Стратифікація насіння

У січні садівникам, які займаються розмноженням різних садових рослин насінням, слід розпочати або продовжити вже розпочату підготовку (стратифікацію) насіння плодових, ягідних, горіхоплідних і декоративних рослин, що знаходяться після збору і зберігання в стані спокою, до проростання. Стратифікація — це загадкове слово для початківців садівників, розшифровується доволі просто: від латинського «стратум» — шар і «Фаціо» — роблю, тобто перешаровувати.

Цей прийом в садівництві поширений і полягає в тому, що зріле насіння і кісточки плодових порід витримують при певних температурних умовах, вологості і аерації на період, необхідний для так званого «дозрівання», без якого вони не здатні до швидкого проростання, оскільки знаходяться в стані спокою, який може тривати роки.

Тривалість стратифікації для різних садових рослин різна. Вона залежить від виду, сорту, окремої рослини, місця зростання, кліматичних умов, умов догляду, особливостей зберігання насіння до початку стратифікації.

Для стратифікації необхідні холодні незамерзаючі підвали, приміщення, шафи, холодильні камери із збереженням температури в межах 0 … + 7 ° С і можливістю її зниження до +2 … + 3 ° С. Не дуже сильні й тривалі промерзання на початку стратифікації не впливають на її ефективність, а зниження температури до 0 … + 3 ° С подовжує терміни стратифікації.

Як субстрат використовують чистий промитий і прожарений пісок, торф, тирсу (без кори), мох сфагнум. Субстрат дезінфікують розчином марганцевокислого калію.

На одну частину насіння або кісточок беруть 3-4 частини субстрату, ретельно змішують і зволожують. Перед змішуванням насіння промивають, щоб зняти залишки соку й мезги, на яких поселяються мікроорганізми, здатні погубити молоді сходи.

Сприятливо діє на насіння торф, який прискорює дозрівання, підвищує схожість, має гарну повітропроникність і добре утримує вологу.

Техніка стратифікації проста: насіння змішують із субстратом, засипають у ящик, горщик або тару, поливають, ставлять у підвал, стежать, щоб субстрат не пересихав, а насіння не пліснявіли. Періодично вміст ящика висипають на чисту поверхню, зволожують, перемішують і знову засипають у ящик, ставлять на місце. Якщо насіння почали проростати до терміну висіву в грунт, їх ставлять на лід в тому ж приміщенні.

Можна проводити стратифікацію і без субстрату: насіння, опудрене меленим деревним вугіллям, засипають в марлевий мішечок, укладають в гончарний горщик з отвором в дні, пересипають вологою тирсою, ставлять у відповідне приміщення і контролюють.

Можна проводити стратифікацію насіння таким же чином без субстрату у відкритих або напівзакритих поліетиленових мішках або пакетах з регулярним контролем вологості.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply