Бузок – прикраса саду

Бузок — це листопадний кущ заввишки 2-5 м. Листки супротивні, яйцеподібні, цілокраї. Квітки двостатеві, зазвичай з бузковим чи фіолетовим, рідше білим віночком, зібрані у китиці. Цвітуть у травні. Плід — коробочка, дозріває у липні-серпні.

Для вирощування бузку варто обирати теплі, захищені від вітрів і добре освітлені ділянки з родючим грунтом. За механічним складом найкраще підходять суглинки, збагачені гумусом з нейтральною реакцією. Важкі, кислі, надлишково зволожені ґрунти для бузку неприйнятні.

Посадка бузку

Розмір ями для посадки саджанців бузку — 60 * 60 * 60 см або 100 * 100 см при глибині не менше 60 см. Яма повинна бути тим більше, чим бідніше грунт.

Заповнюють ями хорошою землею з додаванням 1 відра компосту або перегною, 2 кг кісткового борошна, 1 чайної ложки мідного купоросу. При кислій реакції грунту вносять і гашене вапно (до 2 кг). Суміш ретельно перемішують.

Відстань між рослинами залежить від призначення посадок, від сортових і біологічних особливостей. При групових посадках кущі висаджують на відстані 2 метри, а при рядових — 2-2,5 метра. Штамбові розміщують не менше, ніж в 5 метрах один від одного.

Техніка посадки така ж, що і для інших декоративних чагарників. На горбку грунту, насипаного в ямі, в усі сторони розправляють кореневу систему і засипають її землею, щільно притискаючи до коріння. Коренева шийка повинна знаходитися на 3-5 см вище поверхні грунту. Заглиблена посадка, як і поверхнева, пригнічує рослину, і вона може загинути.

Після посадки на відстані 50-60 см від куща насипають валик землі висотою близько 20 см. Утворюється лунка. Її рясно поливають і мульчують торфом, перегноєм або тирсою шаром 6-8 см. Протягом літа у щеплених рослин видаляють дику поросль. Знищують бур’яни, розпушують грунт, борються зі шкідниками та хворобами.

Формування рослини

Навесні, до початку сокоруху, починають формувати кущ в розрахунку на штамб висотою 10-15 см з п’ятьма-шістьма рівномірно розташованими скелетними гілками. При цьому кожен пагін вкорочують більш ніж наполовину, залишаючи по 1-2 пари хороших бруньок на гілці. Правильно сформовані кущі висаджують на постійне місце.

У перший рік після посадки приріст буває слабким. На другий рік також необхідно обрізати кожен пагін до 1-2 пар хороших бруньок, слабкі пагони всередині куща видаляють. На третій рік життя кущі бузку вже дають гарний приріст і починають цвісти. У наступні роки вирізують сухі, зламані і жируючі гілки, що розвиваються всередині крони. У щеплених рослин видаляють дику поросль, утворену нижче місця щеплення. У формуванні куща, особливо в перші роки цвітіння, велику роль відіграє правильна зрізка суцвіть. Зрізування, а ще гірше обламування суцвіть разом з однорічним, а іноді і дворічним, приростом призводить до того, що бузок цвіте тільки через рік. Щорічно він буде цвісти при зрізуванні суцвіття разом з частиною торішньої гілки, коли на ній зберігається не менше двох пагонів, на вершині яких у другій половині літа закладаються квіткові бруньки.

Частина їх навесні в перші 2-3 роки видаляють. У результаті краще ростуть молоді рослини. У дорослих кущів цвітіння нормують посиленням росту і видаленням відцвілих мітелок відразу після цвітіння. Активне зростання бузку припиняється до середини червня.

Догляд за бузком

Догляд полягає в перекопуванні грунту у вересні, розпушуванні пристовбурного кола навесні і влітку, видаленні бур’янів. Після першого весняного поливу пристовбурне коло мульчують. Влітку підтримують постійну вологість грунту, проте надлишок вологи шкідливий. Волога потрібна рослинам не тільки навесні і влітку, а й під час осіннього росту коренів, тому у вересні-жовтні проводять рясний, так званий подзимний, полив. Залежно від механічного складу грунту і віку рослин на 1 кв.м пристовбурного кола витрачають 2-5 відер води.

Бузок добре реагує на органічні (перегній, торфокомпост та ін.) і мінеральні (калійні, фосфорні, азотні) добрива. Всі органічні (20 кг на 1 кв.м пристовбурного кола), фосфорні (70 г суперфосфату) і калійні (53 г калійної солі) вносять восени під перекопування грунту. Мінеральних добрив використовують в 1,5 рази менше, якщо вносять одночасно з органічними. Азотні, як легкорозчинні, застосовують в підгодівлі по половині норми перед початком вегетації (кінець квітня) і на початку росту пагонів і листя (травень).

Річна норма азотних добрив на 1 кв.м пристовбурного кола становить 30 г сечовини, або 40 г аміачної селітри, або 50-55 г сульфату амонію.

Бузок досить зимостійка рослина, але погано зимує при перезволоженні грунту і недоліку освітлення. У щеплених рослин необхідно регулярно видаляти поросль. Кореневласні кущі більш довговічні, морозостійкі і рясніше цвітуть.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply