першу чергу це залежить від кількості яєць, яку ви плануєте закладати до інкубатора. Також важливим є фактор енергозбереження, адже реалії сьогодення такі, що гріючи яйця в інкубаторі за рахунок електричних ламп розжарювання в не утепленому інкубаторі, ви можете отримати надто високу вартість виведення ваших курчат. Отже корпус, з чого б він не був зроблений варто утеплити, особливо, якщо процес інкубації буде відбуватись в прохолодному приміщенні. Біднота на видумки хитра, з чого тільки не роблять інкубатори народні умільці. Думаю всі коробки прилаштовані під виведення курчат не варто перераховувати, але найбільш для цього підходять старі холодильник, адже в них доволі добре зроблена термоізоляція. Можна використовувати будь яку коробку, або виготовити таку коробку самостійно з панелі ДВП, або іншого подібного матеріалу. Я сам колись виводив курчат у духовці звичайної плити. Там є деко, під яким включив пару ламп розжарювання, краще декілька невеликої потужності, на саме деко постелив ганчірку, і на яку поклав яйця, прилаштував до цього в області яєць датчик терморегулятора – і інкубатор готовий.

Гадаю варто подивитись декілька фотографій інкубаторів, виготовлених своїми руками, так буде більш зрозуміло як це має виглядати та працювати.

Фото інкубатора зробленого своїми руками

Фото інкубатора зробленого своїми руками

Фото інкубатора зробленого своїми руками

Фото інкубатора зробленого своїми руками

Фото інкубатора зробленого своїми руками

Фото інкубатора зробленого своїми руками

Виготовлення інкубатора з фанери

Найпростіший саморобний інкубатор для виведення пташенят курей і перепелів — це малогабаритний ящик розміром близько 50 х 50 X 40 см, зроблений з фанери. Цей інкубатор розрахований на інкубацію до 100 курячих яєць.

Товщина стінок з фанери в ідеалі становить 3 см. Вони збираються в два шари, а простір між ними потрібно заповнити будь-яким матеріалом, що зберігає тепло. Замість фанерних листів можна використовувати дошки відповідної товщини.

Перед тим як зробити фанерний інкубатор в домашніх умовах, підготуйте матеріал для його обробки. З внутрішньої сторони стінки інкубатора слід обшити листовим азбестом, а зверху — білою бляхою. Таке утеплення виробляється до планок, на яких буде лежати лоток з яйцями. Далі в стінках інкубатора по всьому периметру необхідно просвердлити 16 отворів діаметром 2 см (По 4 в кожній стінці).

Для того щоб зробити інкубатор для яєць з фанери, до бічних стінок потрібно прикріпити 2 планки на висоті 11,5 см від дна і товщиною 1,5-2 см. Вони потрібні для установки лотка з яйцями.

Друге дно інкубатора робиться з листа фанери товщиною 6-8 мм. Посередині цього дна робиться отвір діаметром 15 см. Це дно встановлюється на бруски (товщиною 2,5 см), покладені по всьому периметру нижнього дна. Друге дно має бути на відстані в 3-3,5 см від першого.

Завдяки великій кількості отворів, можна буде регулювати інтенсивність вентиляції, затикаючи їх (в стінках або дні) пробками.

Передню стінку потрібно оснастити дверми висотою 8 см, розташувавши її на відстані від нижнього дна в 20 см.

В саморобному інкубаторі в якості нагрівального елементу можна використовувати електролампи, прорізавши під них у двох протилежних стінках отвори.

На другому дні встановлюється ванночка з водою. Далі на горловину ванночки потрібно покласти мішковину. Її краї будуть опущені в воду, тому мішковина буде завжди вологою. Повітря, що надходить в інкубатор через отвори першого дна, буде проходити через цю мішковину, і зволожувати, повітря що надходить до інкубатора. Періодично мішковину рекомендується замінювати на чисту. Воду у ванні також потрібно міняти 2 рази на тиждень. Під ванночку потрібно підкласти сукно або фланель. Іноді ними ж можна закривати отвір другого дна, щоб регулювати надходження холодного повітря в інкубатор.

Для лотка спочатку необхідно зробити рамку з фанери товщиною 1 мм (можна також використовувати тверду деревину). Розміри лотка складають 48 х 48 х 2,5 см. Дно лотка виконується з металевої сітки з вічками 5×5 мм або 10×10 мм. Далі на його дно обов’язково потрібно покласти фланель в 1-2 ряди, після чого вже на цю підстилку викладаються яйця в горизонтальному положенні. У перші дні інкубації слід підняти лоток в зону найкращого обігріву, підклавши під краю бруски 3 х 1,5 см. Потім у міру розвитку зародків лоток з яйцями необхідно опустить ці бруски.

Також в перші дні інкубації слід відкривати по 1-2 отвори в дні короба і стінках інкубатора для вентиляції. Потім, коли зародки почнуть виділяти тепло, можна буде відкрити всі отвори.

Контрольний термометр потрібно покласти прямо на яйця. На цьому рівні температура повітря повинна становити в перший тиждень інкубації 40 ° С, у другу — 39 ° С, в третю — 38 ° С, а при вилупленні пташенят — 36-37 ° С. Повертати яйця слід 4-8 разів на добу. Перевіряючи в період інкубації стан яєць, їх потрібно переміщати від середини до країв. Для точного контролю рекомендується з одного боку кожного яйця поставити простим олівцем хрестик.

Бабушкин сад has written 1694 articles

2 thoughts on “Як самостійно зробити інкубатор з підручних засобів

  1. Садівник says:

    Я особисто купив на сайті AliExpress китайський інкубатор, коштує майже так само як українського виробництва, але все автоматизоване, зручне, та працює бездоганно, і вигляд не те що в українських аналогів — пластиковий корпус, який вкладається в пінопласт, тобто усередині можна легко помити після інкубації.

  2. Павло says:

    Ось не розумію я людей, які ладні потратити купу часу винаходячи інкубатор — ціни та кількість пропозицій задовільнить практичну більшість вимог до інкубатора. Тому вважаю недоцільним в теперішній час щось мудрувати та вигадувати з інкубатором.

Leave a Reply