Роботи в саду та на городі у січні


Я впевнена, що після бурхливих свят і новорічних застіль, ви вже сумуєте без роботи і поспішайте на дачу.

А там весь сад в снігу, мороз тріщить і, здавалося б, чим ми можемо зайнятися на своїй ділянці в цей період?

Січень це середина зими і, здавна цей місяць вважається не тільки найхолоднішим, а й самим непередбачуваним місяцем року.

Що необхідно зробити у січні?

Всі рослини відчувають велике навантаження через часті коливання температур: то сильні морози, а то раптом нагряне відлига.


Тому для дбайливого господаря і в січні завжди знайдеться багато роботи в саду. А турботи у нас дачників такі:

Першим ділом продовжуємо снігозатримання і снігонакопичення в ягідниках і навколо стовбурів дерев, так як велика кількість снігу на ділянці допоможе рослинам не замерзнути навіть дуже холодною зимою.

Сплячий газон обходьте стороною, нехай собі дрімає. І хоча засніжена галявина виглядає настільки симпатично, що по ній так і хочеться пробігтися з улюбленим собакою, робити цього не варто. Адже, прогулявшись по занесеній снігом галявині, ви можете легко пошкодити травостій, і тоді навесні на газоні утворюються лисини. По газону можна буде ходити не раніше, ніж вбереться весняна волога, інакше на ньому надовго залишаться сліди.

Захищаємо гілки дерев від розломів, так як мокрий сніг в січневі дні — не рідкість. Для дерев це справжнє лихо, гілки можуть не витримати його ваги і відламатись. У першу чергу це стосується старих дерев і зовсім молоденьких. У відлигу при осіданні снігу, вмерзлі в нього, гілки можуть поламатися. Щоб звільнити їх, присипте сніг золою або торфом. Він скоріше розтане і поверне гілкам свободу.

Якщо ви на початку зими не встигли закутати в мішковину хвойні рослини, то зробіть це прямо зараз. Ще не пізно і, до того ж, в «одягу», голки не постраждають від сонячних опіків.

Також продовжимо боротьбу з гризунами. Під час відлиг намагайтесь втрамбувати сніг навколо плодових дерев, доріжки між грядок з полуницею, іншими багаторічними рослинами, тим самим перериваючи мишачі ходи. Привезіть з собою нафталін, засушену м’яту, креолін і порозсипайте в ягіднику і навколо плодових дерев.

Необхідно стежити, щоб багаторічні квіти були укриті снігом. Обов’язково перевірте зимові укриття для троянд, хризантем, гортензій.

У теплу погоду можна зайнятися обрізанням ягідних кущів. Виріжте хворі, поламані гілки, а також старі гілки, з яких вже не зібрати хорошого врожаю. І навесні нам тоді залишиться тільки вирізати слабкі прикореневі пагони, залишивши кілька найсильніших для заміни.

Якщо ви хочете зайнятися розмноженням вподобаних плодових, ягідних або декоративних рослин які ростуть у вашому саду, почніть це робити взимку. Виберіть день, коли мороз буде не сильніше 5 градусів і наріжте молоді прирости з гілок. Потім їх треба зв’язати, прикріпити етикетку і покласти для зберігання в холодильник. А на живці наріжемо їх вже ранньою весною, перед самою посадкою на вкорінення. Зазвичай таким способом розмножують всі види смородини, виноград, обліпиху, японську айву.

Не забуваємо періодично перевіряти збереження овочів, закладених на зберігання, і відбирайте підгнилі, засохлі плоди і бульби, регулярно провітрюйте приміщення, стежте за вологістю і температурою повітря. Хоча б раз на місяць, переглядаємо цибулини і бульби квіткових культур що закладені на зберігання і видаляйте підгнилі.

Час складати плани

В січні світловий день стає довшим на цілих півтори години. І хоча ще попереду будуть і сильні морози, і снігопади, але час сірих коротких днів вже минає.

А це означає, що сонечко повернуло на літо і ми, слідом за ним, всі свої думки направляємо на майбутній дачний сезон.

Треба провести ревізію насіння, що залишилося з попереднього сезону, перевірити його на схожість, визначиться з тим, що нового ми будемо садити в майбутньому сезоні, придбати нове насіння овочевих культур яких не вистачає.

Зараз саме час зайнятися плануванням майбутніх посадок, складання графіка посівів, щоб не упустити сприятливі строки.

Навесні справ на дачі багато і тому можна частину їх було зробити в січні: придбати мінеральні та органічні добрива для нашої ділянки, засоби захисту рослин від шкідників і хвороб, стимулятори росту рослин, садово-городній інвентар, якого не вистачає, або зістарився.

Ось скільки всього можна і навіть потрібно зробити в цьому зимовому місяці; так що за справу, дорогі друзі!

Удачі вам і ненудної зими!




Поділитись своєю думкою