Огірок на підвіконні


У середині 50-х років минулого століття в Японії сталося економічне диво. Бурхливе зростання високотехнологічної економіки переселило з японських сіл мільйони селян і зробило їх городянами. Новоявлені городяни, зрозуміло, нудьгували за звичним сільським життям. Тоді й виникла технологія, що отримала назву «Садок у ящику». Робився ящик розміром приблизно метр на метр, в нього засипався грунт і висівали насіння дрібних коренеплодів (редис, дайкон) і зеленних культур (кріп, салат). У найкоротші терміни виробництво таких ящиків було поставлено на промислову, комерційну основу, внутрішня структура їх постійно ускладнювалася. Аж до мініатюризації грядок з класичною чотирирічною сівозміною! Ці події прекрасно описав японський письменник Сейді Міура в повісті з назвою «Садок у ящику».

Екскурс в історію

В Україні, з 90-х років минулого століття і по теперішній час, ймовірно, теж триває економічний бум. Інакше як пояснити той факт, що українські села практично обезлюділи. Безліч сучасних продавців, офіс-менеджерів та інших маркетологів несуть в собі не до кінця винищені гени національної любові до землі. Адже протягом багатьох століть українці дбайливо засівали землі. Тому й потрібно в квартирі вирощувати огірки на підвіконні.

Чому саме огірки, а не жито? Можна, звичайно, і жито, але при його обмолоті у двері квартири можуть постукати санітари, люб’язно запрошені любими сусідами. А огірки вирощувати нескладно, корисно, безпечно і смачно. Особливо гібриди огірка пристосовані до вирощування на підвіконні. Окремі гібриди настільки тіньовитривалі, що їх можна вирощувати на підвіконні, лоджії або балконі в будь-який час року (але, якщо на балконі лежить сніг — туди висаджувати огірок ще зарано).

Агротехніка вирощування огірка на підвіконні

Агротехніка огірка на підвіконні злегка відрізняється від звичайної агротехніки огірка. На підвіконні немає можливості сформувати повноцінну огіркову гряду, тому доводиться задовольнятися п’ятилітровою каністрою (менший обсяг небажаний).


Висів насіння

Стандартна п’ятилітрова бутель з-під води, з відрізаним горлечком, як найкраще підходить для цих цілей. Дешево і демократично. Заздалегідь замішаним і змоченим грунтом бутель набивається майже доверху. Утрамбовувати землю заборонено категорично, грунт повинен бути повітропроникним. Залиште вільними не більше трьох сантиметрів від краю бутлі. У ґрунті по центру бутлі робиться поглиблення в 2 см, куди урочисто під музичний супровід опускається 1 (одне) насіння огірка. Бутель закривається плівкою і ставиться на підвіконня. Через 3-7 днів сходи з’являються. Земля поступово осідає, і тому можна буде підсипати в бутель свіжого грунту, до самих зародкових листків.

Полив та підживлення огірків

Перший полив — легке зволоження потрібно проводити не раніше ніж через 3-5 днів після сходів. Першу підгодівлю не раніше ніж сформуються і розправляться два перших справжніх листа. Досить 1 чайної ложки (це 3 г) водорозчинного добрива («Акварин», «фертик», «Кеміра», «Растворин» і т. Д.) На 1 літр води. Важливо, щоб співвідношення основних поживних елементів було рівнопропорційного (N: P: K = 16:16:16, або 20:20:20). Але, якщо у вас тільки одна рослина, це не означає, що в неї і потрібно висипати весь розчин з пакету з добривами. Досить 40-50 мл. Решту подаруйте кімнатним квітам. Підживлення проводяться один раз на 10 днів. Витрата розчину збільшується разом із зростанням рослини. Через два місяці норма внесення розчину добрив досягає 250 мл на рослину. Тоді ж у розчин можна додавати по 1 г аміачної селітри. І в кожну підгодівлю обов’язково додати чайну ложку будь-якого рідкого гумату. Гумінові кислоти сприяють дуже багатьом процесам в харчуванні рослин і просто обов’язкові для нормального функціонування.

Формування рослини

Формувати рослина огірка досить не важке. У нижньому вузлі зав’язь вже сформується в красивий маленький огірочок, який так і проситься, щоб його з’їли. Не можна! Цей огірок — ворог усієї рослини, отже, і ваш ворог теж. Якщо не видалити всі зав’язі і пагони з трьох нижніх вузлів, головний батіг може повністю припинити свій ріст. А саме він — основний постачальник свіжих огірочків. З наступних вузлів пагони прищипують спочатку після однієї зав’язі, потім після двох зав’язей, потім після трьох, і так до тих пір, поки вам не набридне боротися з чагарниками огірка на вашому підвіконні (лоджії, балконі, у зимовому саду). Все це кріпиться за допомогою шпагату і народної кмітливості. Підвіконня (балкони, лоджії) у нашій країні у всіх різні, але розум простого люду для того і розвивався, щоб знайти яку-небудь зачіпку, до якої можна прив’язати шпагат.

Для чого вирощувати огірок вдома?

Зрозуміло, зовсім не складно переконати себе, що такий огірок в рази смачніше і корисніше ніж з магазину (а це дійсно так). Але найголовніше, огірок на підвіконні — це вічний привід для хвастощів, який може тривати не тільки 4-5 місяців вегетації, а й роки в подальшому (Бегонія на віконці?! Фу, яка гидота. А у мене огірки ростуть. Вічне свято вітамінів!). Тут же можна похвалитися знанням японської культури (див. Вище) і сміливо зарахувати свою квартиру до сільгоспугідь, а себе до сільгоспвиробників.

Все у вас вийде – головне вірити!

Пропонуємо всім, хто вирощує огірки на підвіконні та гадає, що в саме в нього огірки найкращі, висилати до редакції фотографії своїх улюбленців. А ми в свою чергу розмістимо знімки ваших вихованців на цій сторінці, і відвідувачі зможуть оцінити ваші досягнення у вирощуванні огірків на підвіконні.




Поділитись своєю думкою